menstruatie (zn) : maandbloeding, maandstonden, menses, ongesteldheid, opoe, regel, regels.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Elke maand komt er een eicel vrij uit je eileiders. Wanneer deze eicel niet bevrucht wordt dan wordt je baarmoederslijmvlies afgestoten via de vagina. Dit gaat gepaard met bloed en dit maandelijkse proces wordt de 'menstruatie' genoemd. Een ander woord voor de eerste menstruatie is de 'menarche'.
Menstruatie verwijst naar het maandelijkse bloedverlies dat elke vrouw heeft vanaf de puberteit tot de menopauze. Gemiddeld menstrueert een vrouw 3 à 7 dagen. Wanneer een meisje tijdens de puberteit voor het eerst ongesteld wordt, is haar voortplantingssysteem volgroeid.
Vrouwen worden ongeveer 1 keer per maand ongesteld. Een ander woord voor ongesteld zijn is menstruatie. Ongeveer 1 keer per maand gaat er een eicel van je eierstok naar je eileider. Dit heet je eisprong.
Geef eventueel tips tegen menstruatiepijn, bijvoorbeeld een warme kruik, een bad, rust of een massage. Laat zien welke producten er zijn die ze tijdens de menstruatie kan gebruiken. Leg uit hoe ze de producten moet gebruiken. Laat je dochter rustig uitproberen wat het best bij haar past.
De woorden 'menstruatie' en 'menstrueren' komen van het Latijnse menstruus, dat maandelijks betekent. Dat komt weer van mensis oftewel maand.
Je baarmoederslijmvlies scheidt zich dan sneller af en je menstruatiebloed komt snel uit je vagina. Hoe sneller menstruatiebloed eruit komt, hoe feller rood het is. Tegen het einde van je menstruatie kan je bloed donkerrood of zelfs bruin kleuren.
Amenorroe betekent 'niet ongesteld worden'. Een ander woord voor ongesteldheid is menstruatie. De meeste meisjes hebben hun eerste ongesteldheid twee jaar nadat hun borsten zich begonnen te ontwikkelen. Het ongesteld worden begint meestal tussen het 11de en 16de jaar, met een gemiddelde leeftijd van 13,2 jaar.
Bruin bloed is oud bloed
Als je menstruatiebloed donkerbruin is, dan is dat eigenlijk oud bloed. Overgebleven restjes baarmoederslijm en bloed komen mee naar buiten, en dit gebeurt meestal bij het begin of einde van je menstruatie. Dit is helemaal niks raars en hoeft geen reden tot paniek te zijn!
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok.
Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?
Als je Premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.
Als de eicel niet bevrucht wordt, dan ruimt uw lichaam de eicel en de dikke binnenkant van uw baarmoeder op. Er komt dan bloed met slijm via uw vagina naar buiten. Dan bent u ongesteld.
Wat is het? Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting wanneer men om de 2 dagen, dus ongeveer 2 tot 3 maal per week seks heeft.
Helaas kan je niet voorspellen wanneer je voor het eerst je maandstonden zal krijgen. Gebruik dus altijd een voorbehoedsmiddel zoals de condoom of de pil, ook al heb je nog nooit je maandstonden gehad. Doe deze anticonceptie-zelftest om te ontdekken welk voorbehoedsmiddel het best bij je past.
Het ene lichaam werkt nu eenmaal regelmatiger dan de ander. Vooral in de eerste jaren dat je ongesteld bent, kan je menstruatie of ovulatie nog weleens uitblijven of onregelmatig zijn. Dit is gebruikelijk en geen reden tot paniek. Dat komt doordat in de puberteit de hoeveelheid hormonen in het bloed wisselt.
Een paar maanden niet ongesteld zijn kan komen doordat je hormonen minder regelmatig veranderen. Vooral in de puberteit en in de overgang is dat zo. Als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je ook zwanger zijn.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Simpel gezegd, wanneer bloed in contact komt met lucht, oxideert het en wordt het donkerder. Dit fenomeen doet zich voor wanneer menstruatie bloed uit de baarmoeder in de vagina stagneert voordat het naar buiten stroomt.
Waarom ruik ik mezelf? Doordat menstruatiebloed in aanraking komt met zuurstof, zweet en slijm, kan er een ietwat minder frisse geur ontstaan. Die rare geur die soms naar boven komt trekken, is in de meeste gevallen gelukkig heel normaal. Niets waar je je zorgen om hoeft te maken.
In de Middeleeuwen (500 tot 1500) lieten de meeste vrouwen het bloed langs hun benen lopen. Een doekje voor het bloeden was exclusief voor de rijkeren. Toen het normaler werd voor vrouwen om broeken te dragen, eind van de 18e eeuw, ontstond de voorloper van het maandverband zoals we die nu kennen.
"Ja, zoogdieren worden ongesteld, al is de cyclus niet altijd hetzelfde als bij mensen. Sommige dieren worden namelijk in een bepaald seizoen vruchtbaar, en dus ook ongesteld.
De strategie van je cyclus
Een vrouw is gemiddeld 6,25 jaar ongesteld tijdens haar leven.