Hoeveelheid eiwit in kefir:
8,8 gram. in 1 beker (250 gram)
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Een portie magere kwark levert de meeste eiwitten, namelijk 19.5 gram eiwit per portie van 150 gram. De halfvolle kwark levert bijna net zoveel, namelijk 18 gram eiwit. Er zijn veel verschillende soorten kaas. Als we kijken naar de 48+ kaas, dan levert een plak kaas van 20 gram 4.9 gram eiwit.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Tips om voldoende eiwit binnen te krijgen
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
Kefir is geen Kaukasische wonderdrank. Wel is het zo dat kefir dankzij bacteriën en gisten meer vitamines en minder suiker bevat. En dat is goed, zoals gefermenteerde producten vrijwel altijd goed zijn voor je darmen.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Het lijkt erg op yoghurt. Wel worden er voor dit gefermenteerde melkproduct uit de Kaukasus andere bacteriën gebruikt. In kefir zitten, in tegenstelling tot yoghurt, ook gisten verwerkt. Kefir wordt op dezelfde manier genuttigd als drinkyoghurt.
Gemiddeld hebben gezonde mensen 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Iemand van 70 kg moet dus ongeveer 56 gram eiwit per dag eten (70 x 0,8). Bij ziekte heeft het lichaam meer eiwit nodig, namelijk 1,2-1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Als u de kefir pas ontvangen hebt:
De tweede oogst is al een stuk beter, maar pas na ongeveer één en soms zelfs 2 weken zal hij op zijn eindnivo zijn. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken. Ook kan het zo lang en nog langer duren, voordat er een tintel waarneembaar wordt in de drank.
De 24-uurs Kefir werkt laxerend en men zou bij harde stoelgang 2 tot 4 weken lang de kefir voor het naar bed gaan moeten gebruiken. Waterkefir ouder dan 48 uur werkt stoppend. Over de hoeveelheid die bij ziekte moet worden gedronken is de literatuur niet helemaal duidelijk.
Maar waarom is deze Arla kefir nou zo gezond? Kefir bevat calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Samen met vitamine B2 helpen deze vitamines bij vermoeidheid en het behoud van een gezonde huid.
Sinds kefir in Nederland zo populair is geworden, zien we ook in Nederlandse supermarkten als de Lidl, AH, Jumbo en Aldi producten verschijnen die de naam 'kefir' dragen. Als u kefir in de supermarkt wilt kopen, dan hebt u de keuze uit talloze verschillende merken.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Voor een gemiddeld volwassen persoon is 90 gram eiwitten per dag een goede richtlijn. Over drie maaltijden verdeeld betekent dat iedere maaltijd 30 gram eiwit zou moeten bevatten. Dit komt neer op: 140 gram kipfilet, vis of mager vlees met groenten.