Wees alleen met je gedachten
Je hebt weinig tijd om even rustig na te denken. Probeer toch 10 minuten van je dag te gebruiken om even na te denken. Bewust bezig zijn met je gedachten, even mediteren of zelfs gewoon genieten van de stilte… Deze dingen helpen je om mentaal sterker te worden.
Als je een gewicht de hoogte in tilt, onstaan kleine scheurtjes in je spierweefsel. Terwijl je spier zich herstelt, maakt je lichaam extra krachtig spierweefsel aan om je sterker te maken. Hetzelfde gebeurt volgens de wetenschappers op moleculair niveau na het ervaren van een tijdelijk trauma of stress.
Mentaal sterk worden doe je door elke dag dankbaar te zijn voor wat je wél hebt. Geef je geest positieve gedachten. Dit zorgt er op de lange termijn voor dat je meer in jezelf gaat geloven.
Uít jezelf naar de mensen om je heen, toon je emoties, spreek je gedachten uit, laat juist ook je kwetsbare kanten en onzekerheden zien. Laat zien dat je gewoon een mens bent, net zoals iedereen om je heen – en ze zullen je veel eerder mogen, vertrouwen, respecteren en dingen met je delen.
Kwetsbaarheid en stress
Wanneer je onder veel stress staat zal je merken dat je je ook minder goed gaat voelen. Dit kan stress in je relatie zijn, stress op de werkvloer of stress door vrienden. Wanneer je veel stress ervaart zal je je ook veel kwetsbaarder voelen.
Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Mentale veerkracht wordt beschreven als “de kracht van de geest om zich snel te herstellen” (Van Dale woordenboek) en “de kunst om mee te deinen op de golven van de verandering, om tegenslagen te boven te komen en zelfs te zien als groeimogelijkheden.” (Baeijaert & Stellamans, 2009).
Mensen die emotioneel sterk zijn hebben vaak meer vrede met dingen in plaats van dat zij het gevoel hebben dominant te moeten zijn of macht te moeten hebben. Vrede hangt samen met acceptatie en dat maakt hen veerkrachtig.
Wanneer je constant overbelast bent, je niet aan je eigen gedachten toekomt en geen tijd lijkt te hebben om af en toe iets leuks te doen of te ontspannen, gaat je geestelijke gesteldheid vaak rap achteruit.
Onder mentaal welbevinden valt: onthouden, concentreren, communiceren, vrolijk zijn, jezelf accepteren, omgaan met veranderingen, gevoel van controle. Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas.
Fysiek betekent alles wat met je lichaam heeft te maken. Fysieke gezondheid is een gezond lichaam. Heb je echter mentale problemen dan kunnen die zich uiten in fysieke klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, enz.
In de praktijk betekent kwetsbaar zijn dat je open en eerlijk durft te zijn, dat je je gevoelens onder woorden kunt brengen en moeilijke situaties met anderen deelt. Jezelf kwetsbaar opstellen betekent in zulke situaties niet dat er direct gevaar dreigt, toch voelt het misschien wel zo.
Kwetsbaar zijn zorgt ervoor dat je dingen kunt verwerken
We willen er niet over nadenken, er verdriet om hebben of er wat mee doen want dat doet pijn. Wanneer je kwetsbaar durft te zijn, is er meer ruimte voor deze emoties en gevoelens en kun je ze ook verwerken.
Streng zijn voor onszelf komt voort uit ervaringen in het verleden, waarin we ontzettend ons best deden maar anderen niet konden plezieren met het resultaat. Dit blijft ons achtervolgen. We hebben onszelf een standaard opgelegd die we moeten halen.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.