Een gespoofte website wordt vaak gebruikt in combinatie met valse sms'jes en e-mails, de website is dan verscholen achter de meegestuurde link. Maar het wordt pas echt gevaarlijk als ook het apparaat van het beoogde slachtoffer geïnfecteerd is.
Spoofing is een vorm van phishing waarbij de criminelen een valse identiteit aannemen, zoals de Belastingdienst, je bank of zelfs een familielid. Dit kan via de mail, WhatsApp, Instagram, maar ook via de telefoon of de post.
U krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf uw nummer maar u weet zelf van niets. Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan.
Spoofing is op zich een legale methode. Het wordt ook door grote bedrijven gebruikt. Om te voorkomen dat doorkiesnummers bekend worden schuiven zij het algemene telefoonnummer van het bedrijf voor het betreffende doorkiesnummer. Maar nu hebben criminelen spoofing dus ook ontdekt.
Spoofing is een truc waarbij een oplichter zich voordoet als een medewerker van je bank, een helpdesk of webwinkel. Als je geld overmaakt, komt dat terecht bij de oplichter. Bankhelpdeskfraude is een vorm van spoofing die veel voorkomt en waarbij iemand in korte tijd veel geld kan kwijtraken.
U krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf uw nummer, maar u weet zelf van niets. Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan.
Twijfel je, bel dan zelf naar het officiële nummer. Zo krijg je wel altijd het echte bedrijf aan de lijn. Criminelen kunnen telefoonnummers alleen spoofen als ze zelf bellen. Weet dat sommige bedrijven geen telefonische klantenservice voor consumenten hebben.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Sommige websites of apps maken het mogelijk om via je telefoonnummer het wachtwoord van accounts te resetten. Als iemand dan dus toegang heeft tot je telefoonnummer door simswapping of je simkaart te stelen, kan iemand op die manier dus ook toegang krijgen tot dat soort accounts.
Wanneer is phishing strafbaar? Phishing wordt meestal vervolgd als overtreding van art. 326 Sr (oplichting) en/of art. 225 Sr (valsheid in geschrifte).
Kan iemand uw telefoon hacken door u te bellen? Het is onwaarschijnlijk dat iemand uw telefoon rechtstreeks kan hacken door u te bellen (hoewel ze kunnen proberen om informatie te krijgen).
Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten. Zodra de hacker jouw 06-nummer in handen krijgt, heeft hij toegang tot de online accounts die zijn gekoppeld aan je telefoonnummer, zoals e-mail, sociale media en betaaldiensten.
Melding doen via Meld Misdaad Anoniem
Dit kan telefonisch via 0800 7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl.
Word je gebeld door een 06-nummer dat je niet kent? Let dan goed op: criminelen bellen namelijk steeds vaker met een Nederlands mobiel nummer en doen zich dan voor als medewerker van een bedrijf of instantie, waarschuwt de politie dinsdag in het AD.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp account (met een willekeurig telefoonnummer), om geloofwaardiger over te komen.
Jammer genoeg zijn er criminelen die telefoonnummers van anderen gebruiken om te bellen met mensen dit wordt inderdaad spoof calls genoemd. Hier kun jij en wij niets aan doen om het tegen te houden Het advies dat wij geven is om vooral niet terug te bellen.
Het was al een bekende scam, oplichterstruc, maar er is toch iets nieuws aan de hand. Tot nu toe was het verhaal: je wordt gebeld, je neemt niet op maar belt het nummer terug en dat kost heel veel geld. Nooit doen dus. Of eerst even het nummer googelen, dat het niet toevallig het nummer van je tante in Marokko is.
Vraag om je persoonlijke gegevens
In veel nepmails staat het verzoek om op een linkje te klikken om je persoonsgegevens 'te controleren', 'bij te werken' of 'aan te vullen'. Ook kan je dan gevraagd worden in te loggen alsof je gaat internetbankieren.
Er gaat een nieuwe vorm van spam en oplichting rond op Facebook. Berichtjes waarin je vrienden vragen naar je telefoonnummer, kunnen vals zijn. In werkelijkheid kan het geven van je telefoonnummer veel geld kosten als je niet oppast.
Welkom. Via mijnnummervermelding.nl kunt u inzien of uw gegevens door uw telecomaanbieder worden verstrekt aan telefoongidsen en nummerinformatiediensten. U kunt ook uw voorkeuren wijzigen.
Hoe gaat het in zijn werk? Oplichters zoeken hun potentiële slachtoffers vaak via datingsites en -applicaties zoals Tinder, maar ze gebruiken ook e-mail, chat of sociale media zoals Facebook om in contact met je te komen. De eerste kennismaking kan zelfs via telefoon gebeuren.
Als je slachtoffer bent van fraude met een simwissel, dan gebruikt iemand anders een nieuwe simkaart met jouw telefoonnummer. Dat betekent dat je zelf niet meer kunt bellen. Deze persoon kan dan dus bellen vanaf jouw telefoonnummer. En deze persoon ontvangt ook telefoontjes en sms'jes, die alleen voor jou bestemd zijn.