watermonsters in de grachten – althans, tot nu toe … duisternis de stad bestuurt. grachten gevist – plus 15.000 fietsen en twee lijken, meestal mannelijke. maanden moet een Goudse kaas – die je in alle toeristenwinkels in Amsterdam ziet – rijpen.
Er worden jaarlijks trouwens ongeveer 6000 fietsen uit de gracht gevist. Het aantal grachten schommelt af en toe, omdat er af en toe weer eens eentje wordt drooggelegd of geopend.
Amsterdam telt ruim 880.000 fietsen, meer dan het aantal inwoners. Toch verbazen de meeste bezoekers zich nog als ze de enorme hoeveelheden fietsen zien.
Er zijn zo'n 2.500 woonboten in Amsterdam, veel daarvan in het centrum. Vanaf een woonboot heb je een prachtig uitzicht op de historische grachtengordel en het stadslandschap. Bezoekers van Amsterdam kunnen een nacht doorbrengen op het water en deze unieke woonvorm zelf ervaren.
We meten de temperatuur en de hoogte van het water. En we kijken welke stoffen en bacteriën erin zitten. Wat zien we: de kwaliteit van het grachtenwater wordt steeds beter. De grachten zijn zelfs zo schoon dat duizenden mensen ieder jaar het water in duiken tijdens de Amsterdam City Swim.
Dit materiaal zinkt veel langzamer naar de bodem dan minerale deeltjes zoals klei, zilt en zand. "Ook is de hoeveelheid humuszuren in het water in Amsterdam veel groter. Dat is te zien aan de geel-bruine kleur van het water, die het beeld ook als er geen organische deeltjes zouden zijn, veel donkerder maakt.
Deze grachten liggen als een spinnenweb rond het centrum van de stad. Gezamenlijk hebben ze een lengte van ruim10 kilometer en een gemiddelde diepte van 2.40 meter bij een breedte van ongeveer 27 meter. Met de aanleg van de grachtengordel werd in 1613 begonnen.
Meer dan driekwart van de woonschepen ligt in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. Alleen al in Noord-Holland ligt 45%.
Je weg vinden door de stad en de grachten
Jaarlijks worden er tussen de 12.000 en 15.000 fietsen uit de Amsterdamse grachten verwijderd door de gemeente.
Bureau OIS van de gemeente had eerder drie verschillende scenario's voor het zogeheten verblijfstoerisme in 2022: scenario laag (14,3 miljoen), scenario midden (17,2 miljoen) en scenario hoog (17,5 miljoen). "Het scenario 'hoog' lijkt werkelijkheid te worden", laat de bank vandaag weten.
Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Dat komt niet doordat het hier plat is, maar omdat er hier keihard voor fietsen geknokt is. En daardoor rijden automobilisten ook beter door.
Utrecht is de fietsprovincie van Nederland
De provincie Utrecht blijft de grootste fietsprovincie met 60 procent dat het meest de fiets gebruikt om op het werk te komen.
In 2017 maakten Amsterdammers samen dagelijks 665.000 fietsritjes. Het Fietsdepot ontving ruim 81.000 fietsen weggeknipte fietsen, flink meer dan de 65.000 in 2016. Autoluwe stad?
23 miljoen fietsen (update 2022!)
Het grootste geheim is de diepte van de grachten, blijkt onder meer uit dat aquarium. Tussen de één meter vijftig en twee meter, dan heb je het wel gehad.
De laatste schattingen zijn dat er ongeveer 22,8 miljoen fietsen zijn in Nederland. En daarmee bezit iedere Nederlanders dus gemiddeld 1,3 fiets.
De Prinsengracht is misschien niet de allermooiste gracht, maar zeker wel de populairste. En ook de langste gracht: 3 kilometer lang en dwars door het centrum van Amsterdam. En dan tellen we de 'verlengstukken' (Korte Prinsengracht en Nieuwe Prinsengracht) nog niet eens mee.
Groei van de steden. Amsterdam groeide in de zeventiende eeuw als kool en kon zijn inwoners niet kwijt. Daarom kwam er een stadsuitbreiding, met als bekendste onderdeel de grachtengordel. Aan de brede grachten en de statige huizen is de bloei van Amsterdam in de Gouden Eeuw nog steeds zichtbaar.
Een woonboot kopen is goedkoper dan een huis kopen. Toch moet je rekening houden met de extra kosten die erbij komen kijken. Naast de concessie en de inrichting van je boot, moet je verzekeringen, belastingen, bijdragen aan de provincie en onderhoudskosten betalen.
Een klein onderzoekje op internet leert ons: een mooie woonboot inclusief ligplek in de buurt van Amsterdam kost zevenduizend euro per vierkante meter. Dan heb je wel een juweeltje: 170m2 voor 1,2 miljoen. Een afgetrapte ark in de haven van Hilversum kost 2 ton voor 64m2. Dat komt dus neer op drieduizend euro per m2.
U betaalt € 546,05 voor de aanvraag van een ligplaatsvergunning. Namelijk: om een bestaande vergunning op uw naam te laten zetten. U moet dit bedrag ook betalen als u de vergunning niet krijgt.
Als u in open water gaat zwemmen (dus niet in een zwembad), loopt u mogelijk gezondheidsrisico's. Steeds meer Amsterdammers zwemmen in open water, zoals grachten, kanalen en plassen. Dat levert veel plezier op en brengt verkoeling in hete zomers.
Over dé mooiste gracht van Amsterdam zijn verrassend veel mensen het eens: de Brouwersgracht! Toen 'Het Parool' een jaar of tien geleden aan alle lezers vroeg om te stemmen op de mooiste straat van Amsterdam, eindigde Brouwersgracht zelfs 'officieel' en met afstand als allermooiste.