Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd.
Brandveiligheids-categorie B2 betekent 'normaal ontvlambaar', BI 'moeilijk ontvlambaar/brandvertragend' en A als laatste 'niet brandbaar', In de tabel zijn de meest gangbare isolatiematerialen opgenomen. Glas- en steenwol komen als beste naar voren, als je kijkt naar de combinatie van warmtevoordeel en brandveiligheid.
De kern van Unidek EPS isolatieproducten bestaat uit geëxpandeerd polystyreen (EPS), brandvertragend gemodificeerd en aangeduid met de internationale codering 'SE' (afgeleid van Schwer Entflammbar / Self Extinguishing).
Alle onbeklede glaswol isolatie, minerale wol en steenwol isolatie en de isolatie met glasvlies van Knauf Insulation heeft de brandklasse A1. Glaswol, minerale wol en steenwol zijn als isolatiemateteriaal van nature niet brandbaar en zijn daarmee als brandveilige isolatie een goede keuze voor brandveilig bouwen.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
Als je naar de EN13501-1 Brandreactie kijkt heeft purschuim namelijk een brandklasse E (= zeer brandbaar). Purschuim heeft Brandklasse E nodig om daarmee juist de brandwerendheid te kunnen realiseren conform de EN13501-2 (zie uitleg hieronder).
PUR is in principe brandwerend, alhoewel het wel kan branden. PUR is bestand tegen temperaturen van meer dan 100°C. Dit zorgt ervoor dat je gespoten PUR absoluut veilig kan toepassen als woningisolatie.
Onze brandwerende materialen
Glasroc F gipsplaat. Dit zijn onbrandbare, glasvlies versterkte gipsplaten, van het merk Gyproc die de brandwerendheid sterk verbeteren. Wij gebruiken Glasroc F voor het maken van brandwerende wanden, plafonds en staalconstructies.
PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
Tot die 28 behoren onder meer om beton, minerale wol, cement, kalk, keramiek en geëxpandeerde klei. In bepaalde gevallen zijn aan de opneming ook voorwaarden verbonden. Zo krijgen ijzer, staal en roestvrij staal enkel het stempel niet-brandbaar, als ze niet voorkomen 'in fijn verdeelde vorm'.
Glaswol is van nature volledig onbrandbaar. Minerale glaswol zorgt ervoor dat de vlammen zich minder snel verspreiden, in tegenstelling tot ander isolatiemateriaal. Met glaswol heb je verder ook geen kans op (giftige) rook of brandende druppels.
PIR isolatie en brandveiligheid
PIR isolatieplaten zullen niet branden maar verkolen, als ze aan een erg hoge temperatuur zoals bij vuur het geval is blootgesteld worden. PIR isolatie ontbrandt bij een lagere temperatuur dan glaswol of steenwol en valt daarom in Brandklasse B.
Niets is onbrandbaar
Alles brandt namelijk, als de temperatuur maar hoog genoeg is. Minerale wol heeft een hogere ontbrandingstemperatuur dan EPS of PUR, maar ook glaswol ontbrandt rond de 700 °C, en steenwol bij 1100 °C. Bij een volledig ontwikkelde brand kunnen temperaturen oplopen tot 1200 °C.
Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel.
Organische stoffen zijn brandbaar, zoals hout, bloem, suiker, graan en sojabonen. Ook medicijnen en pesticiden, rubber, textiel en bepaalde soorten plastics vormen deeltjes die brandbaar zijn. Dit geldt zelfs voor materialen zoals aluminium en ijzer, die in grote stukken niet brandbaar zijn, maar wel in stofvorm.
Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen. Glaswol en steenwol zijn dus beiden een goede keuze als het gaat om het brandveilig isoleren van jouw woning.
De kracht van steenwol
ROCKWOOL steenwol is onbrandbaar en voldoet aan Euro-brandklasse A1. Het verdraagt temperaturen tot boven de 1.000°C en veroorzaakt nauwelijks rook of toxische gassen.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa. Het verbod komt er vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden blaasgassen, HFK's, die broeikasgassen zijn met een zeer hoog CO2 gehalte. SYSTEEM BETOPOR SILVER PLUS is het BESTE ALTERNATIEF voor in situ gespoten PUR.
Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd.
Er zijn brandwerende gipsplaten, brandvertragend MDF, brandvertragend spaanplaat en houtvezelcementplaten. Ook Fermacell Aestuver en Firepanel A1 zijn brandwerende platen.
De tijdsduur gedurende welke de constructie aan de eisen blijft voldoen, wordt de brandwerendheid genoemd (bijvoorbeeld 30 of 60 minuten). Er is in Europa gewerkt aan geharmoniseerde beproevingsnormen waarin de beproevingsmethode is omschreven.
Alternatieve oplossingen voor purschuim
Wanneer u uw dak van de binnenkant wilt isoleren, wordt veelvuldig steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel ingezet. Het belang van goede dakisolatie is dat het veel warmte binnen de constructie houdt en het een akoestische werking heeft.
Purschuim knagen muizen namelijk heel snel doorheen. Deze Mouseshield is geen pur maar een kit. Een bijzondere kit want deze droogt namelijk niet helemaal in zoals andere kitten. Het buitenste randje wordt droog maar het binnenste blijft altijd zacht.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.