Artikel 815 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat niemand verplicht is in onverdeeldheid te blijven. De onverdeeldheid kan bezwaarlijk als een gunstige toestand bestempeld worden: zij bemoeilijkt de vrije beschikking van de goederen en belet er het goede beheer van.
Een onverdeeldheid kan beëindigd worden als één van de onverdeelde eigenaars de onverdeelde rechten van de anderen overkoopt. Dat wordt 'uit onverdeeldheid' treden genoemd. Verdeelrecht. Wanneer een onverdeeldheid beëindigd wordt, moeten er registratierechten betaald worden.
broers of zussen) een woning erft, kunt u uit deze 'onverdeeldheid' treden door het vastgoed van de hand te doen of (één van) de anderen uit te kopen. Die onverdeeldheid wegwerken kan pas nadat eventueel vruchtgebruik van de woning wordt gerespecteerd of gecompenseerd.
Onverdeeldheid houdt in dat er aan de zaak, of bijvoorbeeld een nalatenschap, materieel niets verandert. Het eigendomsrecht op de zaak daarentegen, wordt mathematisch en abstract verdeeld. Er is sprake van mede-eigendom.
Deze kosten heten vandaag “verdeelrecht” en werden vroeger registratierechten genoemd. Het verdeelrecht bedraagt 2,5% en wordt aangerekend bij het verlijden van de akte.
Overeenkomst om in onverdeeldheid te blijven
Een dergelijke overeenkomst geldt slechts voor vijf jaar, maar kan ten alle tijde, voor een zelfde maximumduur, verlengd worden. Verbintenissen voor een langere termijn aangegaan kunnen door de rechtbank herleid worden tot de wettelijk voorziene duurtijd van vijf jaar.
Als jij het huis wel wil verkopen, maar de andere eigenaar weigert, kan je dit ook voor de rechtbank beslechten. Deze situatie is echter anders dan bij een gezinswoning. Bij een gezinswoning kan de ene eigenaar de andere niet dwingen tot een verkoop. Bij een huis dat geen gezinswoning is geldt dit echter niet.
Uw advocaat kan de notaris hooguit aanmanen om het nodige te doen en eventueel zijn vervanging aan de familierechtbank vragen. 'Zwarigheden'. Als iedereen akkoord gaat met de staat van de notaris, dan is die definitief en is de vereffening-verdeling afgelopen. Er is dan meestal zowat een jaar gepasseerd.
a) Wat is onverdeeldheid? Een gezinswoning is in onverdeeldheid wanneer het onroerend goed geen deel uitmaakt van het gemeenschappelijk vermogen en dus ook niet van de aankomende vereffening-verdeling, maar wel in eigendom is én blijft van beide echtgenoten.
Mede-eigendom is de verdeling van het eigendomsrecht op een goed tussen twee of meerdere personen. Deze onverdeeldheid ontstaat van zodra deze toebehoort aan meerdere personen en waarbij er geen verdeling is van de eigendom in loten die toegewezen zijn aan elke eigenaar.
Als er onenigheid ontstaat bij de verdeling van de inboedel, is het belangrijk dat de erfgenamen met elkaar blijven praten en elkaar vragen stellen. Ruzies omtrent de erfenis vertragen de afwikkeling. Als erfgenamen bereid zijn om wat water bij de wijn te doen, kunnen problemen veel sneller worden opgelost.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
Heb je het gevoel dat de verdeling van de erfenis niet eerlijk verloopt, dan heb je het recht om hier wat van te zeggen. Laat je daarbij niet remmen door tegenwerpingen. Bijvoorbeeld 'dat je hebberig bent'. Als jij jouw woorden rustig kiest, behoort niemand daar bezwaar tegen te hebben.
Wie moet de verdeeltaks betalen? Als u een deel van een onroerend goed overkoopt van uw ex-partner, moet u verdeelrechten betalen op het onroerend goed waarvan u na aankoop alleen eigenaar wordt.
De rechtsgrond, die in het verleden bij vrijwel elke vordering tot uitonverdeeldheidtreding werd ingeroepen, was het artikel 815 (oud) Burgerlijk Wetboek. Dat huldigde het principe “dat niemand kan genoodzaakt worden in onverdeeldheid te blijven” en “dat de verdeling te allen tijde kan gevorderd worden”.
De wet verdeelt erfgenamen in vier orden volgens bloedverwantschap: de afstammelingen van de overledene: kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, ... de ouders samen met de broers, zussen en hun afstammelingen, als de overledene geen afstammelingen heeft.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
Voor het uitkopen van je partner is vaak een extra hypotheek nodig en de eventueel nog bestaande hypotheek moet op jouw naam worden gezet. Om een hypotheek te kunnen krijgen, moet je voldoen aan de inkomensnormen van hypotheekverstrekkers. Inzicht in je inkomen is dus belangrijk.
U kunt ervoor kiezen om in het huis te blijven, terwijl uw ex-partner eigenaar blijft. Let wel goed op: u 'geniet' dan van een zogenaamd woongenot als u gehuwd was. Daar kan uw ex, de eigenaar, na vertrek niet meer van genieten. Woongenot telt als een vorm van partneralimentatie.
Zijn er meerdere erfgenamen, dan wordt u mede-eigenaar van alle goederen van de erfenis. Na een minnelijke of gerechtelijke schikking wordt elke erfgenaam alleen eigenaar van de goederen die hem toekomen.
Hoe lang duurt een gerechtelijke vereffening en verdeling? De volledige procedure van gerechtelijke verdeling kan lang aanslepen. Hoe lang dat precies is hangt vaak af van de proceshouding van de erfgenamen. Het is evenwel de enige manier om partijen te dwingen een bepaalde verdeling te aanvaarden.
Samengesteld gezin met ieder eigen kinderen
Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam.
Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Als je de woning verkoopt is dit een makkelijke verdeling. Maar als één van de partners in de woning blijft wonen, moet deze het huis kopen van de andere partner.
Ja, een echtgenoot of geregistreerd partner heeft toestemming nodig van zijn of haar partner voor de verkoop van de echtelijke woning. Maar ook voor een woning die door alleen een partner wordt bewoond. Als je zonder toestemming toch het huis verkoopt, dan kan jouw partner die verkoop achteraf terugdraaien.
Is uitkopen van uw partner verplicht? Nee, het is niet verplicht uw ex-partner uit te kopen bij een scheiding. U kunt er immers voor kiezen uw woning in zijn geheel te verkopen. Het is zelfs mogelijk gezamenlijk eigenaar te blijven van het huis.