Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt. Je kunt hiervoor het rooster van je oven gebruiken maar er zijn ook speciale koelroosters en -rekken te koop.
Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen. In tijdnood? Zet je cake dan even in de koelkast.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Je kunt het beste de bakvorm invetten met bakspray of boter en het vet verdelen met een kwastje. Zodoende raak je elk hoekje en is de kans dat er wat blijft plakken het kleinst. Je kunt nog ervoor kiezen om de vorm na het invetten te bestuiven met wat bloem.
Verlaag de oventemperatuur: de warmte doet de buitenkant van de cake te snel bakken en krijgt niet de tijd om het midden te bereiken. Dek je cake af door aluminiumfolie of een bakplaat over je cake te leggen.
Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt.
Zodra je cake klaar is met bakken, haal je hem uit de oven en laat je hem tien minuten rusten. Je kunt de pan en de cake dan bedekken met plasticfolie, of de cake uit de vorm halen voordat je hem helemaal inpakt . Beide methoden zullen doen wat je wilt, het is gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Het draait allemaal om panvoorbereiding
Je doel is om te voorkomen dat je cake blijft plakken door een barrière te creëren tussen het beslag en de pan (bijvoorbeeld bakpapier, antiaanbakspray of bakvet en bloem) voordat je het cakebeslag toevoegt .
Hoe warmer je bakt, hoe meer vocht er tijdens het bakken verdampt. Als er teveel vocht verdampt, wordt je cake droog. Bak hem dus liever wat langer op een langere temperatuur. Of verkort juist de baktijd, dat geeft ook een wat 'kleffer' resultaat.
Een onvoldoende gebakken cake blijft veel sneller aan de pan plakken , dus zorg ervoor dat hij helemaal gebakken is. "De randen van een helemaal gebakken cake zullen loskomen van de zijkanten van de pan," merkt chef Garbacz op. "En als je zachtjes in het midden van de cake prikt, mag hij niet meegeven en zal hij meteen terugveren," voegt ze toe.
Waarom is mijn cake niet luchtig? Dit kan aan meerdere dingen liggen. Of je hebt de eieren niet goed genoeg geklopt.Of er zit teveel bloem in het recept.
Bak de cake in 60 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte). Controleer vlak voor het einde van de baktijd of de cake gaar is met een houten satéprikker of caketester. Als de prikker schoon uit de cake komt dan is de cake gaar. Na het bakken laat je de cake enkele minuten in de vorm afkoelen.
Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed.
Wacht tot je cake helemaal is afgekoeld voordat je hem eruit haalt, dit kan 2-3 uur duren. Haal een botermes of paletmes langs de binnenranden van de cakevorm. Pak een koelrek. Leg een schone theedoek over de vorm, leg je hand op de cake en draai hem ondersteboven op het koelrek.
Als je cake uit de oven komt, kun je hem beter niet gelijk uit de vorm halen. Laat hem eerst een klein beetje afkoelen, zodat hij stevig kan worden. Het is echter wel belangrijk om hem niet helemaal in de vorm te laten afkoelen. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
Laat afkoelen voordat je het omdraait
Wanneer je je cake uit de oven haalt, draai hem dan niet meteen om! Laat de cake in plaats daarvan tien minuten afkoelen in de pan. Plaats vervolgens het rooster over de bodem van de cake en draai de pan om. Kijk onder het rooster en kijk of de cake eruit is gevallen.
Dit is waarom. Een ingezakte cake, of een exemplaar met vochtige randen of bodem: allemaal aanwijzingen die leiden naar het (te) kort laten afkoelen. De afkoeltijd is per baksel anders. Bij een cake kun je uitgaan van minimaal 30 minuten voordat je 'm aansnijdt.
Als je ze in de koelkast bewaart, wikkel ze dan in plastic om ze te beschermen tegen vreemde koelkastgeuren en om ze te beschermen tegen uitdroging. Haal ze vervolgens uit de verpakking en laat ze opwarmen op het aanrecht voordat je ze serveert. Voor gefroste cakes, laat je de cake 15 minuten onafgedekt afkoelen om het glazuur te laten harden. Wikkel ze vervolgens in plasticfolie.
Tips tegen droge cake: tremperen
De gebakken en afgekoelde biscuit wordt besprenkeld met bijvoorbeeld likeur of een siroop. Staat het niet in het recept maar heb je toch het idee dat je biscuit of cake aan de droge kant is? Dan kun je dit tijdens het opbouwen van je taart alsnog doen.
Laat de cake afkoelen .
Het moet minstens twintig tot dertig minuten op uw koelrek of aanrecht staan voordat u het zelfs maar uit de pan probeert te halen. Zet de cake in uw koelkast om het koelproces te versnellen als dat nodig is.
Maak een licht deeg met een half kopje bloem + een half kopje boter + een half kopje olie. Spreid dit mengsel uit op de bak alvorens de taart in de vorm te gieten. Boter de hele pan, inclusief de hoeken. Dit “hydrateert” de basis waar de taart naartoe gaat om te voorkomen dat deze later gaat plakken.
Een te droge cake ligt niet altijd aan het recept, soms droogt een cake ook te veel uit in de oven. Dit komt meestal doordat de cake te lang heeft gebakken. Hoe langer de cake in de oven staat, hoe meer vocht er verdampt. De oplossing hiervoor is om de oven iets hoger te zetten.
Als de cake niet is afgedekt met glazuur, kun je hem gewoon een nacht buiten de koelkast laten staan. Het beste kun je hem afsluiten met aluminiumfolie of plasticfolie zodra hij helemaal is afgekoeld, zodat hij niet uitdroogt.
Draai de cakevorm direct om over de hals van een wijnfles en laat hem staan tot hij volledig is afgekoeld, ongeveer 3 uur. Haal de cake uit de vorm zoals beschreven in de tekst . Snijd hem in porties met een kartelmes.
Cake bewaren
Verpak de cake na het bakken in aluminiumfolie en laat de cake op het aanrecht staan. Je kan de cake ook in plakjes snijden en in een luchtdichte trommel bewaren, als je een sneetje brood in de trommel legt dan blijven de plakjes cake langer vers en drogen de plakjes niet uit.