Deze prachtige kamerplant komt van nature voor in Zuid-Afrika en komt uit de Musaceae familie. De Strelitzia is er in 2 soorten, de Nicolai is te herkennen aan de grote, groene bladeren en de Reginae heeft zilvergrijs blad en tropische bloemen. Een Strelitzia is een echte zonaanbidder en behoeft weinig onderhoud.
De Strelitzia vraagt veel water en heeft dan ook minimaal één keer per week water nodig. De grond mag er een week over doen om weer op te drogen om vervolgens weer opnieuw water te krijgen. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee.
De bloei van een Strelitzia Reginae wordt bevorderd in een koele winterperiode, met temperaturen rond de 10 graden. Laat de wortelkluit meerdere malen geheel opdrogen in de winter. Geef de plant veel voeding, warmte en licht in de lente. Andere kamerplanten bloeien vanaf en rondom de lente.
De plant is niet vorst bestendig temp. +2ºC, en een enkele lichte nachtvorst is geen probleem. Ons advies is de plant binnen op een koele plaats boven het vriespunt te laten overwinteren en niet te donker. In de winter weinig water geven i.v.m. wortelrot.
De beste Strelitzia standplaats
De beste standplaats voor je Strelitzia is op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Een plek op twee meter van het raam is perfect. Dit kan voor een raam op het zuiden, zolang er een (licht) transparant gordijn voorhangt als de zon schijnt. Zet je Strelitzia nooit in de schaduw!
Het blad krult op.
Het krullen van het blad verteld jou dat de plant te weinig water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een overschot aan water. Als het niet aan het water ligt dan komt het door de tocht of een tekort aan warmte.
In de winter heeft je Strelitzia minder water nodig (logisch er is ook veel minder licht en dus minder groei) en doe je er goed aan om de kluit tussen de gietbeurten nog iets droger te laten worden. Dat stimuleert bloei bij de volgende lente. Let op: zie je de bladeren slap hangen? Dat kan duiden op te weinig water.
Hij geeft bij veel soorten zoals de strelitzia reginae ook prachtige bloemen (paradijsvogelbloemen) die veel lijken op een paradijs vogel, zijn naam verraad het eigenlijk al. Hij kan zowel binnen als buiten staan mits het niet kouder word dan 5 graden het blijft natuurlijk een tropische plant.
In de natuur (in warme landen) bloeit de paradijsvogelbloem constant door, maar in ons land heeft -ie een soort winterstop. Eens per twee weken geef je de plant een klein scheutje water. Geef niet te veel: dan gaan de wortels rotten.
Je kunt de strelitzia het beste twee keer per week water geven. Let er wel op dat de plant niet met zijn wortels in het water staat. Geef daarom nooit meer water dan de grond kan absorberen, kleine beetjes tegelijk dus. Om je strelitzia in topconditie te houden kun je hem zo nu en dan sproeien, hoe vaker hoe beter.
De Strelitzia is licht giftig voor huisdieren. Dit slaat wel voornamelijk op de bloemen en vruchten van de plant, welke de Strelitzia Nicolai bijvoorbeeld niet krijgt. De Strelitzia is vrij dorstig en vraagt daarom ook om een aardige slok water. Geef de plant minstens één keer per week een flinke scheut.
De Strelitzia vermeerderd zich voornamelijk door nieuwe scheuten uit de wortels te groeien. In de huiskamer zullen ze niet zo hoog worden als in de natuur (10 meter), maar na een jaar of 3 kunnen ze toch wel 2 à 3 meter hoog worden! Houd hier dus rekening mee, wanneer u een standplaats uitzoekt.
De kamerplant Strelitzia (Bird of Paradise) kan af en toe gesnoeid worden. De oude bladeren en bloemen dien je te verwijderen. Hoe moet ik snoeien? Snij de bloem van een Strelitzia zo laag mogelijk af.
Een Strelitzia stekken kan door het splitsen van de kluit. Als je dit nooit eerder hebt gedaan kan het best spannend zijn. Je moet de Strelitzia namelijk helemaal uit de pot halen en een gedeelte van de plant afsplitsen. Zo houd je twee nieuwe planten over.
Strelitzia reginae bloeit in de maanden mei tot oktober met prachtige blauw oranje bloemen. De opstaande, oranje schutbladen met twee of drie blauwe kroonbladen staan als een hanenkam omhoog. In de lepelvormige, lange bladen is de verwantschap met de banaan te herkennen.
In de zomer 1 liter water per week. In het voorjaar en najaar 1 liter water per 2 weken. In de winter een halve liter water per 2 a 3 weken. Allemaal afhankelijk van de hoeveelheid licht, staat de plant wat donkerder, of zonder direct zonlicht, dan kunt u de hoeveelheid verminderen of de tussenpozen vergroten.
De vijf verschillende soorten die de Strelitzia kent zij de Strelitzia Alba, Caudata, Juncea, Reginae en Nicolai. De laatste soort vindt u in de webshop van Fleurdirect.nl, deze plant is gekweekt als hydroplant.
Verpotten van de Pokon Strelitzia
Gebruik voor het verpotten Pokon Kamerplanten Potgrond. Deze potgrond is speciaal afgestemd voor kamerplanten. Strooi op de bodem een laag hydrokorrels. Hydrokorrels geven de wortels een goede houvast en helpen bij een goede waterhuishouding in de pot.
Als je een plant hebt die al de neiging heeft om te gaan hangen, is het belangrijk om hem te ondersteunen nadat je hem hebt verpot. Door al die verse, losse grond kan het zijn dat hij in het begin wat wiebeliger staat. Zet dus een stevige stok bij je plant en bindt hem daaraan vast.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Vooral in de zomer met al dat extra zonlicht kan de plant snel uit zijn bloempot groeien. Het verpotten van de Strelitzia kun je daarom het beste elk jaar doen. Zeker als de plant relatief klein is en nog flink doorgroeit. De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar, voordat de plant flink begint te groeien.
Strelitzia nicolai wordt in tegenstelling tot de paradijsvogelbloem Strelitzia reginae (met zijn exotische, oranje bloemen) niet voor zijn bloemen, maar juist voor zijn blad als kamerplant gebruikt. De nicolai kán wel bloeien, maar in de huiskamer komt hij niet (zo snel) tot bloei.
De twee meest voorkomende soorten zijn de Strelitzia regina en de Strelitzia nicolai. Het verschil zit vooral in de bloem, de regina maakt oranje bloemen en de nicolai zwarte met witte. Binnenshuis zal de nicolai overigens niet snel bloeien. Daarnaast is het blad van de nicolai groter dan het blad van de regina.