Flanellen, zijden of katoensatijnen dekbedovertrek wassen In de meeste gevallen is ook 90 graden toegelaten. Kocht je een flanellen overtrek? Was het dan eerst op een lage temperatuur. Daarna volstaat 60°C.
Borstelen is een techniek om het flanel extra zacht te maken. Tijdens dit mechanische proces wordt een metalen borstel gebruikt om over de stof te wrijven en de dunne vezels van het los gesponnen garen recht te zetten. Hierdoor ontstaat er een geruwd effect aan één of beide kanten van de stof.
Katoen mag je meestal op 60 graden wassen. Heb je een flanellen dekbedovertrek? Dan is het advies om het de eerste keer op een lagere temperatuur te wassen. Daarna mag het wel op 60 graden.
Wastips van Textielwereld
Niets is echter minder waar. Flanel is namelijk voor 100% van katoen gemaakt wat goed ademt en vocht afdrijft. Een flanellen overtrek mag dan ook gewoon in de wasmachine op maximaal 60⁰ worden gewassen. Het mag zelfs in de droger!
Duurzaam. De heerlijk warme katoenen dekbedovertrekken die flanel geweven zijn, zijn geschikt voor duurzaam en langdurig gebruik, zonder dat het gaat pluizen. In bijna alle gevallen kan het flanellen beddengoed tot 60 graden gewassen worden en is het geschikt voor de droger.
Flanel kan krimpen, dus gebruik koud water en een mild wasmiddel. Vermijd overmatig wassen om slijtage te voorkomen.
Op hoeveel graden was je je beddengoed? Ongedierte als huisstofmijten, schimmels en bacteriën worden gedood bij temperaturen vanaf 60 graden. Was je beddengoed dus altijd minstens op 60 graden.
Let op de molton en flanel krimpen ca.7-10% het is natuurlijk 100% katoen en wordt nog dikker en zachter na het wassen.
Nee!Je mag het niet wassen met wasverzachter! Wasverzachter maakt je beddengoed namelijk waterafstotend. En omdat je vocht verliest door zweet is het beter als de lakens dit goed opnemen.
Beddengoed drogen in de wasdroger
Beddengoed kun je het beste aan de waslijn drogen. Heb je het snel weer nodig? Dan kun je ervoor kiezen om het in je droger te stoppen. Selecteer dan wel een zo kort mogelijk programma op lage temperatuur.
Verkleuren komt meestal simpelweg door intensief gebruik, het nachtelijke zweten dat we allemaal doen en het contact met verzorgingsproducten zoals nachtcrème of bodylotion die in het beddengoed achterblijven. Met een simpele wasbeurt krijg je het beddengoed wel schoon, maar niet meer echt wit.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Maar hoe vaak moet je je lakens dan wassen? Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit namelijk vol huisstofmijt.
Daarnaast neemt nieuw beddengoed wat nog niet gewassen is ook minder goed vocht op. Aangezien u iedere nacht bijna een halve liter vocht verliest is het wel zo fijn als uw beddengoed dit vocht opneemt. Verder is het ook van belang voor de fixatie van de kleuren om nieuwe lakens eerst te wassen voor gebruikt.
Voor het strijken spuit u uw lakens in met een stijfsel, laat u het spul even intrekken en vervolgens kunt u het daarna instrijken. Het stijven van uw lakens zorgt ervoor dat uw lakens extra zacht aanvoelen. Het stijven van de lakens is een extra luxe, maar het strijken is essentieel.
In de ruimte tussen de opgeruwde vezels blijft een laagje lucht staan.Dat isolerende laagje houdt de warmte vast en zorgt ervoor dat flanel lekker zacht en wollig aanvoelt. Bovendien is flanel heel licht. Het absorbeert vloeistoffen, maar is ook snel weer droog.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Wasverzachter laat je kleding heerlijk ruiken én zacht aanvoelen. En toch is dit niet altijd even slim om te doen. Daarvoor in de plaats kun je beter azijn gebruiken bij het draaien van je wasjes.
Conditioner in plaats van wasverzachter
Haarconditioner gemengd met azijn en water is een uitstekend alternatief voor wasverzachter.
Wij adviseren een molton hoeslaken eens per maand af te halen en te wassen. Bovenop je molton hoeslaken komt een gewoon hoeslaken, bijvoorbeeld van katoen, jersey of flanel. Doorgaans kun je deze materialen op hoge temperatuur wassen, wat funest is voor bacteriën en mijten.
Flanel is het ideale materiaal wanneer je houdt van een lekker warm bed. Er zit grote verschillen in de kwaliteit van flanellen dekbedovertrekken. Een goedkopere flanellen dekbedovertrek is gemaakt van synthetische vezels dat snel slordig zal ogen terwijl een goede kwaliteit katoenflanel mooi blijft door de jaren heen.
Katoen flanel is makkelijk in onderhoud. Het materiaal kan zelfs op 60 graden gewassen worden en drogen kan in de droogtrommel kan ook op lage temperaturen. Strijken kan tot een temperatuur van 110 graden.
Was je beddengoed apart en niet met andere kleding samen. Het beste kun je je hoeslaken en je dekbedovertrek dus samen wassen. Met andere stoffen ontstaat er wrijving. Daardoor is er meer kans op het pillen van de stof.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen.Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd.Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden. Daaronder valt dus ook microfiber!
Het wasgoed komt terecht in de dekbedovertrek omdat de wasmachine af en toe van kant wisselt met draaien. Om de was namelijk los te maken draait de trommel verschillende kanten op.