Het onderzoeksvoorstel van je scriptie is het plan waarin je volledig uiteenzet wat je met je scriptie wil gaan doen. Hierin beschrijf je wat je wil gaan onderzoeken, welke theorieën je gaat gebruiken, welke populatie je gaat onderzoeken en hoe je daaruit een steekproef gaat trekken.
Het onderzoeksvoorstel bestaat uit een titelpagina, inhoudsopgave, inleiding, theoretisch kader, hoofd- en deelvragen, onderzoeksopzet, planning en literatuurlijst. Houd er echter wel rekening mee dat onderwijsinstellingen andere eisen kunnen stellen aan de opbouw van het onderzoeksvoorstel.
Een research proposal is bedoeld als leidraad voor het schrijven van je scriptie. Vaak verwacht je begeleider een proposal om zo het doel van je scriptie en je tijdsplanning in te kunnen zien. De lengte van je onderzoeksvoorstel verschilt per onderzoek, maar is meestal niet langer dan een aantal pagina's.
In het algemeen is een onderzoeksvoorstel een goed opgesteld, formeel document dat een grondige uitleg geeft van wat u van plan bent te onderzoeken. Dit omvat een motivering waarom het de moeite van het onderzoeken waard is, en een methode om het te onderzoeken.
De inleiding van het onderzoeksvoorstel bestaat uit de volgende paragrafen: bedrijfsomschrijving, aanleiding, probleemanalyse, adviesvraag, doel van het onderzoek, hoofdvraag & deelvragen en stakeholders (optioneel). De eisen voor de indeling kunnen per onderwijsinstelling verschillen.
Het helpt om als richtlijn acht tot twaalf pagina's voor je theoretisch kader aan te houden. Maar met veel theoretische begrippen in je hoofd- en deelvragen zit je eerder op twaalf pagina's. Is je onderzoek qua theorie wat eenvoudiger, dan kan je theoretisch kader toe met 6 tot 8 pagina's.
Onderzoek kan worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën: verkennend, beschrijvend en causaal. Elk type onderzoek heeft een ander doel en kan alleen op bepaalde manieren worden gebruikt.
In je onderzoeksopzet beschrijf je wat je wilt gaan onderzoeken, bij wie of wat je dit gaat onderzoeken, wat voor soort onderzoek je gaat doen, welke onderzoeksinstrumenten je hiervoor gaat inzetten en hoe je de data gaat verzamelen en analyseren.
Het onderzoeksplan geeft net als een script van een film aan waarover het moet gaan, wie de acteurs zijn, wat de inspiratiebronnen zijn, wat de setting moet zijn, welke decors gewenst zijn, welke attributen en welke technieken je gaat gebruiken, wat de planning en het budget zijn.
In het kort beschrijf je het hele onderzoek: de aanleiding of de probleemanalyse, de vraagstelling, de opzet van het onderzoek, de resultaten en de belangrijkste conclusies en aanbevelingen. Het is belangrijk dat je goed de hoofd- en bijzaken kunt scheiden.
Met een goed opgesteld onderzoeksplan, bestaande uit je onderzoeksopzet en probleemanalyse, kun je ervoor zorgen dat je onderzoeks- en analysemethoden passen bij je onderzoeksdoelen. Zo kan een begeleider beoordelen of je onderzoek goed in elkaar zit voordat je begint met het daadwerkelijke onderzoek.
De gehele onderzoeksopzet beslaat tussen de 2 en de 5 pagina's. Het geheel heeft een overzichtelijke lay-out en is ingedeeld in paragrafen. Na het lezen van de onderzoeksopzet weet de lezer wat er onderzocht wordt. Na het lezen van de onderzoeksopzet weet de lezer waarom het onderzoek gedaan wordt.
De populatie bij een onderzoek of marktonderzoek is de gehele groep aan personen die centraal staat. Een ander woord om dit te omschrijven is de doelgroep of de onderzoekspopulatie. Het zijn die personen op wie de onderzoeksvragen betrekking hebben en dus ook de personen die deel moeten gaan nemen aan het onderzoek.
Een goede onderzoeksvraag is concreet, relevant en goed afgebakend. Het moet duidelijk zijn wat er onderzocht wordt en wat het doel is van het onderzoek. De deelvragen moeten hierbij aansluiten en moeten specifiek genoeg zijn om beantwoord te kunnen worden binnen het onderzoek.
Wat is een onderzoeksmethode? De onderzoeksmethode is de benadering die je gebruikt om tot een antwoord op je onderzoeksvraag te komen. Het gaat daarbij over de manier waarop je data verzamelt en die vervolgens analyseert.
Een onderzoeksopzet, research design of design of experiment is de planning van de uit te voeren stappen van wetenschappelijk onderzoek. De termen research design (RD) en design of experiment (DOE) worden vooral gebruikt in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.
Onderzoeksvaardigheden verwijzen naar het vermogen om systematisch informatie te verzamelen, analyseren en interpreteren om nieuwe kennis te vergaren en problemen op te lossen. Het omvat het vermogen om bronnen te vinden, gegevens te verzamelen, kritisch te denken en conclusies te trekken op basis van de resultaten.
De gemiddelde duur van een scriptie ligt tussen de 3 en 12 maanden, waarbij je meestal 6 maanden bezig bent (ongeveer 1 semester). Hoe lang het proces precies duurt, hangt af van het soort onderzoek en hoeveel studiepunten ervoor staan. Het allerbelangrijkste is dat je je houdt aan een goede planning.