Gesprekstherapie biedt een veilige ruimte voor je om je onderdrukte herinneringen te herstellen, aangezien je therapeut je kan helpen om te gaan met eventuele traumatische herinneringen die terugkomen. Gesprekstherapie wordt beschouwd als de beste manier om je herinneringen te herstellen.
Verdringing verwijst naar de opvatting dat traumatische ervaringen onbewust worden weggedrukt en dan niet meer toegankelijk zijn voor bewuste introspectie. Verdrongen herinneringen aan traumatische ervaringen kunnen jarenlang een sluimerend bestaan leiden, aldus de theorie.
Onze herinneringen maken ons tot wie we zijn. Toch laat onderzoek zien dat ons geheugen niet altijd even betrouwbaar is. Ons brein vervormt herinneringen, verwijdert ze, en is zelfs in staat om valse herinneringen te produceren.
Deze processen vinden bijna overal in onze hersenen plaats maar vooral in de hippocampus. De hippocampus is een hersengebied dat belangrijk is voor het vastleggen van nieuwe herinneringen.
Het brein werkt op een gelijkaardige manier: je neuronen helpen elkaar bij het encoderen van herinneringen, die daardoor zelfs na lange tijd blijven bestaan." Bijgevolg kunnen herinneringen bij het ouder worden sneller vervagen, omdat ze door steeds minder neuronen geëncodeerd worden.
Om iets te onthouden kun je de geluiden, plekken, of gebeurtenissen opnieuw proberen te beleven, zodat je weer weet wat er gebeurde. Loop rondjes. Dan kun je dingen beter onthouden! Doe precies hetzelfde als wat je deed toen je de gedachte had, want meestal werd die gedachte opgewekt door iets wat je deed of zag.
Zo zijn veel psychologen en psychiaters het erover eens dat het helemaal niet mogelijk is om seksueel misbruik te verdringen. Sommige slachtoffers die zich niets meer kunnen herinneren van het seksueel misbruik, zouden nog met anderen over het misbruik gesproken hebben.
Een andere mogelijke oorzaak is dat je iets niet krijgt wat je wel nodig hebt, zoals warmte en veiligheid. In het meest extreme geval heb je jezelf eigenlijk moeten opvoeden. Maar ook in minder ernstige gevallen kan het zijn dat je ouders veel te weinig aandacht voor je hadden en alleen maar met zichzelf bezig waren.
Na onderzoek is ontdekt dat herinneringen vervormbaar zijn. Reconsolidatie heet dat; ofwel het opnieuw opslaan van herinneringen. Het verleden kun je niet veranderen, maar de herinneringen dus wel. Die kun je zelfs uitwissen, zo bleek uit recent onderzoek.
Ook al kunnen we bepaalde stressvolle, of traumatische momenten uit onze jeugd niet meer herinneren, dat betekent nog niet dat ze geen invloed hebben. Dat concluderen onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Developmental Science.
Een trauma herkennen
Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.
“Emotionele verwaarlozing blijft nu te vaak onzichtbaar.” Jacqueline Hovens, psychiater in het LUMC, onderscheidde in haar onderzoek vier soorten jeugdtrauma's: seksueel misbruik, fysieke mishandeling, emotioneel misbruik en emotionele verwaarlozing.
Veel mensen hebben soms wel jaren last van een trauma dat in de jeugd is ontstaan. Iemand kan het langdurig verdringen, totdat er weer iets gebeurt waarbij de traumatische gebeurtenis naar boven komt.
Met de volgende tips kun je jouw geheugen trainen: Herhaling: door nieuwe informatie te blijven herhalen – bijvoorbeeld bij het leren voor een tentamen – kun je het vaak beter onthouden. Leer daarom niet alles op het laatste moment, want dan heb je geen tijd om alles te herhalen.
Als we in het algemeen gevraagd worden naar jeugdherinneringen, gaan we zoeken in ons geheugen. De ene persoon herinnert zich meer dan de andere persoon over haar/zijn jeugd.
-Kinder geheugenverlies
Het geheugenverlies of de kinderamnesie start rond het zevende levensjaar. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tussen de 5 en 7 jaar nog 60% kunnen terughalen van gebeurtenissen die voor het derde levensjaar hebben plaatsgevonden en dat dit afneemt tot 40% bij kinderen tussen de 8 en 9 jaar.
plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos zijn of plotseling teruggetrokken gedrag; vrees voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, huisvriend of familielid; een ouder kind dat zich gedraagt zoals een jong kind.
Je ben slachtoffer van seksueel misbruik wanneer je (onder dwang) seksueel contact met iemand hebt gehad die daarbij misbruik heeft gemaakt van het leeftijds- en/of machtsverschil. Bijvoorbeeld: als kind met een volwassene, als cliënt met een hulpverlener of als leerling met een docent.
Opvallend gedrag
seksuele situaties naspelen met poppen. angst of paniek tijdens het verschonen van een luier of vieze broek. ineens bevriezen als ze iets horen, zien of voelen wat de herinnering oproept aan het seksueel misbruik.
Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Lezen is dus niet automatisch onthouden wat je leest. Als je reflexen nog storen en je ogen niet optimaal samenwerken met je hersenen is het lezen al lastig genoeg! Je hersenen hebben geen energie en capaciteit meer over om nog meer te doen, zoals begrijpen en onthouden!
Jouw brein houdt namelijk veel meer van plaatjes, dan dat het van woordjes houdt: Het blijkt namelijk dat mensen 80% onthouden van wat ze zien. Van informatie die ze lezen, blijft maar 20% hangen — en informatie die ze horen maar een schamele 10%!
Een herinneringsvervalsing, valse herinnering of pseudo-herinnering is een herinnering die in strijd is met de waarheid, ofwel aan gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden. Het kunnen ook onjuiste en/of vervormde herinneringen zijn aan een gebeurtenis die wel echt heeft plaatsgevonden.
Yoga, mindfulness en sensomotorische therapie (waarbij de zintuigen door allerlei spelletjes en beweging worden geactiveerd, DE) zijn andere manieren om in een veilige omgeving te voelen wat er gebeurt in hun lijf. Ook tekenen helpt kinderen om het verlammende effect van traumatische ervaringen tegen te gaan.