Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
Kan het vlees na het bereiden opnieuw worden opgewarmd? Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen. Opwarmen kan bijvoorbeeld door ze 10-12 minuten op een gesloten barbecue te leggen of in de oven te verwarmen op 80 °C.
Gehakt: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Gegrilde kip: opwarmen in de magnetron. Gebraden kip: bedek met folie in de oven op 180°C. Een plak gehaktbrood: opwarmen in de magnetron of in de koekenpan met een klein beetje olie.
Enkel juist voor het opwarmen terug uit de koelkast nemen. Zeker als het gaat om gerechten met vlees, vis, ... zou ik het opwarmen beperken tot maximum één maal. Ook voor andere voedingsmiddelen is dit de regel indien je een goede voedingswaarde wil behouden.
De magnetron is verder geschikt voor vis, kipfilet, gehakt, aardappelen en groente. Het eten in de magnetron wordt niet gelijkmatig verwarmd. De kans op koude plekken bij grote hoeveelheden eten en kliekjes is dan ook groot.
Biefstuk opwarmen
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Bak de biefstuk tot hij een kerntemperatuur aangeeft van 45 graden Celsius (dit is ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de steak). Verwarm ondertussen olie in de pan en laat heet worden. Schroei het vlees aan beide zijdes dicht en serveer.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Als je de gehaktballetjes van tevoren hebt gemaakt, bewaar ze dan maximaal 3 dagen in de koelkast. Om opnieuw op te warmen, verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden C en plaats de gehaktballetjes in de oven om op te warmen.
Om je vlees te verwarmen zonder door te garen, plaats je je vacuumzakken met eten in water dat verwarmd is tot net onder de oorspronkelijke kooktemperatuur (ca 2 graden lager). Kleinere porties hebben ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd nodig om op te warmen als om te koken.
De oven én het fornuis
Hoe dat precies gaat, is als volgt: verwarm je oven tot 120 graden en leg je steak op een rooster boven een bakplaat of ovenschaal (want: lekgevaar). Wanneer het vlees de temperatuur van 40-45 graden bereikt, haal je 'm eruit (na ongeveer 30 minuten).
U hoeft de shoarma alleen maar op te warmen in de pan of magnetron (2-3 minuten op 800W). Zo heeft u supersnel een heerlijke maaltijd op tafel.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.