De Duitse wesp is een zeer algemeen voorkomende wespensoort in Nederland. Zij bouwen hun nesten graag op moeilijk bereikbare plaatsen en verdedigen hun nest zeer agressief.
Europese hoornaar (Vespa crabro (L.))
Dit 30 mm grote vliegende insect is geel, zwart en bruinrood gekleurd. Hoewel hoornaars een erg negatieve naam hebben en mensen hun agressie vrezen, zijn hoornaars van nature niet geïnteresseerd in mensen en worden alleen agressief in verdediging van het nest.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Sierlijke Wesp (Vespula gracilis)
De sierlijke wesp is een slanke wespensoort met een gele en zwarte lichaamskleur. Ze bouwen hun nesten vaak in bomen en struiken. Sierlijke wespen zijn over het algemeen niet agressief, maar kunnen steken als ze zich bedreigd voelen.
De gewone wesp en de paardenwesp zijn beide giftige wespen die mensen kunnen steken als ze zich bedreigd voelen. De ene is echter gevaarlijker dan de andere. Lees hier meer over de giftige wespen. De gewone wesp en de paardenwesp (of Europese hoornaar) vallen onder de wespenfamilie met de Latijnse naam Vespidae.
Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest. Wespen zijn geen bijzonder wrede wezens die je willen achtervolgen of steken. Als ze echter het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, zullen ze alles doen om zichzelf te beschermen.
Wespen zijn dol op zoetigheid, net als ons. Als we lekker buiten zitten genieten we graag van een lekker drankje of vruchtensapje, zoet fruit en bijvoorbeeld zoete ijsjes. Erg lekker, maar niet alleen voor ons. Wespen komen op u af wanneer u zoetigheid in de handen heeft of op tafel heeft staan.
Wespen worden vooral aangetrokken door eiwitten. Dit is de reden waarom wespen zo dol zijn op vlees en dode dieren. Deze insecten ruimen maar al te graag op en verslinden allerlei rottende eiwitten.
– Overlast in augustus
Daardoor komen er steeds meer wespen die op zoek zijn naar voedsel. Het voedsel wordt schaarser en daardoor gaan de wespen ook agressiever op voedseljacht en zullen ze eerder steken dan daarvoor. Juist in deze periode worden wespenbestrijders het meest benaderd.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
De Aziatische hoornaar staat sinds augustus 2016 op de lijst van de Europese invasieve exoten. Lidstaten van de EU zijn verplicht om de soort bij waarneming te vernietigen. De website www.waarnemingen.be heeft een speciaal meldpunt om gevallen in kaart te brengen.
Het dieet van een hoornaar bestaat uit: vliegen, muggen, rupsen, vlinders, wespen, bijen en zelfs spinnen. Een hoornaar steekt een insect eerst waarna het sterft. Vervolgens vermaalt hij dit insect tot een soort pap dat hij vervolgens aan de larven in het nest voert.
Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
De Europese hoornaar heeft geen al te beste reputatie en wordt vaak verward met de Aziatische hoornaar. Toch hoef je van deze grote wesp weinig te vrezen: ze is niet agressief en zal alleen aanvallen wanneer je je te opdringerig in de buurt van haar nest begeeft.
Het achterlijf van de Aziatische hoornaar is zwart met enkel één donkergeel achterlijfsegment. Het achterlijf van de Europese hoornaar bestaat voor twee derden uit geel. Het eerste segment is roodbruin en zwart. De tip van het achterlijf is altijd geel.
Aziatische hoornaars zijn groter dan gewone wespen, en passen niet meer in een muntstuk van 1 euro. Ze hebben een donkere kop en bovenlichaam en bleke, gele poten. Er is ook nog de Europese hoornaar: die is nog een tikje groter dan de Aziatische.
Tussen juli en oktober zijn wespen vrij agressief, wat leidt tot gevaarlijke situaties.
De wespen zullen je in eerste instantie niet uit zichzelf aanvallen, maar alleen als je de wespen hun gang laat gaan. Natuurlijk kunnen ze wel steken als je er bijvoorbeeld op gaat zitten of als je als een gek met je armen rond gaat wapperen, want dan voelen ze zich bedreigd.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
De meeste mensen reageren op een wespen-, bijen- of hommelsteek met een plaatselijke reactie: een sterke zwelling, roodheid, pijn of jeuk op de getroffen plek. Ontsmet dan de steekplaats en gebruik eventueel ijs of een anti-allergisch middel tegen de jeuk.
Maar let op: je kunt er wespen ook erg boos mee maken.
Zorg altijd dat u tijdens het verwijderen van wespen beschermende kleding draagt. Wespen kunnen door een spijkerbroek steken. Een professioneel pak voor wespenbestrijding is dus raadzaam.
Maar meteen naar de huisarts of de Spoedeisende hulp gaan na een steek, is absoluut niet nodig. Houd het wel even in de gaten. Als er na een kwartier/half uur niets gebeurt, gaat dat ook niet meer gebeuren.Een rode huid en jeuk hoort er – hoe vervelend ook – gewoon bij.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Wespen bouwen vanaf eind juli hun wespennesten af. Op dat moment zijn de meeste larven dan ook volgroeid, en daar heb je meteen de oorzaak voor de overlast van wespen in augustus en september. Die larven scheiden namelijk een zoetstof af waar de volwassen wespen normaal hun maaltijden van maken.