Oorzaken van harde buiken Harde buiken kunnen ontstaan wanneer je je een beetje te druk maakt, of doordat je buik als het ware ergens van schrikt, zoals een plotselinge beweging of een hard geluid. De relatie met stress is duidelijk: als je te veel hooi op je vork neemt, krijg je sneller harde buiken.
Waardoor ontstaan harde buiken? Harde buiken kunnen een teken zijn van spanning. De baarmoeder kan geprikkeld raken bij een volle blaas, tijdens of na het vrijen of bijvoorbeel een flink actief kindje in je buik. Ook kunnne harde buiken veroorzaakt worden door spanning, stress en een drukke dag.
Als je last hebt van harde buiken, ook wel Braxton-Hicks contracties of oefenweeën genoemd, voelt je buik plotseling hard of gespannen aan.Dit komt doordat je baarmoeder zich samentrekt.Dit doet je baarmoeder om zich klaar te maken voor je bevalling.
Symptomen harde buiken
Weeën komen regelmatig, om de vier à vijf minuten. Ze houden ongeveer een minuut aan en worden na verloop van tijd steeds sterker. Harde buiken komen af en toe, duren niet allemaal even lang en worden niet sterker. Een harde buik kan vervelend voelen, maar hoort geen pijn te doen.
Komen de harde buiken meerdere keren (6-7) per uur, ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, vermindert het niet als je een uurtje gaat liggen met een warme kruik, waarschuw dan je verloskundige. Ook als harde buiken pijn gaan doen, en je mag nog niet bevallen, is het verstandig je verloskundige te bellen.
Harde buiken horen in principe geen pijn te doen. Wel veroorzaken ze soms een vervelend gevoel. Neem dan vooral even de tijd voor jezelf en ga rustig op bed of op de bank liggen met een warme kruik. Door het dragen van ondersteunend ondergoed of een speciale buikband wordt het onaangename gevoel in je buik minder.
Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd, want je baarmoeder is zich al aan het voorbereiden op de bevalling! Harde buiken kunnen geen kwaad voor jou en je baby tenzij je al ontsluiting hebt, dan kan het een signaal zijn dat de bevalling gaat beginnen.
Harde buiken komen veel voor en is geen directe reden tot zorg. Buiten het feit om dat het vervelend is kunnen harde buiken geen kwaad voor de baby of voor jezelf. Harde buiken horen niet pijnlijk te zijn en er mag geen sprake zijn van bloedverlies bij het plassen.
Harde buiken
Al hoe wel ze af en toe wel voor verwarring zorgen of onrust geven. Bij een harde buik spant de buik onwillekeurig aan. Dit kan een pijnlijk, zeurderig gevoel geven. Je voelt dat de buik gespannen en hard is als een voetbal.
Kort voor de bevalling kun je verandering merken in het bewegingspatroon van je baby.Je baby beweegt wat minder vaak of is juist drukker. Wat kunnen de redenen hiervoor zijn en wanneer moet je de verloskundige bellen?
Op je zij slapen
Op je rechterzij slapen drukt op de 'vena cava inferior' of je onderste holle ader. Als dat te lang duurt, kan je je duizelig voelen. Om dat te vermijden, draai je je dus beter op je linkerzij. Druk op deze ader heeft geen invloed op de bloedstroom van je baby.
Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.
Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren. Letterlijk betekent wee pijn. Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen. In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht.
Abnormale pijn in je buik
Hevige pijn in je bovenbuik kan wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Ook steeds ernstiger wordende, hevige pijn in je onderbuik kan een teken zijn dat er iets mis is, bijvoorbeeld een loslatende placenta.
Bekkeninstabiliteit herken je aan een of meerdere van de volgende symptomen: Pijn in je bekken; zeurend, brandend of scherp. Deze pijn kan lokaal zijn of uitstralen naar je schaambeen, stuit, liezen, bovenbenen en onderrug. Sneller vermoeid zijn, vooral als je langere tijd in dezelfde houding zit, ligt of staat.
Pijnklachten. Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede. Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes.
Vermoedelijk is de lever de oorzaak van deze pijn. Dit omdat de lever niet goed functioneert en beschadigd raakt. Andere mogelijke klachten en symptomen zijn: vochtophoping, weinig plassen, braken, ontkleurde ontlasting, concentratieproblemen, een gele huid en donkere urine.
Pijnlijke harde buiken noemen we voorweeën of oefenweeën.
Deze voorweeën komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is.
De verloskundige of gynaecoloog brengt haar vingers in je vagina en voelt aan je baarmoedermond. Dit wordt toucheren genoemd. Past er één vinger tussen, dan heb je één centimeter ontsluiting, met twee vingers zit je op drie centimeter ontsluiting, kan ze een V maken, dan is het vier centimeter, en zo verder.
Je kunt van het indalen last hebben door stekende pijn in je vagina, pijn in je liezen en een kramperig gevoel in je onderbuik (indallingsweeën) . Lopen gaat na het indalen soms wat lastiger. Je hebt het gevoel te 'waggelen'.
Opstaan uit zit/ gaan zitten
Zet de voeten iets achter de knieën. Breng het zwaartepunt naar voren en sta op (als een tuimelaar vanuit de heupen de rug blijft recht) door de benen te strekken en indien nodig de armleuningen te gebruiken. Span hierbij de bekkenbodem en de onderbuik licht aan en adem uit.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.
De weeën beginnen en zijn regelmatig
Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.