Al jaren zijn er LED vervangingslampen op de markt, waardoor het mogelijk is om minder zuinige halogeenlampen te vervangen door LED. Helaas is het in Nederland nog niet toegestaan om dit te doen.
Is Xenon of LED toegestaan in mijn voertuig? U mag alleen Xenon en LED lampen plaatsen in uw voertuig als de licht unit hiervoor gemaakt is. Alle LED en Xenon verlichting met een H-fitting dus: H7, H4, H1, etc. zijn niet bestemd voor op de openbare weg.
Uw halogeen H4 koplampen vervangen van halogeen naar een led-autolamp? Dat kan met deze led retrofit lampen. Ze kunnen gewisseld worden met halogeenlampen die standaard in uw auto zijn gemonteerd. Deze LED retrofit lampen zijn gemaakt voor de bestuurder die streeft naar optimale prestatie.
Xenon verlichting heeft een aantoonbaar langere levensduur dan halogeen verlichting. Daarnaast is Xenon efficienter dan halogeen, doordat ze minder energie verbruiken en meer licht geven.
Verblindend effect voor tegenliggers
Waar het probleem bij Xenon lampen voornamelijk in een verkeerde afstelling ligt, is dit bij LED verlichting iets anders. LED lampen produceren zoveel meer lichtopbrengst dat ze al snel medeweggebruikers verblinden, ook wanneer de lampen verder goed zijn afgesteld.
Het verschil in rendement is enorm. Een ledlamp kan met zo'n 15% van de energie net zoveel licht maken als een ouderwetse gloeilamp en is ook 8 tot 10 keer zuiniger dan de halogeenlamp. Ten opzichte van de halogeenlamp is led dus veel energiezuiniger maar in aanschaf wint de halogeen lamp fors.
Q2: Welke H7 lamp geeft het meeste licht? Verschillende onderzoeken en studies hebben ondertussen aangetoond dat de Osram 64210NBL-HCB Night Breaker en de Narva H7 Range Power 50+ gloeilamp één van de betere opties zijn binnen het segment van de H7 lampen.
Een H4 led lamp geeft namelijk veel licht, waardoor je optimaal zicht hebt op de weg. Je kunt ze bovendien kopen in diverse wittinten. Plus, H4 led lampen zijn eenvoudig te vervangen en monteren.
Ten opzichte van standaardlampen levert de WhiteVision ultra een winst op van tot zestig procent meer licht. De H7-toepassing is goed voor 350 branduren, in het geval van H4 geldt zelfs 540 uur.
Een van de APK-eisen is namelijk dat het licht overwegend geel of wit van kleur is. Dus hoe hoger de K-waarde van je xenonverlichting, hoe blauwer het licht. Tevens geldt dat een hogere k-waarde een lagere lichtopbrengst geeft. Dus blauwig licht geeft minder lichtopbrengst dan wit licht.
Led verlichting voor de auto is een stuk zuiniger en duurzamer dan de traditionele halogeen koplampen. Dat wil zeggen dat led verlichting voor de auto een stuk langer meegaat en uiteindelijk zelfs goedkoper is. Let wel op dat u de juiste fitting led verlichting koopt voor uw auto!
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Langere levensduur
Daarom gaan bij een auto vaak de knipperlichten als eerste kapot. De gemiddelde levensduur van een ledlamp bedraagt 35.000 tot 50.000 uur en kan dus vijf jaar non stop branden. Sommige fabrikanten van hoge-kwaliteit ledlampen noemen zelfs een levensduur van 100.000 branduren.
Als je zo goedkoop mogelijk een goede H7 lamp wil hebben, dan heb je met een GP Thunder, Philips of Osram H7 autolamp een goede lamp te pakken. Wil je echter meer lichtopbrengst en/of wit helder licht, dan is Xenon of LED een beter alternatief. Om het monteren van de nieuwe H7 lamp hoef je je ook geen zorgen te maken.
Om maar gelijk antwoord te geven op die vraag, ja, het is legaal in Nederland. Xenon verlichting installeren in Nederland mag gewoon. Sinds 1 april 2012 is het toegestaan om zelf verlichting in te bouwen in alle auto's die er bestaan op de markt zonder aanpassingen.
Een E-merk staat op de metalen rand van de lamp. Het E-merk is te herkennen aan een afgeplatte cirkel met daarin de letter E + een getal hierachter dat het land aangeeft waar het product is gekeurd. Voor Nederland is dat bijvoorbeeld E4.
De H7 lamp is ten opzichte van de H4 lamp verbeterd en heeft een dan ook een betere (fellere) lichtopbrengst. Hij wordt gebruikt voor dimlicht, voor grootlicht of als mistlicht. Echter nooit gecombineerd. Je hebt dus voor dimlicht en grootlicht een aparte lamp nodig.
Wat is een H7 autolamp? De H7 lamp is een verbeterde versie van de H4 lamp. Deze geeft tot 30% meer licht en heeft maar 1 gloeidraad. Door de extra helderheid is deze lamp uiterst geschikt als dim- en grootlicht.
LED is ten opzichte van xenon nog efficiënter, de led chips genereren bij laag vermogen enorm veel licht en worden bij met een goed koelsysteem niet warmer dan 100 graden bij een omgevingstemperatuur van 40 graden. We krijgen regelmatig vragen over de warmteontwikkeling, of de leds niet te warm worden.
Juridische bepalingen waarbij u bij aanschaf op dient te letten. Met betrekking tot de regelgeving voor lichtsterkte zijn er geen specifieke waarden voor LEDs, maar alleen voor traditionele gloeilampen. Een H1-gloeilamp mag maximal 1150 lumen bereiken, terwijl een H8-peer ongeveer bij 800 lumen ligt.
De levensduur is van diverse factoren afhankelijk, gewone halogeenlampen hebben een gemiddelde gebruiksduur van ruim 1000 uur. Bij sommige auto's worden de lampen altijd aangezet door het contact, (Volvo) bij andere zul je zelf de schakelaar moeten bedienen zodat ze minder branduren mee maken.
De H1 autolamp heeft maar 1 gloeidraad en wordt buiten de koplamp bijvoorbeeld ook voor mistlampen gebruikt. De H4 autolamp heeft daar in tegen twee gloeidraden en is de meest voorkomende autolamp voor dim en grootlicht. Een H7 autolamp is eigenlijk een doorontwikkelde H4 lamp.
In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden. Branden de dimlichten en mistlichten aan de voorkant van de auto tegelijk? Dan bestaat de kans dat de reflectie van uw eigen dimlicht u verblindt.
Volgens de wettelijke bepalingen moeten H7 koplampen minimaal een lichtstroom van 1350 lumen hebben. Veel van de geteste lampen komen echter nauwelijks boven de 1000 lumen uit.