Wil je de verticale radiator aan de bovenkant aansluiten? Controleer dan eerst of dit mogelijk is met de radiator die je hebt, anders dan moet je een stromingsbuis plaatsen om het hete water eerst aan de onderkant van de radiator te brengen. Doe je dit niet, dan wordt de radiator enkel aan de bovenkant warm.
Warm water toevoeren zit links, rechts is de koude afvoer.
Bij een radiator met een onderaansluiting, zitten de aansluitingen aande onderkant van de radiator. Meestal zitten deze aansluitingen aan de rechter zijde, maar in het midden komt ook voor. Een radiator heeft twee aansluitingen; één voor de aanvoer van het water en één voor de retour van het water.
Retourstroom is het geheel van het terugvloeien van elektrische-, vloeistof- en gasstromen in een bepaal systeem. Men heeft het in de techniek meestal over een aanvoerstroom en een retourstroom. Aanvoerstroom is het geheel van aangevoerde vloeistof-, elektrische- en gasstromen in een bepaald systeem.
Het komt met regelmaat voor dat een (nieuwe) radiator niet warm wordt. Maar aan een koude radiator heb je natuurlijk niets. Wordt de radiator niet in zijn geheel warm, dan kan het zijn dat er lucht in de leidingen zit. Om dit probleem op te lossen moet u de radiator ontluchten.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Wanneer je je radiatoren in parallel plaatst, heb je de keuze tussen koper (of kunststof) leidingen of stalen buizen. Het water vertrekt vanuit een collector en elke radiator heeft een aparte aan- en afvoerleiding nodig. Dit soort systemen komen het vaakst voor.
Ja dat kan, wel kruislings aansluiten met aanvoer boven. Of zoals eerder gezegd met een inwendige stijgbuis. radiator wat groter dan wanneer je hem in de liggende stand had gemonteerd.
Standaard zit de aansluiting voor warm water links en voor koud water rechts. Op een kraan zelf is dit te herkennen aan een rood symbool links voor warm water en een blauw symbool rechts voor koud water (bij een mengkraan).
Verwarming van radiatoren
Een radiator wordt verwarmt door wam water dat vanuit de Cv ketel wordt aangevoerd naar de radiator. Dit water koelt langzaam af doordat er lucht langs de radiator stroomt. Die verwarmde lucht stijgt op en wordt door de ruimte verspreid.
Neen, als je de radiator aansluit met aanvoer en retour aan de bovenzijde dan word vaak alleen de bovenkant warm. Nu kan je in de aanvoer of retour een buis plaatsen die IN de radiator verdwijnt en zo de stroming tot onder in de radiator dwingt waardoor deze geheel warm word.
Voetventielen zijn goed te herkennen, maar soms gaat het mis. Dan ziet men een aftapper of afsluitdop aan voor een voetventiel. Wanneer het voetventiel nodig is om om waterzijdig in te regelen, moet het wel echt een voetventiel zijn.
De ventielbuis werd onzichtbaar in de radiator ingewerkt. Dat zorgt samen met een slimme, vaste middenaansluiting voor een mooi gesloten geheel. Een ander groot voordeel van de middenaansluiting is de mogelijkheid om de radiator te monteren na de plaatsing van de leidingen.
Het vervangen van een radiator kun je zelf doen wanneer je erg handig bent en precies weet wat je aan het doen bent. Je kunt namelijk niet zomaar de verwarming van de muur halen en een nieuwe radiator plaatsen. Dan verandert je huis in een waterballet.
Een warmtepomp is soms wel mogelijk als je een extra radiator plaatst of een radiator vervangt door een met meer capaciteit of speciale lage temperatuur radiatoren. Met een warmtepomp kun je wel degelijk in sommige gevallen je huidige radiatoren blijven gebruiken. Dat scheelt je flink wat aanpassingen en geld.
Een onderblok voor de radiator is nodig om de waterleiding, de radiatorkraan en de radiator op elkaar aan te sluiten. Wanneer er een radiator onderblok is geïnstalleerd dan zal het zorgen voor de juiste verdeling van water in de juiste radiator.
Houd er rekening mee dat je de radiator plaatst op 3cm tot 5cm afstand van de muur. Aan de onderzijde houd je het beste minimaal 10cm afstand vrij. Wanneer je overweegt in de toekomst een nieuwe vloer te plaatsen, kun je de radiator het beste op een hogere afstand van de vloer plaatsen.
De vuistregel is niet meer dan 3 radiatoren op 1/2 duims dikwandige pijp maar een 22mm leiding heeft een grotere binnen diameter volgens mij kan het dus gewoon zeker als je de nieuwe ook diagonaal weer aansluit.
Een gemiddelde cv-ketel sluit je aan met een buis van 22mm (koperen buis) of 26mm (meerlagenbuis). Een gemiddeld gasfornuis of gaskachel sluit je aan met een buis van 15mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Let er op dat de leiding niet te lang wordt, dan kan je het beste een grotere leiding gebruiken.
Draai de radiator in sommige ruimtes dicht
Zonde om een kachel in de slaapkamer te laten loeien, terwijl je hier een groot gedeelte van de dag niet bent. Vriest het en heb je radiatoren in ruimtes zoals de garage of het tuinhuis? Draai deze kachels dan wel een beetje open, zodat je bevriezing van leidingen voorkomt.
Ongeveer 80 procent van het gasverbruik gaat naar de verwarming. De overige 20 procent gaat naar warm water. Als je veel gas verbruikt zal je energierekening dus hoger zijn.
Om met de deur in huis te vallen: het is altijd goedkoper om de verwarming terug te draaien. Om je huis op bijvoorbeeld twintig graden te houden, kost een bepaalde hoeveelheid energie. Je verwarming zal regelmatig aanslaan om de gewenste temperatuur vast te houden.