Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De slagroom heeft brokken, wordt waterig of ruikt zuur.
In principe kan je ongeopende slagroom zolang bewaren tot het THT/TGT-datum (ten minste houdbaar tot/te gebruiken tot) verstrijkt, tenzij je de slagroom hebt geopend. Het bewaaradvies voor geopende slagroom geldt voor 4-6 dagen.
Na het openen is verse slagroom beperkt houdbaar. Je kunt het dan zo'n 4-6 dagen bewaren in de koelkast. Bij verse slagroom zonder suiker geldt dat je deze ongeveer één dag in de koelkast kunt bewaren. Bij een gesloten verpakking geldt dat je de datum op de verpakking kunt aanhouden.
Het hangt er vanaf hoe je het bewaart. Bewaar je de room gewoon geopend in de koelkast zou ik hem toch niet langer dan drie dagen bewaren. Gebruik je een potje met een deksel dat goed afsluit kan je de room nog een dag of twee langer bewaren.
Zure room wordt niet uitsluitend van room gemaakt, maar van melk mét room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat vormt samen een dikke, zachte saus die wij zure room noemen. Het bevat iets minder vet dan slagroom.
Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat je ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt. Ben je al bezig en is je crème toch geschift? Weggooien is niet nodig!
Het te ver opkloppen van slagroom beschadigd het melkvet te veel, waardoor het melkvet gaat samenklonteren en gaat scheiden van het water in de slagroom. De slagroom wordt dan tot boter geklopt. De slagroom is dan stevig en heeft een vette smaak.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De slagroom heeft brokken, wordt waterig of ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De crème fraîche droogt uit, heeft brokken of ruikt zuur.
Spuitbussen zijn (ongeopend) onbeperkt houdbaar
Een spuitbus met verf is en blijft, ook na gebruik, een gesloten systeem. Daardoor is de verf jarenlang, vaak wel 10 jaar, houdbaar. Voor andere producten in spuitbussen wordt in principe een houdbaarheid gegarandeerd van 2 jaar.
Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Slagroom invriezen is mogelijk, maar houd wel rekening met het soort slagroom dat je invriest. Nog ongeklopte slagroom kun je eenvoudig invriezen en voor weken tot zelfs maanden bewaren.
Je kan slagroom perfect invriezen, als je hem dan later wil gebruiken kan je hem wel niet meer opkloppen voor een bij een dessert. De room is nog wel perfect te gebruiken in soepen & sauzen.
Geklopte slagroom kan bij diepvriestemperatuur (-18 °C) maximaal 2 maanden bewaard worden. Na ontdooien zullen de toefjes iets minder luchtig zijn, maar nog prima ogen en smaken op gebak, koffie en chocolademousse.
Wanneer je het gebak buiten de koeling bewaard, gaan de kwaliteit en smaak snel achteruit. Vooral bij gebak met slagroom is dit het geval. Slagroomtaart kun je dus het beste op de dag zelf of de dag erna opeten.
Ongeklopte room is ongezoet en kun je naar eigen voorkeur zoeten. Slagroom kan op vele manieren worden gebruikt. Zo kun je het dus opkloppen in diverse diktes. In de meeste gevallen klop je de slagroom tot stevige pieken voor bijvoorbeeld op de koffie of om een taart te decoreren.
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Ook na de THT-datum kan de crème fraîche vaak nog goed zijn. Om te controleren of het nog goed is, adviseren wij om goed te kijken, ruiken en een beetje te proeven. Als alles goed lijkt dan is dat vaak ook zo. Bederf bij crème fraîche herken je doordat het er uitgedroogd uit ziet, zuur ruikt en/of brokken heeft.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
De ultieme tip. Zet 30 minuten op voorhand een grote metalen kom in de koelkast. Idealiter leg je zelfs je klopper fris. Als de kom koud is, klop je de room.
Mascarpone kun je in de koelkast ongeveer drie maanden bewaren. In de koelkast kun je een geopende verpakking nog 2 tot 3 dagen bewaren. Bij een gesloten verpakking kun je het beste even kijken naar de THT datum op de verpakking. Ontdooide mascarpone kun je nog een dag in de koelkast bewaren.
Banketbakkersroom bewaren
Heb je voor een feestje van tevoren banketbakkersroom gemaakt? Bewaar deze dan in een afgedekte kom in de koelkast. De room blijft ongeveer 3-5 dagen goed.
Zorg er daarom voor dat de slagroom minimaal een vetpercentage heeft van 35% Zorg voor u de slagroom gaat koken, dat deze op kamertemperatuur komt of maak het eerst lauw in een steelpan voor u het goed aan de kook laat brengen. Laat de slagroom niet te heet worden, dan kan het zijn dat het gaat schiften (klonteren).
Er is te veel (kunstmatige) vanille gebruikt. In vanille komt het stofje vanilline voor, wat voor de kenmerkende smaak zorgt. Dit stofje is de basis voor kunstmatige vanille. Bij het toevoegen van te veel vanille of kunstmatige vanille kan een bittere smaak in de gele room ontstaan.
Het schiften is dan geen vorm van bederf. De smaak wordt er niet minder door. Met eierdooier gebonden sauzen (zoals hollandaise saus) kunnen gaan schiften als ze te heet worden. Als je ziet dat het fout gaat, neem dan direct de saus van de warmtebron en voeg, flink kloppend, wat ijskoud water of een ijsklontje toe.