Ja, je kunt huiduitslag krijgen van glutenintolerantie. Dit komt veelal tot uiting als dermatitis herpetiformis, psoriasis, alopecia areata of netelroos. Dermatitis herpetiformis lijkt qua klachten op eczeem, er is echter geen link tussen gluten en eczeem! Eczeem door gluten komt dus niet voor.
Gluten en je huid
Dan is dat altijd aan je huid te zien. Er zijn verschillende symptomen die duiden op een overgevoeligheid voor gluten: Psoriasis, Eczeem, Rosacea, galbulten, roodheid van de huid, jeuk, zwellingen; allemaal tekenen dat het in de darmen niet helemaal pluis is.
De invloed van gluten op je huid
Psoriasis, Eczeem, Rosacea, een rode huid, jeuk, galbulten of zwellingen: tekenen die erop kunnen wijzen dat je darmen het niet fijn hebben.
Coeliakie geeft vooral darmklachten, zoals buikpijn en diarree. Maar het kan ook andere klachten geven. Een kind kan door coeliakie ook afvallen en slecht groeien. Geen gluten meer eten is de enige behandeling.
Atopische Dermatitis (eczeem)
Atopische dermatitis is een chronische ontstekingsziekte van de huid die vier keer vaker voorkomt bij mensen met coeliakie dan bij de algemene bevolking. Het wordt gekenmerkt door jeuk en pijn.
In de huid uit coeliakie zich voornamelijk als dermatitis herpetiformis en de klachten van deze aandoening lijken op eczeem. Tussen gluten en eczeem is echter geen oorzakelijk verband. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat iemand met coeliakie geen eczeem kan hebben.
Coeliakie is een auto-immuunziekte en komt alleen voor bij mensen met een erfelijke aanleg. Van coeliakie kun je niet genezen. Een levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling. Coeliakie is niet hetzelfde als glutenallergie of glutenintolerantie.
De klachten nemen soms al na een paar weken af, soms kunnen ze nog een hele tijd aanhouden.Het kan wel tot 2 jaar duren voordat het dunnedarmslijmvlies volledig is hersteld. Bij een zeer kleine groep volwassen patiënten zal het darmslijmvlies nooit helemaal herstellen. Dit heet refractaire coeliakie.
Als een van je ouders coeliakie heeft, dan heb jij een verhoogde kans op coeliakie met ongeveer 10 tot 15 procent. Maar daarbij zijn er ook veel mensen die geen aanwijsbare erfelijke verbanden hebben met deze ziekte. Bij hen kan het dus inderdaad 'zomaar' ontstaan.
Ze hebben vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting. Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.
Mensen met glutensensitiviteit ervaren darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie en chronische vermoeidheid. Deze klachten worden in verband gebracht met het eten van gluten.
Als je geen gluten meer eet of drinkt, gaan je klachten weg. Meestal voel je je na een paar dagen al wat beter. Sommige klachten kunnen binnen een paar weken helemaal weggaan. Bijvoorbeeld buikpijn, diarree, moe zijn en een opgeblazen gevoel.
Waar je bij een gluten allergie vooral last krijgt van buikkrampen, krijg je bij een tarwe allergie juist hele andere klachten. Voorbeelden van een tarwe allergie symptomen zijn: Jeuk aan de mond of keel. Verstopte neus.
Wanneer je glutensensitief bent heb je na het eten van gluten last van klachten. Deze zijn echter niet aantoonbaar in het bloed of in de darmen. Om glutensensitiviteit vast te stellen is het van belang dat een glutenintolerantie en andere darmziekten worden uitgesloten.
Op de signalen letten
Signalen van coeliakie negeren kan gevaarlijk zijn, aldus de MDL-arts. Onder meer ondergewicht, bloedarmoede, remming in de groei, humeurigheid en botontkalking kunnen gevolgen zijn. “In het ergste geval kan de ontsteking kwaadaardig worden, dan kan je het niet meer stoppen met gewone medicatie.
Volgens de nieuwe coeliakie-richtlijn kan met een tTG-IgA uitslag ≥200 U/ml (= ≥ 10x ULN) én een positieve EMA in een separaat bloedonderzoek voor zowel kinderen als volwassenen de diagnose coeliakie worden gesteld.
De diagnose kan op verschillende leeftijden gesteld worden. In de meeste gevallen gebeurt dit bij kinderen tussen de 6 en 10 jaar of bij volwassenen tussen de 20 en 40 jaar. Het is nog onduidelijk of deze tweede groep mogelijk al langere tijd coeliakie heeft of dat de aandoening zelf op latere leeftijd ontstaat.
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza, pasta, couscous, bulgur en seitan. Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt.
De huisarts kan met een standaardbloedtest vaststellen of er antistoffen tegen gluten aanwezig zijn. Als dat het geval is, dan blijkt dat een groot deel van de mensen met een positieve uitslag ook coeliakie heeft.
De onderstaande producten zijn niet toegestaan: • Producten waarin tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt zijn verwerkt als brood, beschuit, koek, gebak; • Bindmiddelen als vermicelli, macaroni, spaghetti, griesmeel, bloem, Brinta, Bambix, havermout; • Puddingpoeders; • Paneermeel; • Soep uit pakjes en blik, ...
Met een glutenintolerantie moet je alle gluten vermijden. Elke hoeveelheid gluten is slecht voor je gezondheid. Granen waar veel gluten in zitten zijn tarwe, spelt, rogge, kamut en bulgur. In de praktijk betekent dat geen “standaard” brood, pizza, pasta, wraps en gebak.
Bij dermatitis herpetiformis bestaan er sterk jeukende, in groepjes gelegen rode bultjes en blaasjes (gelijkend op herpes, zoals bij koortslip en gordelroos).
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.