Het lichaam heeft na het sporten een aantal uren nodig voor die aanpassing, zodat u goed kunt inslapen. Algemeen wordt het dus aanbevolen om niet te sporten net voor het slapen. Probeer om minimaal één uur voor u gaat slapen geen sport te beoefenen.
Op dagen dat je flink hebt gesport kan je lichaam vragen om meer rust voor herstel. Op die dagen kun je soms wel meer dan 9 uur slaap per nacht halen. Andere dagen zullen 7 uur tot 7,5 uur voldoende zijn.
Sporten is gezond, maar sporten voor het slapen zou je maar beter niet kunnen doen, want dat is slecht voor je nachtrust. Dat is wat vaak wordt gezegd, maar recent onderzoek suggereert anders. Je zou prima 's avonds kunnen sporten, zolang het maar niet te intensief is tot een uur voordat je gaat slapen.
Dit komt omdat je tijdens het sporten hoge levels van stresshormonen, adrenaline en cortisol in je lichaam hebt. Deze hormonen hebben een negatieve invloed op je nachtrust waardoor je niet in slaap kunt vallen. Daarom is het belangrijk om 1.5 tot 2 uur tussen het einde van je training en het slapen te houden.
Trainen in de avonduren heeft een positief effect op je slaap. Het blijkt namelijk dat je beter in slaap valt als je 's avonds traint en dat de kwaliteit van je slaap zelfs beter is. Dit is heel goed voor de ontwikkeling van het groeihormoon, ook wel verjongingshormoon, in je lichaam.
Daarnaast heeft het sporten op een nuchtere maag een negatieve invloed op de prestaties – je kunt zelfs flauwvallen door een te lage bloedsuikerspiegel. Verder stimuleert trainen op een nuchtere maag de afgifte van cortisol, wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren.
De enige 2 voordelen van meerdere keren op een dag sporten zijn: je conditie opbouwen en je metabolisme versnellen. Hoe meer je traint, hoe beter je uithoudingsvermogen zal worden en hoe sneller je spieren zullen groeien. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je lichaam voedsel sneller afbreekt en omzet in energie.
Lichte activiteit na een zware inspanning lijkt mogelijk gunstig te zijn voor de doorbloeding van de spieren en daarmee het verwerken van metabole afvalstoffen(4). Door na een training enkele minuten uit te lopen en ook de rest van de dag licht actief te zijn kan je jouw herstel mogelijk wat verbeteren.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Pre-workout bevat veel cafeïne
'Als jij je pre-workout consumeert op het verkeerde tijdstip, bijvoorbeeld aan het einde van de dag, is de kans groot dat je slecht slaapt. Slecht slapen kan er weer voor zorgen dat je weinig concentratie hebt, of niet goed herstelt.
De meeste experts houden vast aan de aanbeveling van ongeveer 8 uur slaap als basis voor een optimale spieropbouw en vetvermindering. De hormonen die relevant zijn voor de spieropbouw, komen pas vrij tijdens de diepe slaapfase. Diepe slaap is goed voor ongeveer 5-15% van je totale slaaptijd elke nacht.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Het belang van slaap
Tijdens je slaap is je lichaam namelijk hard bezig om zich te herstellen en daarnaast te ontwikkelen en/of te groeien. Slaap is ook een periode waarin je lichaam zich kan herstellen van het zware sporten. Je spieren en organen herstellen zichzelf en bouwen daarnaast weer nieuwe spiervezels op.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Gezonde leefstijl gecombineerd met goed slapen verlaagt het risico tot 65%, terwijl het overlijdensrisico door hart- en vaataandoeningen zelfs 83% lager is.
Om je doorbloeding te verbeteren kun je denken aan een massage, een warm bad of een sauna. Door de doorbloeding in het lichaam te stimuleren zal er meer en sneller bloed voorzien van zuurstof, zogenaamd zuurstofrijk bloed, door het lichaam heen worden gepompt. Dit zorgt voor sneller spierherstel.
Als je 5 keer per week gaat sporten heb je natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden. Hierbij is het wel aan te raden dat je een trainingsschema gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je je tijd efficiënt benut, dat je veel kan trainen en toch voldoende herstelt en je verkleint de kans op overbelasting en blessures.
Met krachttrainingen zal je het vlugst resultaat zien; binnen de 1 tot 2 weken. Voeg daar cardiovasculaire oefeningen aan toe om ook je energieniveau en uithoudingsvermogen op te krikken. Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout.
Kortom; wil je een strak lichaam? Doe dan krachttraining en combineer dat eventueel met cardio. Ga 2-7 keer per week sporten middels een goed schema en houd dit vervolgens vol. Wanneer je dit weet te combineren met een goed eetschema is het slechts een kwestie van tijd voordat jij een strak lichaam hebt.
Doordat bananen kalium bevatten, helpen ze je spieren en zenuwen te herstellen na de inspanning. Vergeet ook zeker niet voldoende water te drinken en voeding met eiwitten te eten. Combineer je portie banaan na het sporten met een portie kwark en noten of maak er een smoothie van met yoghurt.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.