Ratten zijn sociale dieren die gewend zijn in groepjes te leven. Als huisdier moet de rat daarom altijd met tenminste een maatje zijn en uiteraard moet het verblijf groot genoeg zijn voor beide ratten. Koop daarom een kooi van ten minste 80 x 50 x 80 centimeter (breedte x diepte x hoogte) voor twee ratten.
Als huisdier zou u de rat daarom altijd met tenminste één, maar liefst enkele soortgenoten moeten huisvesten, anders krijgt het dier last van stress en kan hij afwijkend gedrag ontwikkelen. Zorg er wel voor dat de dieren voldoende ruimte hebben zodat ze elkaar ook uit de weg kunnen gaan.
Hoeveel kost een rat? De prijs voor een rat varieert van 3 euro tot 15 euro. Voor een geschikte kooi en toebehoren betaal je minimaal 75 euro. Maandelijks moet je rekenen op 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging.
Ratten zijn erg speels en levendig, ze hebben dan ook een groot hok nodig. Let daarbij op het volgende: Gebruik veel speeltjes en verhogingen, zoals takken, trappetjes en zelfs hangmatten. Ratten vinden het erg fijn om in een afgesloten plek te kunnen slapen, een huisje wordt dan ook erg gewaardeerd.
Je kunt je ratten een bad geven, dat is vooral aangeraden bij oudere ratten die niet meer in goede conditie zijn en zich minder goed kunnen wassen, ze hebben als je ze wast minder kans op huidaandoeningen zoals mijt. Gebruik voor het wassen geen zeep en droog de rat achteraf goed af zodat ze niet ziek worden.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Re: ratje plast telkens
En het is vast geen plassen maar druppelen/markeren wat ze doen. Ze willen gewoon dat alle andere dieren weten dat jij van hun bent. Kans is groot dat het dan mannetjes zijn als je je er echt aan irriteert kan je ze altijd nog laten castreren daar wordt het vaak ook minder van.
Ratten houd je zindelijk door op een plek in de kooi te laten plassen en poepen. Creëer op een apart hoekje in de kooi een andere bodembedekking dan wat er in de rest van de kooi ligt. Kattenbakkorrels (geen zaagsel, hooi of stro, ze kunnen daar long problemen van krijgen) zijn een prima optie.
Ratten als huisdieren
Het zijn zeer schone dieren en hoewel ze kunnen worden gewassen met hondenshampoo (zolang het niet is ontworpen om vlooien of teken te behandelen), is in de meeste gevallen een simpele wasbeurt met een vochtige doek alles wat zo nu en dan nodig is. Maar meestal houden ze zichzelf schoon.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Voordelen van de rat als huisdier: Lage aanschafprijs. Vriendelijk, ratten zijn geen bijters. Krijgen een band met de eigenaar. Passen hun ritme aan jou aan, overdag wakker.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Piepen. In principe maken ratten weinig geluid. Maar tijdens ruzies of spelen kan een rat piepen. Vaak is dit ook aanstellerij, ze willen dan laten merken dat ze iets niet leuk vinden, bijvoorbeeld wanneer je ze aanraakt als ze een snoepje aan het eten zijn.
Ze hebben een karakteristieke geur – knaagdieren verspreiden een naar muskus een ammonia ruikende geur die vooral sterk is in (half) gesloten ruimtes en bij grote aantallen. Als je eenmaal weet hoe muizen en ratten ruiken, dan ruik je hun aanwezigheid direct. Ze kunnen ziektes zoals salmonella verspreiden.
Normaal gesproken doen ratten een taak waarbij ze simpelweg op een hendel moeten drukken, waarop dan iets lekkers volgt. Bij spelen is juist de vrijheid om iets wel of niet te doen belangrijk, zonder opgelegde beperkingen en zonder iets lekkers als beloning.
Zodra ze wat zelfverzekerder worden en wat meer durven, kun je ze af en toe eens voorzichtig een kriebel of een aai geven. Bij hele bang ratjes die kunnen bijten, kun je daarbij een zacht penseel of kwastje (met steel) gebruiken. Je kunt het ratje hier voorzichtig mee strelen, zonder dat je vingers meteen gevaar lopen.
Een muis of rat pak je altijd met twee handen. Je kunt ze op twee manieren oppakken. Je kunt ze van onder opscheppen met twee handen, als in een kommetje. Of je pakt ze aan de staartbasis op en ondersteunt met je andere hand.
Likken: Een uiting van liefkozing of onderdanigheid. Wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij.
Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten. Groenten, fruit, hondenbrokje en andere rattensnacks mogen wel, maar chips, snoep en gekruide hapjes niet. Wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen hebben ratten nodig hebben om hun tanden te slijten.
Een bruine rat kan ook aardig hoog springen en zo snel afstanden afleggen. Een bruine rat is in staat om zo'n 77 cm hoog te springen. Tijdens een sprong kan een afstand van 120 cm afgelegd worden.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via (defecte) riolen, putjes en regenpijpen. Met een speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol kun je gaten in gevels en vloeren dichten.