Mensen kunnen besmet raken met diverse soorten chlamydia, maar Chlamydophila felis is zo specifiek voor de kat dat besmetting van de mens na contact met een geïnfecteerde kat slechts zeer zelden is waargenomen. De Chlamydophila-bacterie wordt gemakkelijk overgebracht van kat op kat.
Meerdere ernstige soa's zijn afkomstig van dieren
De soa's gonorroe, syfilis en hiv zijn zelfs afkomstig van dieren. Soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen) zijn niet tot de mens beperkt. Geslachtsziekten zijn bekend van vrijwel alle diergroepen – van reptielen en zoogdieren tot insecten en vogels.
Een kat loopt chlamydia op door nauw direct contact met een geïnfecteerde soortgenoot, waarbij vooral de ooguitvloei infectieus is. De bacterie gaat steeds de conjunctiva (oogslijmvliezen) koloniseren met conjunctivitis als gevolg. De eerste symptomen verschijnen gewoonlijk enkele dagen na de infectie.
Symptomen kattenaids
In eerste instantie (2-6 maanden na infectie) heeft het dier vage klachten: moe, slechte vacht, koorts, vergrote lymfeknopen. In tweede instantie (maanden tot jaren na de infectie) kan de kat afvallen, minder goed eten, blijvende diarree, gebitsproblemen of zweren in de mond krijgen.
Hoe ontstaat chlamydia? De oorzaak van chlamydia is een bacterie. De bacterie zit in het slijmvlies van iemand die besmet is, in de penis, vagina of anus. Je krijgt chlamydia door onveilige seks (zonder condoom) met iemand die besmet is.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Voor de meeste SOA's (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks.
Sommige soa's kun je, behalve door seks, ook krijgen door: Contact van je bloed met besmet bloed van een ander (hepatitis B, hepatitis C en hiv). Besmetting komt dan door bijvoorbeeld: een tatoeage of piercing zetten met spullen die besmet zijn.
Een besmette kat scheidt het feline leukemie virus via speeksel, ontlasting, neusuitvloeiing en melk uit. Katten kunnen elkaar besmetten door elkaar te likken of te bijten. Ook kan het Leucose virus in de baarmoeder overgedragen worden.
Niesziekte: een veel voorkomende aandoening bij katten, wat soms zelfs levensbedreigend kan zijn. Belangrijke symptomen bij niesziekte zijn: niezen, loopneus, ontstekingen bij de oogslijmvliezen, traanogen, weinig tot geen eetlust, koorts en sloomheid. Er kunnen ook zweertjes in de bek aan de ogen van de kat ontstaan.
Na besmet te zijn worden katten meestal binnen enkele dagen ziek, maar het kan ook 2 weken duren. Als een dier niet ziek is, maar besmetting wel mogelijk is, dient een quarantaineperiode dus minimaal 2 weken te duren. Daarna kan een dier veilig bij andere mogelijk vatbare dieren gevoegd worden.
Een positievere manier van communiceren is het knipogen oftewel langzaam de ogen dichtknijpen. In kattentaal is dat een teken dat een kat geen kwaad in de zin heeft. Voor de andere kat is dit een teken dat hij rustig kan gaan slapen, wassen of eten. Katten reageren ook op ons als wij naar hen knipogen!
Toxoplasmose is een ziekte die veroorzaakt wordt door de eencellige parasiet Toxoplasma gondii. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken. De parasiet kan aanwezig zijn in de ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees.
De meest algemene ziekte die mensen van katten op kunnen lopen is de 'kattenkrabziekte', veroorzaakt door de Bartonella henselae bacterie. Mensen krijgen jeuk op de plek van een kattenhaal, opgezwollen lymfeklieren en koorts.
Zoönosen: van dier op mens
Zoönosen zijn ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen, zoals de ziekte van Lyme, de vossenlintworm, spoelwormen of hondsdolheid. Deze ziekten komen voor bij huisdieren, boerderijdieren, wilde dieren en plaagdieren, zoals muizen en ratten.
Toxoplasmose wordt soms ook 'kattenziekte' genoemd omdat katten de enige dieren zijn die de volwassen vorm van de microbe in zich dragen. De meeste mensen die toxoplasmose doormaken, voelen dit niet. Je kan je eventueel wel wat grieperig voelen, met lichte koorts, vermoeidheid, spierpijn en gezwollen klieren.
Het virus is zéér besmettelijk en wordt voornamelijk overgedragen via de ontlasting van besmette katten. Wanneer ergens braaksel of ontlasting van een besmette kat heeft gelegen kan het virus nog tot een jaar lang aanwezig blijven in de omgeving. Het virus is dus zeer resistent.
Kattenziekte is de meest dodelijke virusziekte bij de kat en heeft een dramatisch snel en wreed verloop. Het wordt veroorzaakt door het feline panleukopenia virus.
Besmettelijk voor katten, niet voor mensen
FIV of kattenaids virus is bij katten besmettelijk en wordt overgedragen door bloed of sperma. Dit gebeurt meestal bij het vechten. FIV is niet overdraagbaar op mensen, net zoals HIV niet op katten overgedragen kan worden.
De meeste katten lopen FIV op via een kattenbeet tijdens een gevecht met een besmette kat. Daarom lopen ongecastreerde katers de grootste kans besmet te raken en komt FIV vaker voor bij buitenkatten, zwerf- of asieldieren.
En schurft en schaamluis kan iemand op je overdragen door besmette kleding, handdoeken of beddengoed. Maar ook kun je genitale wratten oplopen door bijvoorbeeld een besmette handdoek. Gebruik dus nooit zomaar andermans handdoek, en trek nooit zomaar iemands ondergoed aan!
Kom je in aanraking met sperma, vaginaal vocht of bloed, dan loop je het risico een soa te krijgen. De organismen die soa's veroorzaken overleven buiten het lichaam echter heel kort: van een vieze wc-bril krijg je dus geen soa.
Je partner kan een soa hebben zonder het te weten
Je partner kan ook een virus hebben waar je later een soa door krijgt. Dat je partner geen klachten heeft, betekent niet dat jij ook geen klachten krijgt. Het kan dus zijn dat jullie allebei een soa hebben, maar jij wel klachten hebt en je partner niet. Of andersom.