Eenjarige bloemen kunnen gezaaid worden vanaf maart tot begin mei, afhankelijk van het soort bloem en het weer. Voorbeelden van eenjarige bloemen zijn zinnia, Oost-Indische kers, cosmea en afrikaantjes.
Ook in mei kan er van alles worden gezaaid in de volle grond: erwten, wortelen, sla, radijs, rucola, spinazie, bietjes, broccoli en spinazie. Let er bij courgettes, komkommers, meloenen, sperziebonen en maïs op dat je zeker bent dat de nachtvorst achterwege blijft.
Juni is een perfecte maand om in de tuin te gaan zaaien. De kans op nachtvorst is nihil, de eerste groenten en bloemen zijn inmiddels ook alweer geoogst of verwelkt waardoor er ruimte is voor nieuwe gewassen. Deze maand is ideaal voor groenten die snel doorschieten bij te koud weer of te korte dagen.
Juli is een maand waarin de meeste bloemen nog volop bloeien. Toch kunnen er in deze maand ook al nieuwe bloemen gezaaid worden. Het gaat daarbij om meerjarige bloemen, die weliswaar al in de zomer – najaar gezaaid kunnen worden, maar pas het jaar erna zullen bloeien.
Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, hebben slechts enkele dagen nodig om te ontkiemen. Dit kan een bevredigend gezicht zijn voor wanneer je snel resultaat wilt! Aan de andere kant hebben bepaalde bloemzaden meer geduld nodig. Het kan tot 3 tot 4 weken duren voordat ze boven de grond verschijnen.
Zaaiperiode voor zonnebloemen
Als je wilt voorzaaien in een pot in huis of in een kas, dan kan dat bijvoorbeeld in maart. Als de planten groot genoeg zijn kan je ze vanaf april of mei ook buiten in de volle grond plaatsen. Buiten kunnen de zaden gezaaid worden vanaf eind maart tot en met begin juni.
Mei is een prima maand om een nieuw gazon aan te leggen. Bemest je gazon, zeker als je dit vorige maand nog niet hebt kunnen doen. Je kunt nu zomerbollen planten in de tuin of in bloembakken. Na half mei kunnen eenjarigen en perkplanten naar buiten.
Zaaien in de volle grond
Strooi de zaadjes uit en druk licht aan, geef direct water. Als de plantjes opkomen is het vaak nodig om te dunnen; elk plantje heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De zaailingen hoeven niet verplant te worden. Blijf regelmatig water geven en verwijder onkruid.
Kiemgroente. Is de honger naar vers groen heel groot dan kan je alvast aan de slag met verschillende kiemgroente. Dit kan je doen met erwten, radijsjes, waterkers, sojascheuten, mosterd, broccoli, basilicum, selder, prei, luzerne en racketsla.
De meeste soorten zonnebloemen krijgen maar 1 bloem per plant.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Plant de zaadjes 1,5 cm diep en zet ze 10 cm uit elkaar. Geef goed water. Zodra de zaden ontkiemd zijn, dun je ze uit tot ze 45 cm uit elkaar staan.
Hemerocallis of in het Nederlands daglelie is een smaakvolle bloem, zowel voor het oog als voor de tong. Een bloem bloeit maar één dag, gelukkig zitten de planten vol bloemknoppen en gaan er steeds nieuwe open.
Zaadjes hoeven niet zo diep de grond in. Zaai op een diepte van ongeveer anderhalf tot twee keer het formaat van het zaadje. En dat betekent voor mini-zaden zoals die van de klaproos dat ze echt maar twee milimeter onder de aarde gaan. Je kunt dit soort zaden mengen met wat zand en dan uitstrooien.
Veldbloemen kunnen, afhankelijk van het type zaad of mengsel, gezaaid worden in de lente of in het najaar. Eenjarige bloemzaden kunnen vanaf maart tot begin juni in de volle grond gezaaid worden. De veldbloemen zullen hetzelfde jaar nog gaan bloeien. Zaai daarom niet te laat, want dit gaat ten koste van de bloeiduur.