Je kunt je laten inenten tegen hondsdolheid. Verder kun je hondsdolheid voorkomen door buiten West-Europa dieren niet aan te raken en niet te voeren! Ben je toch gebeten of gekrabt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts.
Hoe? Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk.
Buitenland. Het risico voor reizigers (toeristen en expats) op een beet door een dier bedraagt in het algemeen gemiddeld 0,4% per maand bij verblijf in een land waar het rabiësvirus endemische is [Gautret 2012]. Via de website van de WAHIS is informatie beschikbaar over het vóórkomen van rabiës in een land.
Veel voorkomende symptomen zijn gedragsveranderingen, agressie, speekselen, moeite met slikken en verlammingsverschijnselen beginnend aan de achterhand. Als eenmaal de symptomen zich voordoen is het verloop erg progressief en volgt de dood meestal binnen 7 dagen.
Rabiës is een dodelijke ziekte. In de internationale literatuur wordt bij hoge uitzondering melding gemaakt van patiënten met symptomen van rabiës die de ziekte overleefd hebben.
Rabiës is een dodelijke infectieziekte die onder andere voorkomt bij honden en katten. Rabiës komt niet voor in Nederland, maar komt nog wel voor in Oost Europa.
Door het bijten of likken van een dier dat het virus draagt, kan het dier het hondsdolheid-, of rabiësvirus doorgeven. Vaak is dit een hond, maar soms ook een vleermuis of een aap. Zonder de juiste inentingen of medicijnen is de ziekte dodelijk. Jaarlijks sterven meer dan 55.000 mensen aan rabiës.
Oorzaak hondsdolheid
Vrijwel elk zoogdier kan de ziekte oplopen. In Europa komt dit vooral door vossen en vleermuizen. Het Rabiësvirus dat vleermuizen met zich meebrengen is een andere vorm van Rabiës, maar wordt net zo goed overgedragen op mensen, katten en honden.
Onmiddellijke actie na een mogelijke besmetting
Krijg je op reis een beet, krab of een lik op slijmvliezen door een mogelijk besmet dier, onderneem dan snel actie: Reinig onmiddellijk de wonde goed met water en zeep gedurende 15 minuten. Ontsmet de wonde vervolgens grondig.
Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico). In enkele landen komt het rabiësvirus niet voor (bijvoorbeeld Engeland, Ierland, Australië, Noorwegen, Zweden en Japan).
Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. De ziekte gaat vanzelf weer over. Je lichaam ruimt het virus zelf op. Daarna kun je het nooit meer krijgen.
Medicijnen bij rodehond
Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. Ook geen medicijnen waar het sneller van overgaat. Als uw kind zich erg ziek voelt, kunt u het eventueel paracetamol geven.
Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen. Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rodehond. Rodehond begint vaak met een verkoudheid. De ziekte gaat na een paar dagen vanzelf over.
Rodehond begint vaak met wat algemene ziekteverschijnselen zoals lichte koorts, moeheid, neusverkoudheid en lichte oogontsteking. Hierna komt er een rode huiduitslag. De uitslag zit vooral achter de oren, in het gezicht en in de nek. De ziekte verloopt meestal erg mild en vaak met weinig koorts.
Als u volledig bent ingeënt tegen rabiës is nog steeds een herhaling van de inenting nodig (2 prikken). Met deze prikken moet zo snel mogelijk na de beet gestart worden. Dat verkleint de kans om ziek te worden. In veel landen zijn vaccinaties wel, maar de antistoffen niet of moeilijk verkrijgbaar.
Er bestaat geen behandeling, maar wel een vaccin. De rabiësvaccinatie is vrij complex. Ze bestaat uit twee delen: een eerste set van 2 injecties, en, pas na een verdachte beet of krab, een tweede reeks injecties. Dit vaccin is niet breed beschikbaar en wordt enkel aanbevolen aan bepaalde risicogroepen.
Door uw huisdier niet regelmatig te laten vaccineren bestaat het risico dat uw hond ziek wordt. En met regelmatig bedoelen we ook regelmatig. Indien de herhalingsvaccinatie (booster) niet op het juiste moment gegeven wordt, kan er geen goede immuniteit opgebouwd worden.
Kosten inenting hondsdolheid / rabiës
De kosten voor het vaccin tegen rabiës kunnen per dierenarts verschillen en liggen tussen de €25,- en €45,-. De geldigheid van de inenting is in de meeste gevallen vastgesteld op 3 jaar.
Deze vaccinatie bestaat uit twee sessies waarbij in totaal vier prikken worden toegediend. De vaccinatie biedt vervolgens levenslange bescherming tegen rabiës.
Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een vergoeding krijgen met een aanvullende verzekering. Ook de kosten voor preventieve geneesmiddelen zoals malariapillen worden met zo'n verzekering vaak vergoed. Let wel op het maximale bedrag en percentage dat je vergoed krijgt.
Uit onderzoek blijkt dat een vaccinatie tegen de ziektes parvo, HCC en hondenziekte uw hond minstens drie jaar beschermt tegen deze gevaarlijke ziektes, mits uw hond in het verleden een goede basisvaccinatie heeft gehad.
Incubatietijd: De huiduitslag en koorts ontstaan na 12-23 (meestal 14-16) dagen. Besmettelijke periode: 10 dagen voor tot 7 dagen na het begin van de huiduitslag. Maatregelen: Informeren naar contacten met niet-immune zwangeren. Symptomen: koorts, lymfadenopathie, uitslag.