Nee, je wordt ook niet bruin achter autoglas. Je huid kan wel beschadigen door UVA-straling. Veel voorruiten van auto's worden behandeld, zodat ze die straling tegenhouden (maar niet allemaal). Smeer je dus alsnog goed in met zonnebrand met UVA- en UVB-bescherming.
Glas houdt een groot deel van UVB-straling tegen, waardoor je achter glas zelden een zonverbranding oploopt, al is het wel mogelijk. Ook al voelt het niet als verbranding, er komen wel degelijk schadelijke processen op gang.
Kun je achter glas verbranden door de zon? Ook achter glas kun je uv-schade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.
Op het water wordt je sneller bruin door reflectie, het water fungeert als heel veel spiegeltjes. Ook op het strand wordt je sneller bruin; hoe lichter de kleur van het zand hoe sneller je bruint.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
“De schadelijke UV-straling wordt gereflecteerd door onder andere zand, zee, sneeuw en water. Schadelijke UV-straling kan ook door glas gaan. Daardoor kan je huid nog steeds schade oplopen als je in de schaduw of onder een parasol zit.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
"Nou, een keertje verbranden beschadigt ook huidcellen. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk te voorkomen dat het zover komt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je een verhoogde kans hebt op huidkanker op latere leeftijd wanneer je als kind bent verbrand.
Bel direct uw huisarts als uw huid is verbrand en 1 of meer van de volgende dingen voor u kloppen:Een groot deel van uw huid is verbrand en dik geworden bij de verbranding.U krijgt veel blaren.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Maar (daar komt-ie): die uv-straling wordt nooit volledig tegengehouden. Wie dus lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
4. “Als ik bruin ben geworden na het zonnen hoef ik geen zonnebrandmiddel meer te gebruiken” Onderzoek heeft aangetoond dat de zongebruinde kleur van mensen met een blanke huid gelijk staat aan maximaal SPF 5. Ondanks de bruine kleur is het dus nog steeds mogelijk dat de huid verbrandt en DNA schade oploopt.
Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd. Door geschikte verzorging kan de bruine kleur van de huid langer behouden blijven.
De bruining van de huid door de vorming van pigment (melanine) is in feite een verdedigingsmechanisme tegen verdere verbranding. Dat bruine kleurtje is dus een eerste teken van beschadiging van de huid. Daarom: zelfs wanneer je nooit verbrandt, kun je te veel uv-straling opstapelen en huidkanker krijgen.
Water laat UV-licht door.Dus je bent niet beschermd tegen de zon als je bijvoorbeeld aan het snorkelen bent, en kunt dus ook bruin worden (of verbranden!).
Je zult begrijpen dat een spijkerbroek daarbij veel meer uv-straling tegenhoudt dan een dunne omslagdoek. Maar bedenk dat je ook met een shirtje aan nog kunt verbranden in de zon. Vooral als het een wit T-shirt is, dat bovendien nat is.
UVB-straling komt bijna niet door glas heen. De kans dat je verbrandt door een raam heen, op kantoor, thuis, in de auto of trein, is klein. Let wel op met achter glas zitten in de open lucht; de zon weerkaatst via het glas of andere oppervlakken toch op je huid.
Het is belangrijk om jezelf en je kinderen het hele jaar te beschermen tegen te veel UV-straling. Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon.
Je lichaam kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden. Ga op het juiste tijdstip van de dag in de zon. De zon is het sterkst tussen 12 en 15 uur, maar dat is ook het moment waarop de zon het meest schadelijk is.
Het is echt zo, je wordt bij de zee en het zwembad veel sneller bruin. Dit komt namelijk door de reflectie van de uv-stralen op het water. deze stralen komen namelijk dubbeel zoveel aan op je huid. Dit komt omdat deze stralen weerkaatsen op je huid en dan weer terug gekaatst worden door het water.
Mooi bruin worden doe je niet in één dag. Door de kleur langzaam op te bouwen, word je steeds sneller bruin en behoud je je mooie kleurtje ook langer. Het is daarom beter om meerdere dagen achter elkaar even te zonnen, dan één dag uren achter elkaar. Extra tip: pak zoveel mogelijk zon mee.