Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Voor de zalm en de gerookte ham geldt een ander verhaal: "Voeding met een 'te gebruiken tot'-datum kan je best niet meer consumeren na die datum. Daar kunnen bepaalde ziekteverwekkende kiemen in zitten en die groeien langzaam uit tijdens de houdbaarheid. Er is dus een zeker risico.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed.
Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Overgebleven verse vis
Na de houdbaarheidsdatum is het voedsel niet meer veilig om te eten , zelfs als het goed is bewaard en er goed uitziet en ruikt. Zodra rauwe vis is ontdooid, kook het dan binnen 24 uur. Eenmaal gekookt blijft het een paar dagen houdbaar in de koelkast of kan het opnieuw worden ingevroren. Ontdooi en eet binnen 24 uur.
Veelgestelde vragen. Hoelang blijft een zalm goed? In de vacuüm verpakking is de zalm ongeveer 21 dagen houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Kun je zalm eten die een dag over de datum is? De houdbaarheidsdatum is slechts een richtlijn voor de versheid . Als de zalm maar een dag of twee over de datum is, controleer de zalm dan op tekenen van bederf, zoals slijmerigheid en geur. Gooi de zalm weg als je twijfelt.
Als u een zwak immuunsysteem of een gevoelige maag hebt, kunt u beter niet te veel gerookte zalm eten . Vooral koudgerookte zalm kan de bacterie Listeria monocytogenes bevatten, wat kan leiden tot listeriose. Om listeriose te voorkomen, kunt u warmgerookte zalm proberen.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten.Je hoeft het niet direct weg te gooien.
Om te bepalen of gerookte vis veilig is om te eten, controleer je de houdbaarheidsdatum en bestudeer je de kleur, het uiterlijk en de textuur. Als de vis er verkleurd of grijs uitziet, extra slijmerig of droog is, of schimmel of een andere vorm van groei heeft , aarzel dan niet om hem weg te gooien.
Warm gerookte zalm kun je niet langer bewaren dan bijvoorbeeld koud gerookte of verse zalm. Het roken is niet meer zoals vroeger dat het geconserveerd wordt. Na openen van de verpakking is het meestal 3 dagen houdbaar als je het in de koelkast in een Tupperware doos bewaard.
15 procent gerookte zalm bevat Listeria. nieuws Volgens een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond bevat 15 procent van de gerookte zalm Listeria. De bond onderzocht 60 monsters van 20 merken. In 9 daarvan werd Listeria monocytogenes aangetroffen.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Ongeopende gerookte zalm: Wanneer u ongeopende gerookte zalm in de koelkast bewaart, kan deze ongeveer twee weken na de "ten minste houdbaar tot"-datum worden bewaard . Zorg ervoor dat deze goed is ingepakt of verzegeld om blootstelling aan lucht te voorkomen. Geopende gerookte zalm: Zodra de verpakking is geopend, moet de gerookte zalm binnen drie tot vijf dagen worden geconsumeerd.
Te gebruiken tot-data gaan over veiligheid
Eet nooit voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. Je kunt er namelijk erg ziek van worden.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Behalve als specifiek in de wet is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Op bederfelijke producten staat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot').
Los bewaard zijn ongekookte mosselen niet langer dan twee dagen houdbaar. Om ze vers te houden en elk risico op vergiftiging te vermijden, moeten ze in het koudste deel van de koelkast worden bewaard, dat is de groentelade. Leg ze in een vergiet zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
Wanneer u uw zalm, tonijn, heilbot, forel en zeebaars in uw FoodSaver® vacuümsealer bewaart, blijven deze producten tussen de één en anderhalf jaar houdbaar. Garnalen blijven daarentegen tot wel twee jaar houdbaar.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.