Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien).
Welke stand inductieplaat? De meeste inductiekookplaten hebben 6, 9 of 12 standen. Een aantal van 9 is bij normaal gebruik voldoende, maar als je iets meer wilt of veel wilt sudderen* adviseren wij om 12 standen te nemen, waardoor je op lage standen fijner kunt regelen.
Pannenkoekenpannen van gietijzer, plaatstaal en roestvrijstaal zonder anti-aanbaklaag zijn ook prima keuzes. Rvs is het meest eenvoudig in schoonmaak, maar beschikt niet over een anti-aanbaklaag. Zonder anti-aanbaklaag gebruik je wel meer boter tijdens het bakken, net als bij een koekenpan zonder anti-aanbaklaag.
Zodra je ziet dat de randen wat beginnen te borrelen en te krullen, de pannenkoek voorzichtig omkeren. Zoals bekend mislukt de eerste pannenkoek meestal. Dit komt vaak door het teveel aan olie in de pan of dat je nog een beetje “ in moet komen” in het bakken.
Veel mensen doen het beslag al in de pan wanneer de koekenpan nog niet warm genoeg is. Hierdoor valt je pannenkoek vaak uit elkaar als je 'm wilt omdraaien. Neem daarom voldoende de tijd om de pan op te warmen voor je het beslag erin giet.
Of je nu zanddeeg, kruimeldeeg of ander taartdeeg maakt, het deeg laten rusten zorgt ervoor dat het makkelijker uit te rollen is doordat de boter terug wat opstijft. Geduld hebben is belangrijk, want het deeg laten rusten zorgt er ook voor dat het niet krimpt bij het bakken.
4 Een pannenkoekenpan
Behalve voor pannenkoeken, kun je ze ook gebruiken om omeletten en spiegeleitjes of zelfs wraps in te bakken. Door de extra lage rand kun je makkelijk je pannenkoek omflippen of je eitje uit de pan laten glijden.
Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft. Voor gietijzeren pannen raden we vrijwel altijd Le Creuset aan.
In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook. Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam.
Je kunt niet sudderen op inductie
Het voedsel in de pan 'weet' niet welke warmtebron de pan verwarmt, er is geen verschil in hoe het gaart. Je kunt de inductiekookplaat gewoon instellen op laag vermogen en dan lekker sudderen of een bouillon trekken, net zoals je dat kan op een andere warmtebron.
PANNENKOEKENBESLAG BEWAREN
Het beslag kan je één dag bewaren in de koelkast. Tip: bewaar het beslag in een shakebeker. Het voordeel hiervan is dat je het beslag voordat je het gaat bakken, nog even goed door elkaar kunt schudden zodat alles weer goed gemengd is.
Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten. 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek. vrouwen gezien worden als de beste pannenkoekbakkers.
Maak uw beslag voor de pannenkoeken ruim van tevoren. Na een paar uur of zelfs een dag is het beslag beter gemengd en worden de pannenkoeken veel lekkerder. Een scheut bier erbij werkt ook geweldig.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Excellente kwaliteit, 3-laags en PFAS-vrij
Daardoor heeft de volledige pan een constante temperatuur met superieure bakresultaten. De koekenpannen zijn afgewerkt met een ijzersterke en keramische antiaanbaklaag, voorzien van diamant voor een extra sterk en slijtvast bakoppervlak.
Ook BK is een betrouwbaar merk voor een basis set pannen. BK en WMF zijn twee merken die zich vaak in de middenklasse bevinden. Zo is de prachtige WMF FusionTec hoog aangeschreven in onze top 10, maar zijn we ook erg tevreden over de Function 4 en de Quality One series.
Sauspannen van RVS zijn duurzaam en erg betaalbaar maar zijn minder warmtegeleidend dan pannen van bijvoorbeeld koper. Ook handig is dat ze meestal gewoon in de vaatwasser kunnen. Een koperen sauspan is eigenlijk het beste materiaal voor het maken van saus wegens de optimale warmtegeleiding.
Dit zijn dé vijf pannen die je nodig hebt:
Steelpan. Braadpan. Koekenpan. Grillpan.
De beste stoompan om rijst mee te stomen is op dit moment de Kinghoff 3328 stoompan. De pan is gemaakt van RVS en bestaat uit 4 delen. De onderste pan heeft een goede en snelle warmte geleiding door zijn ingekapselde sandwich bodem.
Voeg dan eens een klein beetje boter toe. Dit gaat het snelst door je handen in te vetten en het deeg door te kneden. Zo is het direct gelijkmatig verdeeld. Soms kun je ook een eetlepel melk toevoegen, doe dit alleen als het recept al melk bevat.
Tijdens het rijpen van het deeg worden complexe suikers, eiwitten en vetten omgezet in eenvoudigere structuren. Simpel gezegd: stel je de suikers, eiwitten en vetten voor als een schakelketting. Laat je het deeg niet lang genoeg rijpen, dan moet jouw lichaam straks een hele ketting verteren. En dat is zwaar werk.
De belangrijkste reden om koekjesdeeg te koelen, is dat dat de boter in het deeg de kans geeft koud te worden. En hoe kouder de boter, hoe minder het koekje uitloopt tijdens het bakken. Je krijgt op die manier dus dikkere én mooie ronde koekjes. Bovendien zullen je koekjes meer chewy en dus ook lekkerder zijn.