Maar kerst is geen officiële naam van een feestdag en krijgt dus geen hoofdletter. Ook het woord kerstfeest schrijf je zonder hoofdletter. Het woord kerstfeest is namelijk een samenstelling van de woorden kerst en feest. Samenstellingen met een feestdag worden nooit met een hoofdletter geschreven.
Zelfstandig naamwoord
Bijna iedereen heeft tijdens Kerstmis een kerstboom in de kamer staan.
De correcte spellingen zijn Kerstmis, kerst en kerstfeest.
Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter.Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter.
Kerstmis betekent letterlijk de mis van Christus (afgeleid van het Oud-Engelse woord Christes maesse). Het woord mis vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de woorden Ite, ecclesia missa est dat 'heengaan' betekent. De eerste keer dat het woord 'kersmisse' geschreven werd teruggevonden was in het jaar 1274.
Het woord 'kerst' is uit het woord christus ontstaan; zo betekent "kerstenen" bijvoorbeeld "christianisatie", mensen, al dan niet uit hun vrije wil, bekeren tot het christendom.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.
"Joden vieren geen Kerstmis, maar in de maand december vieren wij het lichtfeest of Chanoeka. De datum verandert elk jaar, omdat joden de maankalender volgen. Dit feest duurt 8 dagen, en we branden op een kandelaar of Chanoekia elke dag een kaarsje tot ze alle 8 branden."
Kerstmis vieren we traditiegetrouw op 25 en 26 december. De traditie is ontstaan vanuit het christendom.In de Bijbel staat Kerst voor de geboorte van Jezus Christus, die naar de aarde zou zijn gekomen om mensen te verlossen van hun zonden.
Kerstmis is een christelijke feestdag waarop men de geboorte van Jezus Christus viert. Over de oorsprong van de viering van het feest doen verschillende verhalen de ronde. In alle verhalen schuilt een overeenkomst, namelijk de connectie met nieuw leven.
'Kerstmis' duidt tegenwoordig op de mis én het bijbehorende feest ter viering van Christus' geboorte. De Bijbel vertelt dat Jezus Christus in Bethlehem geboren werd uit de maagd Maria.
De eerste dag werd dus de eerste kerstdag en op die dag werd Jezus geboorte gevierd.De tweede dag, nu tweede kerstdag stond in het teken van Sint Stefanus. In 813 werd er besloten om maar liefst 4 dagen kerst te vieren.
Op 25 december (eerste kerstdag) herdenken christenen in de westerse wereld de geboorte van Jezus Christus. (Rooms)katholieken noemen dit feest Kerstmis, protestanten noemen het Kerst(feest).
Waarom vieren we kerst op 25 en 26 december? Het midwinterfeest van de Germanen en het Romeinse Zonnedienst feest vonden beide net als Kerst plaats in de laatste week van december. Het is daarom niet vreemd dat christenen besloten om hun geboortefeest rond dezelfde dag te vieren.
'Kerstes' duidt op Christus en 'misse' op mis: 'Christusmis' dus. 'Kerstmis' verwijst tegenwoordig naar het feest dat in de Christusmis wordt gevierd: dat van de Geboorte van Jezus Christus. De Bijbel vertelt dat Jezus Christus in Bethlehem geboren werd uit de Maagd Maria.
Een zelfstandig naamwoord is een woordsoort dat een mens, dier, ding, (eigen)naam, gebeurtenis, plaats of abstracte zaak zoals gevoelens aanduidt. Voorbeelden van zelfstandig naamwoorden zijn: man,, kat, tafel, Amsterdam, moederdag, hemel of liefde.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Om maar wat te noemen. Die roodborst op onze kerstkaarten danken we aan de Engelse postbodes uit de Victoriaanse tijd. Die postbezorgers moesten destijds een rood uniform dragen, want die kleur hoorde bij het koningshuis en de Britse vlag.
In de christelijke traditie zet men een kerstboom op met kerst, omdat de driehoekige vorm doet denken aan de heilige drie eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. In landen als Polen en Oekraïne werd de kerstboom ook wel op de kop gehangen, zodat het leek op het kruis van Jezus.
Met de vondst van dit heldere licht bepaalde hij de exacte geboortedatum. Wat bleek? De Bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus.
Antwoord. Beste vraagsteller, Inderdaad is er geen opdracht in de Bijbel om de geboortedag van Christus te vieren, al is het wel zo dat we de daden des Heeren moeten gedenken. Het is daarom goed om speciaal bij Christus' komst naar deze wereld stil te staan.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Jehova's getuigen hanteren de volwassenendoop door onderdompeling. Jehova's getuigen vieren geen kerkelijke feestdagen omdat deze als van heidense oorsprong worden beschouwd. Ook de meeste andere feestdagen vieren ze niet. Het verbod op de viering van verjaardagen stamt uit het jaar 1920.