Volgens Schoonmaakexpert Zamarra Kok is shampoo een prima vervanger voor je wasmiddel. Twee vliegen in een klap dus, jij én je kleren schoon.
Om uw was weer stralend schoon te krijgen, heeft Kassa online een aantal ingezonden tips op een rijtje gezet. Mevrouw Denes: Je fijne was kun je met shampoo wassen, als je geen handwasmiddel hebt. Ideaal voor wol, zijde en andere stoffen. Wasgoed in een handdoek wikkelen en (zachtjes) uitwringen.
Meng ongeveer een liter water met wat soda en voeg wat geraspte zeep toe. Laat dit oplossen door het te verwarmen en roeren en giet het daarna af in een fles. Vervolgens kun je dit middeltje meerdere keren gebruiken als wasmiddel.
U kunt de was op lage temperaturen wassen en met 80 procent minder wasmiddel. Bij lichte vervuilde was is geen wasmiddel nodig. Bij erg vervuilde was wat meer. Bij hardnekkige vlekken wordt aangeraden een vlekkenverwijderaar te gebruiken.
Shampoo opent de haarschubben en reinigt het haar en de hoofdhuid. Shampoo verwijdert de natuurlijke talg (vet), stylingproducten en ander vuil. Er zijn shampoos die een sterk reinigende werking hebben en shampoos die wat milder zijn.
Een warm sopje met en beetje gel kan weer zorgen voor een fris stel ondergoed of een paar shirtjes. Door douchegel met een luchtje te gebruiken zal de kleding na het drogen nog lekker blijven ruiken.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
Zeep gebruiken het om ons te reinigen. Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten. Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen.
Toch raden wij het niet aan om Dreft te gebruiken als reinigingsmiddel voor ramen wassen en dat brengt ons bij de nadelen. Dreft is zeer geconcentreerd en je hebt er veel water bij nodig om het te verdunnen. Voor de ramen buiten is een beetje knoeien met water geen probleem maar voor binnen niet altijd handig.
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Maak de vlek goed nat met koud water en smeer in met groene zeep. Enige tijd laten intrekken en met de wasmachine uitwassen. Deze vlekken kun je vaak goed verwijderen met groene zeep of ossengalzeep. Smeer de zeep over de vlek en doe het kledingstuk direct in de wasmachine.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Beide bevatten een conserveringsmiddel, een soort zeep, en een middel dat de zeep helpt te verspreiden. Net als met afwasmiddel is dat nodig om het vet in kleine stukjes te verdelen. Uiteindelijk gaat het om de zeep. In shampoo zit verder een middel dat het haar minder statisch maakt.
Het is belangrijk dat jij ervoor zorgt dat jij je shampoo en conditioner goed uitspoelt tijdens het douchen. Allereerst omdat je haar heel snel weer vet wordt als je dit niet doet. Shampoo resten in je haar vervuilen je haren juist. Daarnaast kunnen de resten gaan irriteren in je nek en op je hoofdhuid.
Afwasmiddel is een enorm sterke ontvetter en zuigt alle olie op uit je haar. Wees er dus voorzichtig mee en doe dit bijvoorbeeld één keer in de maand als het goed voor je werkt.
Zweetlucht in kleding. Witte, naar zweet stinkende kleren kun je rustig een nachtje in een sodabadje weken. Gekleurde kleding niet langer dan een uur. Erna in de wasmachine wassen.
Gevaren Dit product is niet ingedeeld als gevaarlijk volgens de EU richtlijn 1999/45/EG. Opname: Mogelijke lichte gastro-intestinale irritatie met misselijkheid en braken. Inhalatie: Het inademen van het verstoven product kan lichte irritatie veroorzaken aan de luchtwegen.
Twee dagen niet douchen doet veel met je lichaam, zo schrijft TwentyTwoWords. Iedereen draagt 1.000 verschillende bacteriën en zo'n 40 soorten schimmels met zich mee, al zijn die niet allemaal slecht. Degenen die wél slecht zijn, spoel je weg als je onder de douche staat.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Voor de meeste mensen is het hartstikke normaal om elke dag of om de dag onder de douche te stappen. Maar wist je dat dit helemaal niet zo hygiënisch is als je zou denken? Als je echt schoon wilt blijven kun je net zo goed één tot twee keer per week douchen.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Wat doet iedere dag wassen met het haar? Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt.