Om een aflaat verbonden aan een gebed te verdienen, volstaat het dat gebed op te zeggen al of niet afwisselend met een andere persoon, of het mentaal te volgen terwijl het door een ander wordt opgezegd.
Met een aflaat kon de duur van de zondestraf, die overbleef na de vergeving van de zondeschuld, worden verminderd. Door een aflaat werd de straf dus korter. Zo'n aflaat kon worden verdiend door het doen van goede werken of in ruil voor giften.
Om een volle aflaat te verdienen moeten zieke gelovigen zich geestelijk verbinden met de viering van de heilige Mis en de rozenkrans of kruisweg bidden of minstens het Credo, het Onzevader en Weesgegroet.
'Pesjonkelen' is het sparen van aflaten en die verzilveren om het verblijf van een persoon in het vagevuur te verkorten. Pesjonkelen is een gebruik van de rooms-katholieke kerk ten tijde van het rijke roomse leven.
Vanuit huis. Wie om 'ernstige redenen', zoals de pandemie, zijn huis niet uit kan, kan nu een volledige aflaat verkrijgen na het bidden van specifieke gebeden voor overledenen of het mediteren over een evangelietekst uit een dodenmis, zittend voor een afbeelding van Jezus of Maria.
indulgence zelfst. nw.
De paus kan aflaten verlenen. The pope may grant indulgences. minder gebruikelijk: pardon zelfst.
De Reformatie, ook wel de Hervorming genoemd, was een beweging in de 16e eeuw die de Rooms-katholieke kerk wilde verbeteren. Het leidde echter uiteindelijk niet tot de gewenste hervormingen in de Katholieke kerk, maar tot een kerksplitsing.
Het vagevuur of purgatorium (Latijn: "reinigingsplaats", "louteringsplaats") is volgens de Rooms-Katholieke Kerk een toestand waarin de zielen gereinigd worden van personen die stierven in vriendschap met God, zonder dat ze volledig zuiver waren.
De Inquisitie was een rechtbank van de rooms-katholieke Kerk, belast met de opsporing, het onderzoek naar en het opleggen van straffen aan ketters (mensen die in opvattingen en/of daden van de leer van de rooms-katholieke kerk afwijken).
Maarten Luther legt op 31 oktober 1517 de basis voor het protestantisme. Hij uit zijn protest tegen het machtsmisbruik van de katholieke kerk in zijn 95 stellingen die hij volgens de overlevering aan de deur van de slotkerk in het Duitse Wittenberg heeft gespijkerd.
Het celibaat wil zeggen: bewust kiezen voor een leven zonder seks. Of zoals in de katholieke kerk, als priester of monnik niet getrouwd mogen zijn. Maar omdat buitenechtelijke seks ook niet mag, komt dat indirect op hetzelfde neer.
Absolutie is het vergeven van één of meerdere zonden.
Luther heeft kritiek op de rooms-katholieke kerk, onder meer vanwege de handel in aflaten: kwijtscheldingen van zondes. Luther publiceert op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen. Het is een betoog waarin hij zich afzet tegen de aflaathandel en de geldzucht van de rooms-katholieke kerk.
Je hoort in de kerk in het geheel niets meer over het leven na de dood, alleen met begrafenissen. En dan wordt er zonder meer vanuitgegaan dat de overledene in de hemel is, bij God. De vraag wordt nooit gesteld of hij goed terechtkomt. De hel is taboe.
Het voorgeborchte of limbo (Latijn: limbus, "rand, zoom") was in de Rooms-Katholieke Kerk een aanduiding van het verblijf van de zielen die na het sterven niet toegelaten worden tot de hemel en ook niet naar de hel of het vagevuur gezonden worden. Zij wonen aan de rand van de hemel of de hel.
De scriba geeft geestelijk leiding aan de kerk en staat voor de Protestantse Kerk in Nederland in kerkelijke en maatschappelijke verbanden.
Ondanks grote interne verschillen hadden de protestanten hun afkeer van het katholicisme gemeen. Ze waren het niet eens met de visie dat de kerk God vertegenwoordigt en tussen God en de gewone gelovige staat. Volgens de protestanten staat elk mens rechtstreeks in contact met God.
Maarten Luther en Johannes Calvijn waren beiden kerkhervormers, maar ze verschilden fundamenteel van inzicht over theologische leerstukken. Predestinatie: Volgens Luther konden gelovigen in de hemel komen door goed gedrag, maar Calvijn geloofde dat het al bij de geboorte door God beschikt was wie er naar de hemel ging.
Het woord aflaat is afgeleid van het Oudnederlandse en Gotische woord voor 'kwijtschelding'. Het verwijst naar een praktijk in de Katholieke Kerk waarin de straffen in het hiernamaals voor begane en reeds vergeven zonden door het kerkelijk gezag worden kwijtgescholden.
Getrouwd met de kerk
Volgens Vatican Insider hebben tussen 1970 en 1995 bijna 50 duizend katholieke priesters de kerk verlaten om te kunnen trouwen. Priesters van de Anglicaanse, Protestantse en Orthodoxe kerk mogen overigens wel trouwen. Het celibaat ligt al enige tijd onder vuur.
Boeddhisme: Traditioneel leven boeddhistische monniken celibatair, maar niet in alle stromingen. Zo mogen Japanse geestelijken sinds 1872 trouwen. Islam: De islam spoort iedereen aan te trouwen en veroordeelt seks buiten het huwelijk. Sommige sekten in China kennen het celibaat.
Een pastoor is altijd een priester, een door een bisschop gewijde man die onder meer naar de belofte van het celibaat leeft. Priesters die de titel pastoor dragen, zijn benoemd in een parochie of dragen de verantwoordelijkheid voor een aantal parochies (vandaag pastorale eenheden of federaties genoemd).
De organisatie van de kerk.
Luther en Calvijn vonden allebei dat de paus niet de juiste leider was van de kerk en dat dit dus moest veranderen. Maar terwijl Luther vond dat in plaats daarvan bisschoppen de kerk moesten leiden, dacht Calvijn dat de kerkenraad hier het meest geschikt voor was.