Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten. Groenten, fruit, hondenbrokje en andere rattensnacks mogen wel, maar chips, snoep en gekruide hapjes niet. Wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen hebben ratten nodig hebben om hun tanden te slijten.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Fruit, groente en lekkernijen
Maar ongeacht of het nodig is, vindt de tamme rat dit erg lekker en stellen ze het zeer op prijs dat ze het krijgen. Voorbeelden wat je kunt geven zijn stukje appel, peer, banaan, andijvie, sla, broccoli, wortel of een gekookt stukje aardappel.
Brinta/pap, dit vinden ratjes vaak erg lekker. Je moet alleen oppassen dat je niet te veel geeft omdat ze daar al snel te dik van worden. Ook moet je geen koemelk gebruiken omdat ze koemelk slecht verteren. Gebruik hiervoor kattenmelk of sojamelk.
stukken gekookte of rauwe groenten: broccoli, boontjes, witlof, wortel, bloemkool, tomaat, komkommer, ... (Koolsoorten en aardappels mogen absoluut niet worden gegeven. Dit is niet gezond voor uw rat. Aardappels zijn zelfs giftig als ze niet lang genoeg door worden gekookt.
Ze kunnen zelfs enkele dagen in leven blijven zonder te drinken. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit graanproducten en zoetigheden en ze eten meerdere kleine hoeveelheden voedsel per dag met een totale dagelijkse consumptie van ongeveer 5 gram.
Voer zoveel als op de verpakking staat en zorg dat de ratten hun bak dagelijks leeg eten. Te veel voeren leidt ertoe dat de rat kieskeurig gaat eten en niet alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten.
Jonge ratten in de groei hebben dierlijke eiwitten nodig een paar keer per week. Vanaf 3 maanden oud begin je dit wat af te bouwen. Extraatjes als groente mogen ze elke dag, fruit en snoepjes wat minder ivm de suikers.
Ratten knagen graag. Geef ze knaagmateriaal om in die behoefte te voorzien, zoals takken van wilg, hazelaar, berk of fruitbomen.
Hoewel je voor de meeste knaagdieren zaagsel, stro of hooi kunt gebruiken, is dit voor ratten niet geschikt. Ratten hebben zeer gevoelige luchtwegen en kunnen daardoor niet tegen stof, wat veel in die bodembedekkers zit.
In Cambodja eten ze ratten. Maar dan niet de stadsratten die dag en nacht door het afval schuifelen, maar veldratten, die een plaag zijn voor Cambodjaanse boeren. Er zijn twee manieren waarop je de ratten kan bereiden: op een stokje boven het vuur, of in de pan.
Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood.
Ratten komen vooral af op voedsel, in of rondom je huis. Het maakt hen niet uit wat er te vinden is, want ze eten alles: vogelvoer, granen, fruit, vlees, vis, groenten, knollen en bedorven afval. En als ze flinke honger hebben, kunnen ze zelfs kippen, duiven en muizennesten aanvallen.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden. Een rat fourageert van zichzelf graag over de grond, op zoek naar lekkere dingetjes. Vooral fruit en groenten doen het erg goed bij de ratten.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Als ze piepen, dan doen ze dat bij het stoeien, bij het eten of om elkaar ergens op te wijzen. Krijst een rat? Hij is dan bang of heeft pijn. Een rat krijst echter ook als die ruzie maakt met een soortgenoot of als hij zijn territorium afbakent.
De rat is een alleseter (omnivoor). Hij is dol op granen, maar eet ook zaden, slakken, larven, kikkers, vogeleieren of (delen van) dode dieren. Daarnaast knabbelt hij ook op minder voor de hand liggende dingen als zeep of kaarsen.
Een rat heeft gemiddeld zo'n 15 tot 25 gram voer per dag nodig, afhankelijk van de rat en het voer. Begin eens door te wegen hoeveel voer je nu geeft.
Je ratje wordt oud, of kan door de één of andere medische reden zichzelf niet goed meer wassen. Ratjes wassen zichzelf normaal gezien héél goed, en daarom is het bijna onnodig om ze een bad te geven.