In de pan: Je kunt vlees gemakkelijk zonder olie bakken op een bakplaat of een normale pan met antiaanbaklaag. De natuurlijke vetten van het vlees zijn voldoende om het te laten garen, maar als je iets wilt toevoegen om het op weg te helpen, probeer dan een scheutje bruisend mineraalwater.
Een goede pan heeft niks nodig. De pan goed warm laten worden en je kunt de kip meteen bakken. Denk ook eens aan een grill pan. Kip in de oven (200 graden, ongeveer half uur of in stukjes 20 minuten) kan ook zonder gebruik van vet.
Je legt de kip met de velkant naar beneden in de pan, doet het deksel erop en laat het 10 minuten ongestoord koken. Dan haal je het deksel van de pan en laat je het nog 20 minuten koken tot het vel knapperig en goudbruin is. Je draait de kip om om de andere kant te schroeien. En je bent klaar.
Een eenvoudige manier om vlees of vis zonder vetstoffen te bakken is om het dicht te schroeien in heel hete olie. Na het dichtschroeien moet je je vuur op een lager pitje zetten. Door aan te braden voorkom je dat het vlees de vetstof absorbeert. Je schroeit de buitenkant dicht en kan het dan kruiden naar smaak.
Koken zonder olie
Het enige wat je nodig hebt bij aanfruiten en roerbakken is water. De beste techniek om te beginnen is met een kleine hoeveelheid water (ongeveer 1-2 eetlepels). Tijdens het aanfruiten of roerbakken voeg je iedere keer een eetlepel water toe als het droog wordt, totdat je klaar bent.
Je kunt denken aan zonnebloemolie, koolzaadolie, olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, en ga zo maar door. Experimenteer per baksel welke olie je het beste vindt passen. Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie.
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie zijn fijne vervangers voor boter. De meeste oliën hebben een neutrale smaak en doordat de olie meer vocht bevat, blijft de cake extra lang smeuïg.
Boter is misschien wel het belangrijkste ingrediënt tijdens het bakken. Het vet geeft smaak aan jouw recepten en zorgt voor een smeuïg resultaat.
Verhit een klontje boter of een paar eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Gebruik je een pan met een goede antiaanbaklaag?Dan kun je optioneel gehakt bakken zonder boter of olie, omdat gehakt al genoeg vet bevat. Gebruik bij mager gehakt wel boter of olie.
Omdat boter eiwitten aan het mengsel toevoegt, is het een betere manier om uw biefstuk een diepe bruine kleur te geven . Dit betekent dat uw biefstuk er na het aanbraden nog wat bleek uitziet, maar dat hij snel een kleur krijgt zodra u boter toevoegt.
Kip kan in de oven worden gebakken zonder olie of boter te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan sap, wijn en/of kippenbouillon in de ovenschaal om de kip op smaak te brengen en te bevochtigen . Gebruik kip met of zonder vel. Het weglaten van het vel kan echter calorieën en vet uit uw maaltijd halen.
Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
Plantaardige shortening . Plantaardige shortening is een vast vet dat vaak wordt gebruikt om kip te bakken. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het ideaal is voor het bereiken van knapperige en goudbruine resultaten. Dit vaste vet smelt als het verhit wordt en het is een populaire vervanger voor olie bij het bakken van kip in het zuiden.
U gebruikt het bijvoorbeeld voor een lekkere saladedressing, een ovenschotel of voor het bakken van een malse kipfilet. Maar niet iedere olijfolie is daarvoor geschikt. In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden.Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten.
Gebruik beide . Giet wat olie in de pan om de kip in te bakken en voeg op het einde boter toe om de kip extra smaak te geven en een beetje kleur toe te voegen.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
In de pan: Je kunt vlees gemakkelijk zonder olie bakken op een bakplaat of een normale pan met antiaanbaklaag. De natuurlijke vetten van het vlees zijn voldoende om het te laten garen, maar als je iets wilt toevoegen om het op weg te helpen, probeer dan een scheutje bruisend mineraalwater.
Als u rundergehakt bruin bakt, bevat het over het algemeen genoeg vet dat er niet meer aan toegevoegd hoeft te worden . Als u kip-, kalkoen- of varkens- of mager rundergehakt bakt, is het belangrijk om vet aan de pan toe te voegen om er zeker van te zijn dat het vlees niet aan de pan blijft plakken tijdens het koken.
Bak het kipgehakt, af en toe roerend, tot het volledig gaar is en een goudbruine kleur heeft gekregen. Dit duurt meestal ongeveer 8-10 minuten, afhankelijk van de dikte van het gehakt en de temperatuur van de pan. Breng het gebakken kipgehakt op smaak met zout en peper naar smaak.
De taak van boter bij het bakken (naast het feit dat het heerlijk is) is om koekjes, cakes, taarten en gebak rijkdom, malsheid en structuur te geven . We veranderen de manier waarop boter in een recept werkt door de temperatuur te veranderen en te kiezen wanneer we het met de andere ingrediënten combineren.
Gebruik je boter in harde vorm, zoals bijvoorbeeld in scones en koekjes, dan kun je de boter vervangen door koude kokosboter of plantaardige margarine. Gebruik je de boter vloeibaar, zoals in een cake, dan kun je het vervangen door olie. Zonnebloemolie is erg geschikt, omdat dit weinig bijsmaak bevat.
Boter is niet extra, dus niet niet nodig.
Je lichaam heeft die vitamines en vetten juist hartstikke hard nodig. Van vet eten, word je niet per se zelf ook vet. Meer lezen over waarom je lichaam vetten nodig heeft doe je hier.
Rijk, smakelijk en voedzaam, notenboters zoals amandel, cashew, pinda en tahin zijn uitstekende vervangers voor boter bij het bakken en koken. Ze helpen vocht in beslag en deeg vast te houden en geven uw gebakken goederen en andere gerechten een nootachtige smaak.
Vervang de boter door eenzelfde volume appelmoes. Werkt perfect in cakes. Ook magere plattekaas, Griekse yoghurt of olijfolie kun je gebruiken. Vervang dan de helft van de boter door een van deze producten.
Mayonaise bestaat uit vet, water en eiwit. Tijdens het bakken verdampt het water.Hierdoor blijft er een laagje vet om je vlees heen zitten én heel veel eiwit. Deze twee vormen de perfecte combinatie: het vlees kleurt zo een stuk sneller bruin, zonder dat het té gaar wordt.