Over de hele wereld leven ongeveer 3000 soorten slangen. Het merendeel hiervan is niet geschikt om als huisdier te houden. De slang is niet gedomesticeerd zoals een hond of een kat, maar een wild dier.
Hoeveel kost een koren- of rattenslang? Een jong dier van de soort Pantherophis guttatus vind je al voor 15 euro, volwassen dieren kosten gemiddeld tussen 40 en 60€. De prijzen voor andere soorten kunnen oplopen tot ruim boven de 100 euro, afhankelijk van de leeftijd en kweekvorm.
Melkslang. De melkslang is een vrij kleine slang met felle kleuren, onder andere in rood-geel-zwart. Net als veel andere slangen eet dit dier levende prooidieren. Het is een slang met een goedaardig karakter die gemakkelijk als huisdier gehouden kan worden.
Elke slang heeft zijn eigen voorkeur, en je wil zelf natuurlijk ook dat je terrarium er mooi uitziet, dus kies wat jij het prettigst vindt. Daarnaast heb je in ieder geval ook een waterbak nodig, een schuilplaats voor de slang, en bij voorkeur een schaaltje om eten op te geven.
Slangen, zoals de cobra die in Made ontsnapte, mogen gehouden worden, maar wel in een goed afgesloten terrarium. Grote katten mogen niet, dus een ontmoeting met een luipaard is onwaarschijnlijk (behalve in de dierentuin). En ook leeuwen, tijgers, poema's, cheetah's en lynxen mogen niet als huisdier gehouden worden.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Adderbeten in Nederland zijn zeldzaam. Sinds 1885 zijn ruim 220 adderbeten geregistreerd en uit aanvullend onderzoek is gebleken dat er dertien dodelijk waren (RAVON 57). Een adderbeet verloopt voor mensen dus zelden dodelijk, maar een beet is niet zonder risico's. Medische hulp moet dus altijd ingeroepen worden.
De meeste slangen kunnen aardig tam worden, maar natuurlijk moet je altijd op blijven passen. In de ochtend zijn ze het meest rustig en kun je ze het beste hanteren. Veiligheid staat voorop: zorg er dus voor dat je slang niet in de buurt van scherpe voorwerpen en elektriciteitdraden staat.
Van de drie soorten moet je alleen oppassen voor de adder: die is giftig en kan ook vervelend bijten. De ringslang en gladde slang zijn niet giftig en de ringslang bijt zelfs niet.
De gladde slang en de ringslang zijn niet giftig en vallen zelden aan. Alleen als je er bijvoorbeeld per ongeluk op gaat staan. De adder is wel giftig, maar niet heel gevaarlijk voor mensen. Andere slangen die je in Nederland tegenkomt, komen hier niet in de natuur voor.
Om te zorgen dat uw koningspython 'tam' wordt en blijft, zult u de slang regelmatig moeten hanteren.
De ideale beginnersslang is een Pantherophis Gutatta, of wel een korenslang, en ook wel gutje genoemd. Deze heb je in vele verschillende kleuren en patronen, er zal er dus altijd wel 1 te vinden zijn die je mooi vind. Deze slang is makkelijk te houden en vergeeft jou je foutjes nog wel.
De wetgeving Niet alle slangen die in de handel worden aangeboden zijn even legaal. Je mag enkel dieren houden die onder Cites 2 vallen. Dit zijn dieren die vrij mogen verhandelt worden, maar niet worden in- of uitgevoerd zonder vergunning.
Juvenielen (jonge dieren) groeien sneller en vervellen vaker dan oudere dieren. Jongere exemplaren gaan vaak pas eten na de eerste vervelling. Ook de vervelling van volwassen slangen valt vaak samen met veranderingen in het gedrag, zoals het aanbreken van de voortplantingstijd of het afzetten van de eitjes.
Je kan hem hiervoor een babymuis aanbieden. Hierna moet die elke 3 à 5 dagen gevoerd worden. Een volwassenslang eet eens in de week een muis. Als ze moeten vervellen hebben de slangen echter meestal geen eetlust.
slangen hebben genoeg aan één maaltijd per week. Jonge dieren kunnen twee keer per week worden gevoerd. Twee keer per week voeren is ook verstandig voor visetende slangen, aangezien vis sneller verteert. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van het prooidier en natuurlijk van de slang zelf.
Ze bijten een mens alleen als ze zich bedreigd voelen en spuiten dan in een schrikreactie hun gif in de huid. Er zijn maar enkele slangen echt heel gevaarlijk voor de mens: bijvoorbeeld de Afrikaanse cobra, mamba, reuzenadder, de Aziatische cobra en kraits en de Amerikaanse koraal- en ratelslang.
Slangen hebben net als veel andere dieren een spijsverteringsstelsel met onder andere een maag, lever en darmen. Bij slangen komt de ontlasting uit de darm en de urine uit de nieren samen in een ruimte. Die ruimte wordt de cloaca genoemd. Slangen poepen en plassen tegelijk.
Eet het slangenvlees.
Er moet een lijn spieren aan weerszijden van de wervelkolom zitten; dit is het dikste stuk vlees op het lichaam van de slang. De ribben zitten vrij stevig vast aan de ruggengraat, dus knabbel met je tanden er stevig overheen om de rest van het vlees van de ribben te verwijderen.
Het was al bekend dat cobra's zo nu en dan andere slangen eten, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat dit gedrag regelmatig voorkomt en dan vooral bij mannelijke slangen. Bovendien eten ze ook hun eigen soortgenoten op. Kaapse cobra's (Naja nivea) kunnen anderhalve meter lang worden.
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Slangen zijn zeer geschikte dieren om in een relatief kleine ruimte te houden,omdat het oportunistisch ingestelde dieren zijn. Omdat ze hun energie zo veel mogelijk willen besparen,bewegen ze zich ook weinig en traag.
Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. Om aan belagers te ontkomen kan de ringslang zich schijndood houden.
De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
Een slangenbeet kenmerkt zich door pijn rond de beetplaats, waar vaak ook (twee) kleine wonden te zien zijn. Er treedt (forse) zwelling en roodheid op.