De Tempelberg is de heiligste plaats van het jodendom en elke jood heeft het recht er te komen. ' Dit is een provocatie voor de moslims van Jeruzalem, en een dag later gooit een groep Palestijnen stenen naar de joden die bij de Klaagmuur staan, ook een heilige plek.
Israël heeft daarmee heel Jeruzalem in handen. Al blijft die situatie een bron van onrust, omdat de Palestijnen het hier niet mee eens zijn en omdat er heilige plekken liggen voor zowel joden, christenen als moslims. Deze drie godsdiensten zijn op het oog heel verschillend, maar hebben ook overeenkomsten.
Voor moslims is het de plek waar de profeet Mohammed samen met de zielen van alle profeten heeft gebeden en tevens zijn vertrekpunt naar de hemel. Voor joden is Jeruzalem de plaats waar de Tweede Tempel stond, Daarvan is alleen de zogenoemde Klaagmuur nog over.
De eerste tempel werd rond 586 voor Christus vernietigd door de verovering van Jeruzalem door het Babylonische Rijk. Dit betekende toen ook het einde van het Joodse religieuze leven in Jeruzalem.
Paus Urbanus II speelde in op dit sentiment toen hij in 1095 opriep tot een heilige oorlog om Jeruzalem te bevrijden van de ongelovige moslims. Op 15 juli 1099 viel Jeruzalem in handen van de christelijke kruisvaarders. De soldaten moordden de inwoners van de stad uit en plunderden de heiligdommen van de Tempelberg.
Jeruzalem van David tot Ben Gurion
1004 voor – Koning David maakt Jeruzalem tot zijn hoofdstad. 954 voor – Koning Salomo begint met de bouw van de Eerste Tempel. 586 voor – De Babylonische koning Nebukadnezar neemt de stad in, verwoest de Tempel en voert de bewoners in ballingschap weg naar Babylon.
Het gebied dat we nu Israël noemen, valt onder Brits bestuur, heet Palestina, en wordt voornamelijk bewoond door Arabieren. Rond 1900 komt de emigratie van zionistische Joden naar de regio op gang, mede door het antisemitisme in Europa. Dat Joden naar het huidige Israël trekken, is niet toevallig. Hun roots liggen er.
' 'Volgens de islamitische traditie ontving de profeet Mohammed de geschriften die de basis van de Koran vormden tussen de jaren 610 en 632. Op dit moment is zijn goddelijke boodschap dus niet beschreven in de Koran die vandaag de dag verschijnt.
Op 15 mei 1948 liep het Britse mandaat voor Palestina af. In anticipatie hierop riep het Jewish Agency een dag eerder de staat Israël uit.
In de oudheid werd Palestina bewoond door Semitische volkeren, waarvan de eerste van Kanaänitische oorsprong waren. Volgens de overlevering kwam Abraham, de gemeenschappelijke stamvader van joden en Arabieren, uit Ur naar Kanaän.
Israel is het enige land ter wereld met een Joodse meerderheid. Zo'n driekwart van de bevolking is Joods, en iets meer dan 20 procent is Arabisch. Daarnaast zijn er kleinere bevolkingsgroepen en religies in Israel, zoals Druzen en Arameeërs.
Voor christenen is het de stad waar Jezus is gekruisigd. Voor moslims is het de plek waar de profeet Mohammed samen met de zielen van alle profeten heeft gebeden en tevens zijn vertrekpunt naar de hemel. Voor joden is Jeruzalem de plaats waar de Tweede Tempel stond, Daarvan is alleen de zogenoemde Klaagmuur nog over.
Sinds 2007 is Hamas aan de macht in de Gazastrook en controleert het dagelijks leven van de Gazanen. Israël en Egypte hebben de volledige controle over de toegang tot Gaza en handhaven sinds 2007 een fysieke en economische blokkade. Israël controleert al zijn landsgrenzen, de zeekust en het luchtruim.
Tot 1860 was Jeruzalem een ommuurde stad die uit vier delen bestond: een joods, moslim-, armeens en christelijk deel. In die tijd begonnen de joden, die het grootste deel van de bevolking vormden, nieuwe wijken te bouwen buiten de muren. Daarmee werd het centrum gevormd van het moderne Jeruzalem.
Als de tot dusver oudst bekende koran geldt het manuscript van Samarkand, dat wordt bewaard in Oezbekistan, geschreven op perkament van rond het jaar 800. Maar er zijn inmiddels ook oudere koranfragmenten bekend, zoals de "perkamenten van Sanaa" die teruggaan tot het midden van de 7de eeuw.
Het heilige boek is circa 1.500 jaar oud. De onderzoekers gebruikten C14-datering om de leeftijd van de organische materialen – die gebruikt zijn om het boek te maken – te bepalen. De tekst in deze Koran is met 95,4% zekerheid geschreven tussen het jaar 568 en 645 na Christus.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
In de geschiedenis, beginnend bij de tiende eeuw voor Christus, is het Jodendom in het gebied dat we nu Israël noemen eeuwenlang de grootste godsdienst. Rond die tijd komt het koninkrijk Israël op, samen met het koninkrijk Judea.
Hoewel de term tegenwoordig vooral gebruikt wordt om de Palestijnse gebieden aan te duiden, omvatte de term Palestina vroeger een gebied dat bestaat uit het huidige Israël, de Palestijnse gebieden en delen van Jordanië, Syrië en Libanon.
Onder leiding van Mozes ging het volk dat afstamde van Jakob, de Israëlieten, weg uit Egypte, terug naar Kanaän. Mozes stierf onderweg, en onder leiding van Jozua werd Kanaän weer heroverd door de Israëlieten. Het gebied heette nu weer Palestina. Dit gedeelte heet de Exodus.
Hamas is een islamitische beweging die in 1987 is opgericht. Sinds 2007 is de organisatie aan de macht in de Gazastrook. De aanval van Hamas van afgelopen zaterdag kwam ook daar vandaan. Hamas wordt door de internationale wereld beschouwd als een terreurorganisatie.
Op 30 oktober 2014 besloot Zweden als eerste West-Europees EU-land Palestina officieel als staat te erkennen. Acht andere EU-landen hadden Palestina al erkend voordat zij tot de EU toetraden, namelijk Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Cyprus en Malta.