Goede of slechte ervaringen of gebeurtenissen die je leven opeens erg veranderen, kunnen ervoor zorgen dat je depressief wordt. Voorbeelden daarvan zijn het verlies van je partner, ontslag of een verhuizing. Maar denk ook aan schokkende gebeurtenissen die je somber en angstig maken, zoals een beroving of een ongeluk.
Er is niet één speciale oorzaak voor het ontstaan van een depressie. Het is bijna altijd het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Erfelijkheid is de belangrijkste natuurlijke (biologische) factor. In sommige families komen depressies vaker voor dan in andere.
Bijvoorbeeld relatieproblemen of een echtscheiding, ziekte of dood van de partner, spanningen op het werk.Ook positieve gebeurtenissen kunnen soms heel ingrijpend zijn, zoals de geboorte van een kind. Deze drie oorzaken kunnen allen een rol spelen bij het ontstaan van een depressie.
Alcohol als uitlokker van depressie
Zowel de duur van het overmatig gebruik, als de startleeftijd zijn hierbij van belang. Hoe langer overmatig drinken voorkomt, hoe meer kans op ontregeling en depressie. Hoe jonger je begint met veel drinken, hoe hoger de kans op verslaving en depressieve klachten.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
Neurotransmitters. Bepaalde stoffen in de hersenen maken een mens kwetsbaar voor depressie. Dat zijn de zogenaamde neurotransmitters, die zorgen voor emoties, eetlust en concentratievermogen. Enkele van deze neurotransmitters, namelijk serotonine en noradrenaline, werken in op de stemming.
Iemand die ernstig depressief is, heeft rust en veiligheid nodig. Je kunt niets en je voelt je heel verdrietig en ellendig. Op dat moment is het belangrijk dat er verzorging en zorgzaamheid is, dat er zo weinig mogelijk spanning is rond het uitvoeren van taken of het aangaan van verplichtingen.
Sociale factoren en levensgebeurtenissen
Aanhoudende problemen kunnen ervoor zorgen dat je draagkracht ondermijnd wordt. Maar recente gebeurtenissen zoals verlies van je job, verlies van een geliefde, plotse eenzaamheid of een ernstig conflict met iemand, kunnen wel een depressie uitlokken.
De klachten gaan over het algemeen binnen drie maanden vanzelf over. Is dit niet het geval, neem dan contact op met de huisarts. Als hulp te laat komt, is de kans aanwezig dat de klachten verergeren en dat de depressie chronisch wordt.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in.Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Naast gevoelens van somberheid kunnen ook gevoelens en gedachten van leegte, onmacht en minderwaardigheid een signaal zijn. U voelt zich bijvoorbeeld onzekerder dan voorheen en er is een toename van twijfels en besluiteloosheid. Emotionele onevenwichtigheid wordt ook wel gezien als een voorteken.
U vindt het moeilijk om zich te concentreren, u merkt dat het denken langzamer gaat. U vindt met moeilijk om beslissingen te nemen. U bent onrustig (of anderen zien aan u dat u onrustig bent), of juist heel traag in uw beweging. Als u in de spiegel kijkt ziet u weinig emoties in uw gezicht.
De twee belangrijkste kenmerken van depressie zijn: neerslachtige stemming; duidelijk verlies aan interesse in (bijna) alle activiteiten.
Sint-Janskruid staat bekend als één van de beste natuurlijke antidepressiva wegens stemming verbeterende effecten. Er zit hyperforine in het plantje wat zorgt voor een beter humeur. De werking is zelfs vergelijkbaar met antidepressivum.
Depressies tegengaan
Wanneer je dagelijks een half uurtje gaat wandelen dan wordt het mentale welzijn beter. Het risico op een depressie wordt kleiner en het zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Je voelt je fitter en krijgt weer nieuwe energie om daarna aan de slag te gaan.
Meestal gaat een depressie weer over. Soms na een paar weken.Maar het kan ook langer duren, bijvoorbeeld een half jaar.Bij de helft van de patiënten is de depressie na 6 maanden over.
Bovendien bleek dat bij huidige depressieve personen de ernst van de symptomen samenhing met de concentratie vitamine D in het bloed: hoe ernstiger de symptomen, des te groter het vitamine D tekort. Ook blijkt het risico op een depressie na 2 jaar groter te zijn bij een vitamine D tekort bij de eerste meting.
Zoals eerder beschreven maken we serotonine aan vanuit tryptofaan. We raden daarom voeding met een grote hoeveelheid van dit aminozuur aan. Dit zijn bijvoorbeeld bananen, vis, zuivel, bruine rijst, kikkererwten, eieren, pitten, sesamzaden en noten.
De resultaten van de meta-analyse laten zien dat toevoegen van vitamine D effectiever is dan een placebo bij het verlichten van depressieve symptomen bij mensen met een depressie. Er waren grote verschillen in de gebruikte vitamine D-doses, maar meestal was het 50-100 microgram per dag.
Voor meer ontspanning kan een magnesium (voet)bad een optie zijn. Wij adviseren u magnesium te gebruiken bij een depressie of stemmingswisselingen. Magnesium spoort serotonine aan wat zorgt voor een beter humeur.
Als je partner depressief is, heeft dat gevolgen voor de relatie. De partner van iemand die depressief is, loopt risico om ook depressief te worden. Het kan echt zwaar zijn om met iemand die depressief is te leven. Je hebt hulp en handvatten nodig om hiermee om te gaan.