Bovendien heb je extra plaats voor meer kasten, wat altijd mooi meegenomen is. En omdat je wasmachine in een afzonderlijke ruimte staat, heb je minder last van het lawaai van het zwieren. Zeker nu de keuken steeds vaker overloopt in de woonkamer, kan het geluid van de wasmachine al snel storend zijn.
Als je alsnog genoodzaakt bent om je wasmachine in de keuken te plaatsen, en je hebt nog wel genoeg ruimte in de keuken, dan kan je de wasmachine ook kwijt in een kast. Een kast is ook vooral handig wanneer je 2 wasmachines hebt. Ook kan je zo makkelijk de droger onder de wasmachine zetten.
Het voordeel van een inbouw wasmachine is dat je deze netjes achter kastdeuren wegwerkt. Zo staat de automaat niet in het zicht wanneer je 'm in je keuken plaatst. Installeer de wasmachine eerst op de juiste plek. Sluit de water toe- en afvoer aan en monteer de deur als laatst.
Je kunt de wasmachine overal in huis neerzetten. Echter is het gebruikelijk een wasmachine op zolder, in de bijkeuken, in een kast of in de badkamer neer te zetten. Zorg er wel voor dat een wasmachine op een stabiele ondergrond staat.
Sommige wasmachines kun je inbouwen. Hierop kan een kastdeur worden bevestigd. Zodat de machine bijvoorbeeld in het interieur van een keuken opgaat. Laat voor de ventilatie wat ruimte rondom de wasmachine vrij: zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten.
Wanneer een apparaat niet stabiel of waterpas afgesteld staat, kan het apparaat gaan trillen en van zijn plaats afkomen. Als een apparaat direct op laminaat geplaatst wordt , kan het apparaat gaan trillen en eventueel gaan verschuiven. Laminaat heeft een gladde boven laag en ligt los op de vloer die er onderligt.
Onderbouwen met afneembaar werkblad
We spreken in dat geval van 'onderbouw', waarbij het afneembare werkblad op de wasmachine ervoor zorgt dat het gewicht op een nette manier verdeeld wordt. De wasmachine kan het gewicht uitstekend dragen en zorgt bovendien voor voldoende stabiliteit om daar de droger op te plaatsen.
Geschikte vloeren voor wasmachines
Als je de keuze hebt, kun je de wasmachine het beste op een egale vloer van beton, steen of matte tegels plaatsen. Op deze ondergrond staat de wasmachine het stevigst en blijft hij goed op zijn plek staan.
Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden.
Een tussenkader, soms ook een stapelkit genoemd, zorgt ervoor dat jouw wasdroger veilig en stevig op je wasmachine kan staan. Een tussenkader is altijd nodig als jij je was- en droogmachine op elkaar wilt zetten. Het is de ideale oplossing wanneer je een wasmachine en droger op elkaar wilt stapelen.
Ook de standaard diepte van een voorlader wasmachine is 60 centimeter. Maar let op: door de uitsteeksels aan de achterkant van je machine, zoals de slangen, is de diepte al gauw 5 tot 10 cm meer.
Een wasmachine moet altijd horizontaal staan
Zorg er dus voor dat 'het apparaat stevig op de grond staat'. Gebruik bij het plaatsen van witgoed daarom altijd een waterpas. De stelbare voetjes onder de machine maken het mogelijk om de wasmachine waterpas te plaatsen, zelfs al loopt de ruimte af.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Mag een wasmachine in de badkamer staan? Het korte antwoord is: ja.
Wasmachines hebben een standaard breedte van 60 cm en hoogte van zo'n 85 cm. De diepte is afhankelijk van het vulgewicht. Meestal 60 cm, maar dat kan ook wel 70 cm zijn. Een wasmachine met een hoger vulgewicht neemt dus meer ruimte in.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en er ontstaan tijdens het centrifugeren veel trillingen.
Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen.
Wanneer er een lekkage is, voelt de waterstop dat er te veel water door de slang stroomt. Zo schiet de waterstop op slot en is de watertoevoer afgesloten. Om je vloer extra te beschermen, raden we aan dat je een lekbak bij je waterstop koopt.
De volgende vloeren zijn minder geschikt om een wasmachine op te zetten. Je hebt hier het meeste kans dat de wasautomaat gaat trillen, schuiven en lawaai maakt: Houten vloer. Laminaat.
Met een wasmachine verhoger komt jouw wasmachine een stuk hoger te staan. De meeste verhogers verhogen de wasmachine maar maximaal 40cm. Onze wasmachinekast verhoogt de wasmachine 60cm, waardoor deze op de ideale werkhoogte komt. Nu hoef je nooit meer bukkend de was te doen, wat veel rugklachten kan voorkomen.
De afvoer kun je pas bevestigen wanneer de wasmachine (bijna) op zijn plek staat. Zet de wasmachine zo goed mogelijk op de juiste machine en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Sluit de afvoer aan door de afvoerleiding om de steunbeugel te leiden en te voorzien van de afvoerdop. Plaats deze daarna in de afvoerbuis.
Wasmachines hebben vrij standaard afmetingen. Het verschil zit hem vooral in de diepte. De standaard hoogte van een wasmachine is 85 centimeter en de standaard hoogste is 60 centimeter. De diepte is deels afhankelijk van hoe groot je de trommel wil hebben, maar varieert van ongeveer 60 tot 70 centimeter.