De Hanzestad Kampen staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de monding van IJssel. Kampen staat bekend om haar vele monumenten en heeft het een lange geschiedenis als handelsstad, hier is nog veel van terug te zien, Kampen was in de tijd van de Hanze namelijk zeer belangrijk voor de economie.
Kampen heeft een eeuwenlange traditie van handel en scheepvaart en dat ziet u er terug. Zo telt deze Hanzestad ruim 500 monumenten waaronder de Sint Nicolaaskerk, het Gotische huis, de stadspoorten en een replica van het Middeleeuwse handelsschip 'De Kamper Hanze Kogge'.
Door de gunstige ligging aan de drukbevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn ontwikkelde Kampen zich al snel van eenvoudige nederzetting tot welvarende handelsstad en groeide uit tot één van de machtigste en meest toonaangevende steden van Noordwest-Europa.
Kampen was van oorsprong meer georiënteerd op de Oostzeehandel en handel met het achterland van de Rijn, en trad daarom in 1441 formeel toe tot de Hanze.
KAMPEN - Veel mensen associëren Kampen met termen als zwaar, orthodox en calvinistisch. Maar de stad kende door de eeuwen heen ook meer open, humanistische en vrijzinnige leefsferen. Van Kampen als een gereformeerd bolwerk kan pas vanaf 1920 worden gesproken.
De legendes gingen al langer, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: Kampen is de domste stad van Nederland.
De verschillende dorpskernen bieden de mogelijkheid om te wonen in een landelijke omgeving. De afstand tot de stad Kampen is maximaal tien kilometer waardoor alle voorzieningen van de stad goed te bereiken zijn. Winkelen in Kampen is leuk dankzij de vele boetiekjes, eigentijdse speciaalzaken en hippe kledingwinkels.
Die Hanzesteden hadden onderlinge afspraken gemaakt om de handel soepel te laten verlopen. Door gezamenlijk in te kopen bijvoorbeeld konden ze geld besparen. En door te varen in groepen werden hun schepen minder vaak overvallen. Daardoor bloeide de handel en werden de kooplieden uit de Hanzesteden steenrijk.
Stavoren (in het Fries ook Starumgenoemd) is zo'n 300 jaar voor Christus ontstaan langs een waterloop. In de 11e eeuw verkreeg Stavoren van de Brunonenstadsrechten, die tussen 1058 en 1068 door graaf Egbert de eerste met toestemming van keizer Hendrik V zijn verleend. Stavoren was destijds een belangrijke handelsstad.
Inwoners in de gemeente Kampen, 1996 tot en met 2022. Het aantal inwoners in de gemeente Kampen is met 22.373 personen gestegen van 32.418 in 1996 tot 54.791 in 2022 (dat is 69%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
Hanzesteden zijn steden welke vroeger zijn aangesloten bij het Hanzeverbond, in de periode van de 12e tot de 16e eeuw. Dit verband, de Hanze ook wel Hanza genoemd was een samenwerkingsverband tussen handelssteden in Europa. Dit samenwerkingsverband was voor de zogenaamde Hanzesteden en de handelaren in de steden.
Kampen is een pittoreske Hanzestad aan de IJssel. In het historische centrum staan monumentale (winkel-)panden zij aan zij naast eeuwenoude pakhuizen, stadsboerderijen en stadspoorten. Neem de tijd om te dwalen en verdwalen, laat je leiden door de IJssel en verleiden door de leuke en lekkere adressen die je passeert.
Doen op zondag in Kampen
Wandelend door Kampen kunnen ze je bijna niet ontgaan: de prachtige muurschilderingen. Blijf er even voorstaan en bewonder ze. Loop vervolgens naar de Koggewerf en geniet van de mooie boten en een lekker visje. Of bezoek het Stedelijk Museum Kampen.
Een Hanze (of: Hanza) is oorspronkelijk een samenwerkingsverband tussen kooplieden, in verschillende steden, die dezelfde producten verhandelen.
Officieus leider van de Hanze was Lübeck. Daarnaast waren Hamburg, Brunswijk, Keulen, Dortmund, Brugge, Kopenhagen, Bergen (Noorwegen), Danzig, Riga en Reval (nu Tallinn) belangrijke Hanzeatische centra.
Middeleeuwse Hanzesteden
Rotterdam en Amsterdam waren tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes, de Hanzesteden in het oosten van Nederland hadden zich daarentegen al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Ze waren belangrijk, welvarend en rijk.
Groepen van kooplieden werden 'Hansa' of 'Hanse' genoemd, vandaar de naam 'Hanzesteden'. Langzaamaan groeide het verbond uit tot een Europese onderneming. Kooplieden uit Duitsland, Scandinavië, Engeland, Polen, de Baltische Staten, Rusland én Nederland sloten zich aan bij het verbond.
Alleen al in Nederland zijn 22 Hanzesteden, maar ook in landen als Duitsland, België, Polen en Noorwegen was het Hanzenetwerk een bekend fenomeen.
De IJssel vormde eeuwenlang de kern van het Hanzeverbond in Nederland. De zeven Hanzesteden langs de rivier hebben zich wederom verenigd maar nu met de promotie van hun grootse handelsgeschiedenis als drijfveer. Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg hebben bezoekers veel te bieden.
Aantal positieve testen in Kampen
In Kampen zijn er per 100.000 inwoners gemiddeld 20,1 mensen positief getest.In de veiligheidsregio IJsselland zijn er per 100.000 inwoners gemiddeld 13,2 mensen positief getest.
Inwoners in de woonplaats Kampen, 2013 tot en met 2021. Het aantal inwoners in de woonplaats Kampen is met 2.820 personen toegenomen van 34.775 in 2013 tot 37.595 in 2021 (dat is 8%).