Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten. Dus ook hier snoei je niet tot in het kale deel.
Hoe moet je lavendel snoeien? Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je best 20 - 25 cm boven de grond in.
Lavendel drogen: een heerlijke geur in huis!
Lavendel is meestal niet in één keer helemaal uitgebloeid. Je kan wachten tot alle bloemen helemaal zijn uitgebloeid of je kan gewoon snoeien als deze deels is uitgebloeid.
Als u snoeit, zorgt u ervoor dat het struikje gestimuleerd wordt nieuwe uitlopers aan te maken. Hierdoor houdt u de bollen mooi in model en bossig met veel grijsgroen blad dat de hele winter aan de lavendel blijft zitten. Snoeit u niet, dan zullen de takken verhouten en valt de lavendel op den duur uit elkaar.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Het voorkomen dat lavendel verhout is vrij simpel. Zorg dat je zowel in het voorjaar als het najaar de lavendel snoeit. Doe je dit niet dan zullen er van het hart van de plant geen jonge scheuten groeien waardoor deze van onder gaat verhouten en uit elkaar zal vallen.
Laat in het najaar het blad van uw planten zitten, dat beschermt de plant tegen slechte weersomstandigheden. De meeste hagen hebben twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. De eerste in het voorjaar en de tweede voor aanvang van het najaar of in het najaar. De winter is de beste tijd om uw bomen in de tuin te snoeien.
Als je je lavendel al enkele jaren niet hebt gesnoeid, is een radicale snoeibeurt de enige manier om je verhoute lavendel te redden. Dit zal echter niet altijd werken - toch is het altijd het proberen waard! Daarbij wordt de plant bij voorkeur in juni of juli tot 10-15 centimeter boven de grond gesnoeid.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Lavendel kan zich namelijk op iedere standplaats volgroeien. Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Planten en verzorgen
Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. Lavendel hoef je geen mest en ook geen water te geven. Geef alleen lavendel in pot af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.
Lavendel is een meerjarig kruid waarvan de planten van een kalkrijke grond en een zonnig plekje houden. Dit sterk geurende en struikachtige kruid gaat vanaf het tweede jaar bloeien. Eén zakje is voor circa 30m2, en de plantafstand bedraagt 25x25 cm.
Lavendel zijn groenblijvende planten die hun bladeren zelfs tijdens de vegetatierust behouden. Dit vraagt om een lichte plaats in de kas, serre of voor het raam. De temperaturen moeten bij voorkeur laag blijven, omdat hoge temperaturen de plantengroei tijdens de rustperiode stimuleren.
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Niet in de volle zon snoeien
Buiten het feit dat dit voor jezelf niet zo prettig is, is het ook voor de plant niet fijn. Wanneer je snoeit laat je namelijk snoeiwonden achter op de takken en bladeren, waardoor het vocht van de plant of boom snel verdampt. Dit veroorzaakt snel bruine bladeren of randjes.
Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien.
Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus. De Sophora dankt zijn bijnaam aan de naar honing ruikende bloemen.
Een struik die al sterk verhout is, kun je nog proberen te redden door hem in zijn geheel uit de grond te halen en dieper terug te planten. Zorg dat de toppen nog zo'n 15 centimeter boven de grond uitsteken. Direct na de bloei snoei je voor de tweede keer.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
snoei scheuten weg die naar binnen groeien. snoei de scheuten weg die het evenwicht in de vorm van de struik of boom verstoren. snoei jonge struikachtige planten altijd bij de basis, zodat ze een volle bos takken ontwikkelen (de beginsnoei) snoei grotere (jonge) struiken terug tot 30-60 cm van de grond (onderhoudssnoei ...
Fout 1: Op het verkeerde moment snoeien
Wanneer je een plant, boom of struik het beste kunt snoeien verschilt per soort. Doe je dit op het verkeerde moment, dan kunnen er infecties ontstaan, kunnen ze sap gaan bloeden of zelfs sterven.
Snoeien is het verwijderen van delen van planten. Het kan hierbij gaan om kruidachtige delen bij kruidachtige planten, druiven alsook houtige delen bij struiken en bomen. Snoeien dient meerdere doelen: Het in een gewenste vorm brengen van de plant, de zogenaamde vormsnoei.