Spoel uw brandnetels af onder koud water en laat ze aan de stengel zitten. Droog de brandnetels met een slacentrifuge. Vul nu uw voedseldroger met de verse brandnetels. Duw de bladeren plat zodat ze gemakkelijk in de droger gaan.
Deze gedroogde brandnetel blaadjes zijn dan nog maanden lang te bewaren in een afgesloten pot. De brandnetel thee zorgt ook voor de zuivering van het lichaam.
Droog de brandnetelblaadje voordat je ze in een afgesloten bakje opbergt. Ze zijn dan een jaar houdbaar. Ook kun je brandnetel vijf minuten blancheren om ze vervolgens in de diepvries te bewaren.
Als u brandnetelthee wil maken van verse brandnetelblaadjes, was deze dan en kook wat water. Doe uw brandnetels in het gekookte water en laat ze minimaal 24 uur en maximaal 48 uur trekken. Als u brandnetelthee wil maken van gedroogde blaadjes hoeft u de brandnetelblaadjes maar even in uw kopje thee te laten trekken.
Maak thee van de brandnetels die je net hebt geoogst door er net gekookt water op te gieten en dit tien minuten te laten trekken. Of kies ervoor om de bladeren eerst te laten drogen in de zon. Dan kun je ze makkelijker en langer bewaren. Een brandnetelomelet is lekker én gezond.
Droog de brandnetels op 68 graden gedurende ongeveer 6 uur. (de tijd is afhankelijk van de vochtigheid van de brandnetels). Brandnetels moeten volledig droog aanvoelen. U kunt gedroogde brandnetels gebruiken voor brandnetelsoep, brandnetelthee, brandnetelkroketjes en brandnetelpuree.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.
Wist je dat je brandnetel zelfs rauw kunt eten? De echte die hards rollen de blaadjes met de bovenkant naar binnen op. Op die manier heb je geen last van de stekelige haartjes. Voor de zekerheid doen wij de rauwe blaadjes liever door een smoothie.
Brandnetelblad bevat veel mineralen en en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed. Verder heeft brandnetelthee een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en bevordert een natuurlijke stoelgang.
Waar toepassen? Brandnetelgier bevat enorm veel stikstof stikstof wat een bijzonder positief effect heeft op tomaten, komkommers, kool, selderie, prei, fruitbomen, bessenstruiken,…
Voor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gevoel aan de huid en kan enorm gaan jeuken. Hoewel het verder geen kwaad kan, zitten we er niet op te wachten.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Jonge planten zijn goed weg te schoffelen, maar een volwassen plant verwijder je het best door de plant uit te trekken. Bij voorkeur voor de bloei. Het is belangrijk de plant met wortel en al te verwijderen, anders loopt de plant weer uit.
De hoofdstengels van dovenetels zijn vierkant, met duidelijke ribben, terwijl brandnetelstengels maar licht geribd zijn, bijna rond. Dovenetels hebben karakteristieke, kleurige lipbloemen. Omdat brandnetels geen lipbloemigen zijn, hebben die een totaal andere bloeiwijze, onopvallend, geelgroen tot bruingroen.
De brandnetel heeft immers een sublieme, milde, kruidige smaak. Je kan hem gebruiken zoals spinazie. Net als bij spinazie is het trouwens af te raden een netelgerecht nog eens op te warmen omwille van het nitraatgehalte.
Brandnetels zijn ware superfoods. Ze helpen tegen allerlei kwaaltjes en zijn perfecte voorjaarsreinigers. De plant zit namelijk boordevol vitamines (vitamine A en vitamine C), mineralen en doet wonderen bij onder andere bloedarmoede, voorjaarsmoeheid en verkoudheid.
De quercetine in de brandnetel heeft een ontstekingsremmend en een mastcel-stabiliserend effect. Het vermindert histamine afgifte uit basofielen en mestcellen. Urtica is een belangrijk anti-allergicum bij urticaria met brandende pijn en hevige pruritus.
Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft. Ook genezen ontstekingen in je maagdarmstelsel gemakkelijker.
Ook om aan te sterken of bij vermoeidheid is brandnetel een mooi kruid om te gebruiken. Als middel om de huid te reinigen en te ondersteunen. Je kan de brandnetel inzetten als hulpmiddel bij allerlei huidproblemen zoals zweren, acne, droog eczeem en psoriasis. Brandnetel trekt ook vuil uit wonden en ontstekingen.
Het geregeld drinken van brandnetelthee heeft een gunstige werking op de gezondheid. Zo heeft brandnetelthee een bloedzuiverende, ontzurende en ontgiftende werking zowel op het bloed als op organen als maag, lever en gal.
Griekse geneesheren beschreven de brandnetels als een diureticum (vochtafdrijvend middel), laxerend middel, als behandeling voor hondenbeten, bloedneuzen, zwellingen, overmatige menstruatie, longontsteking en zo gaat het rijtje nog even door.
Mix de brandnetels fijn in een blender of bakje van de staafmixer. Voeg de brandnetels toe aan de vaseline en roer goed door. Laat de brandnetels 4 uur trekken in de vaseline. Zet het vuur laag maar zorg ervoor dat de vaseline vloeibaar blijft.
Hoe lang je het zakje in het water houdt en hoe warm het water is maakt echt verschil! Daarom adviseren wij om deze variant 3 tot 5 minuten te laten trekken in gekookt water met een temperatuur van 100°C. Wil je liever een sterkere thee? Laat het theezakje naar voorkeur nog iets langer trekken.