Bij zelfwaardering gaat het om jouw waardering voor jezelf. En dan je waardering voor alle kanten van jezelf: je karaktereigenschappen, je vaardigheden, je normen en waarden, je uiterlijk en je sterke én zwakke kanten. Je zelfwaardering heeft veel impact op het vertrouwen dat je in jezelf hebt.
Zelfwaardering zit dieper en is van invloed op je zelfvertrouwen. Wanneer je van jezelf zegt: 'Ik ben aardig en de moeite waard' zal dit veel zelfvertrouwen opleveren. Maar denk je: 'Ik ben ook zo klunzig, natuurlijk vinden mijn collega's me niet aardig' dan schaad je je zelfvertrouwen.
Zelfwaardering ontstaat vroeg, als je denken als kind nog niet genoeg ontwikkeld is om jezelf te beoordelen. Bij een lage eigenwaarde heb je op de een of andere manier als klein kind niet genoeg gevoeld dat je waardevol bent.
Ik heb respect voor alles wat leeft op deze aarde. Ik heb wat door te geven op deze wereld. Ik heb mijn moeilijke ervaringen in het leven nu ingezet als groeimogelijkheden. Ik ben dankbaar voor mijn leven/mijn werk/alles wat ik ervaar.
' 'Onvoorwaardelijkheid en durven zeggen wanneer het eens niet past. ' 'Een luisterend oor en eerlijke mening. ' 'Samen kunnen lachen, huilen en ervaren, en dat alles in vertrouwen en met liefde en respect voor elkaar. ' 'Iemand die er altijd is voor jou zonder oordeel.
Oorzaak van onzekerheid
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing.
Zelfvertrouwen is vertrouwen in jezelf, dat je gelooft in jezelf, dat je jezelf vertrouwt, ook in moeilijke situaties, dat je op jezelf kunt terugvallen. Hoe groter je zelfvertrouwen is, hoe minder je op anderen hoeft terug te vallen, zeker in het geval van persoonlijke (identiteits-) bevestiging.
Wat zijn oorzaken van een lage eigenwaarde? Een lage eigenwaarde wordt gevoed door je innerlijke criticus. Dat is het stemmetje in je hoofd dat continu roept dat je niet goed genoeg bent of dingen niet goed genoeg doet. Deze innerlijke criticus is vaak te koppelen aan de perfectionist die in je schuilt.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Een lage eigenwaarde is simpel gezegd het gevoel dat jij niet waardevol genoeg bent om hier te mogen zijn en jezelf neer te zetten op aarde. Het heeft te maken met je zelfbeeld en zelfrespect; hoe negatiever jij over jezelf denkt, hoe lager je zelfrespect en eigenwaarde.
Sommige termen als zelfacceptatie, zelfwaarde, zelfbegrip of zelfbeeld worden vaak door elkaar gebruikt en zijn vergelijkbaar met eigenwaarde.
En de mate waarin je zelfvertrouwen hebt, is de mate waarin je vertrouwt op jezelf dat je het kunt. Eigenwaarde is een term uit de psychologie. Het beslaat een veel groter gebied dan zelfvertrouwen. Het het is het complete beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft.
Iemand die veel zelfvertrouwen heeft, wordt in de standaardtaal in het hele taalgebied zelfverzekerd genoemd. (1) Ik voelde me heel zelfverzekerd en wist dat ze volstrekt kansloos was. Een zelfverzekerde persoon wordt in de standaardtaal in België dikwijls ook zelfzeker genoemd.
Symptomen van onzekerheid
Denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien. Vindt dat je absoluut geen fouten mag maken. Jezelf voortdurend vergelijkt met anderen en zij daar altijd beter uit komen. Je alleen richt op wat je nog niet voor elkaar hebt, zelden op wat je al bereikt hebt.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.
Kenmerken minderwaardigheidscomplex
zichzelf voortdurend afwijzen of onderuithalen. negatief denken over jezelf. positieve zaken afzwakken, negatieve zaken vergroten. jezelf als het ware verstoppen door een gereserveerde houding.
Persoonlijke eigenschappen zijn kwaliteiten, valkuilen, sterktes en zwaktes waar jij over beschikt als mens. Voorbeelden van persoonlijke eigenschappen kunnen zijn: gedisciplineerd, gedreven, enthousiast, gestructureerd, flexibel, empathisch enzovoort.
25 ZINNETJES VOOR HET GEVEN VAN EEN COMPLIMENT
Ik ben oprecht blij dat je erbij bent vandaag. Nadat iemand iets goeds heeft gedaan: “Hoe ben jij daarin geslaagd, terwijl dit zo moeilijk was?” Ik zal dit nooit vergeten. Ik wou dat ik dat net zo goed als jou kon doen.