Wanneer je bloemkool niet afdekt, dan zal deze door invloed van zonlicht vergelen.Dit heeft verder geen invloed op de smaak.
Begin je het begin van een kool te zien? Dek deze dan af met de schutbladeren om ervoor te zorgen dat de kool een mooie witte kleur krijgt. Hou de grond vochtig zodat de bloemkool kan blijven groeien. Daarnaast komt er veel ongedierte af op bloemkool, waaronder slakken en rupsen.
Bodem en bemesting
Een bloemkool heeft namelijk net als vele andere kolen vrij veel mest met stikstof nodig om zowel de grote bladeren als de kool zelf te vormen. Ook tijdens het verplanten kun je de bloemkoolplanten het beste bijmesten met biologische mest of compost.
Dus bloemkool moet ongestoord kunnen groeien en voldoende grote bladeren kunnen maken. Als de kool gevormd wordt in een warme droge periode zul je vaak doorwas of doorschieten zien. Dit doorwassen kun je herkennen doordat er witte of groene blaadjes door de kool heengroeien.
Water geven tijdens droogte is uiteraard belangrijk. En het is nog eens extra belangrijk in de periode net na het planten en ook wanneer de bloemkool in de plant zich ontwikkelt. Wieden is belangrijk, om te zorgen dat de grond luchtig blijft en de kool alle voedingsstoffen op kan nemen die ze nodig heeft.
Een bloemkool moet lekker door kunnen groeien. De bodem moet de plant dus continu van voldoende voeding en vocht voorzien. De structuur is belangrijk voor een goede ontwatering, maar de bodem mag ook niet te droog zijn.
Kun je doorgeschoten bloemkool eten? Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien.
Ook kolen, pompoenen, tomaten en courgetten hebben graag een flinke slok. Geef ze minstens één keer per week water en bij warm weer vaker.
Plant je voorgezaaide kolen in vollegrond zodra ze 10 à 15 cm hoog zijn. Graaf elke 50 cm een gat en laat evenveel afstand tussen de rijen. Giet zeker een liter water in elk gat en laat bezinken.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon. Zo blijft de bloemkool wit én blijven wij haar kopen.
Kunnen tegen lichte vorst in de moestuin (tot -2°C):
Artisjok, Pak Soy, Bloemkool, Selder, Chinese Kool, Doperwten, Tuinbonen en Radicchio.
De vroegste teelt van bloemkool, ook wel weeuwenteelt genoemd kan onder koud glas opgekweekt worden. Deze vroege bloemkolen worden in januari-februari in de kas of plastiektunnel uitgeplant.
Bloemkool telen duurt een aantal maanden. Meerdere keren per jaar is het mogelijk om bloemkool te telen. Bloemkool voor de zomer (zomerbloemkool) wordt van eind februari tot het begin van augustus gepland. De oogst hiervan is van mei tot december.
Vanaf half mei wordt daar al van de koude grond geoogst. In Nederland komt 70% van de teelt uit West-Friesland (omgeving Hoorn). Bloemkool wordt ook rond Venlo en in Zeeland geteeld – daar meest winter-variëteiten omdat de kans op strenge vorst in Zeeland gering is.
Kool groeit erg snel, en dit maakt het een perfecte keuze voor tuinders die willen oogsten snel. Kool kan worden geplant in de lente of de herfst, en het duurt ongeveer drie maanden om rijp te worden. Kool is een zeer veelzijdige groente die kan worden gekookt, gestoomd, gebakken of gebruikt in salades.
Zo houden ze allemaal wel van een flinke bemesting met behoorlijk wat stikstof. Dat wordt dus stalmest, rijke compost (met dierlijke mest), of plantaardige compost met koemestkorrel. Verder houden niet alleen mensen maar ook rupsen en slakken veel van kool.
Kool is een plant die gedijt in voedselrijke, goed doorlatende grond. Het heeft ook een zonnige locatie nodig. Het is essentieel om een goede voorbereiding van het veld uit te voeren voordat je de zaden plant of de jonge zaailingen verplant.
Het is belangrijk dat de bodem een voldoende hoge pH-waarde heeft, en dat de bodem dus niet te zuur is. Daarnaast moet er genoeg vocht worden aangeleverd. Je kunt kolen het beste grote hoeveelheden verteerde compost geven.
Mulchen is het toevoegen van een laag (organisch) materiaal op de kale grond, waardoor de bodem geheel bedekt wordt. Voor een goede werking is een mulchlaag van minstens 5cm noodzakelijk.
Bloemkool bereiden & bewaren
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Bloemkool schoonmaken is zo gedaan. Je haalt de buitenste bladeren er vanaf en snijdt de stronk eruit. Daarna hak je de kool in roosjes die je goed wast. De groente is nu klaar voor verdere bereiding: je kunt de bloemkool invriezen, koken, bakken of rauw vermalen tot bloemkoolrijst.
Snijd de bloemkool in roosjes en verdeel het in éénpersoonsporties. Stop de roosjes in luchtdichte diepvrieszakjes, of beter: sealen met een vacuümmachine. Koop diepvriesetiketten en label de zakjes met datum en groentesoort. Plaats de verpakking achterin de vriezer bij -18°C of lager (7 maanden houdbaar)