Als het wortelkanaal niet helemaal schoon te krijgen is door bijvoorbeeld een kromme wortel of veel kleine kanaaltjes, kan de ontsteking blijven zitten. Bij een wortelpuntontsteking ontstaat er soms een soort puistje (fistel) op het tandvlees.
Een wit bobbeltje op het tandvlees geeft aan dat er een ontsteking zit aan de wortelpunt van de tand of van het tandvlees. Als je dit aantreft is het zinvol om een afspraak te maken bij de tandarts. Tijdens deze afspraak zal er door de tandarts een röntgenfoto worden gemaakt.
Een fistel is een gangetje van een chronische ontstekingszone, vertrekkend van de wortelpunt tot aan het tandvlees. U krijgt hierdoor een lokale verdikking ('bolletje') op het tandvlees. Dit blaasje kan openbarsten en voor enkele dagen of weken verdwijnen alvorens terug te keren. Bij het openbarsten ontsnapt er pus.
Een cyste is een holte in het kaakbot, gevuld met vocht en bekleed met een epitheel. Wanneer dit van een tand afkomstig is, spreken we over een odontogene cyste. Een cyste kan ook een andere oorsprong hebben (traumatisch, ontwikkelingsstoornis,verstopte speekselklier …).
De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje). Dat laatste verdwijnt als de tandzenuw afgestorven is.
Als tandabces niet snel wordt behandeld dan kan dit voor veel meer problemen zorgen. Dit komt door het feit dat de ontsteking blijft voortwoekeren en en gaat uitbreiden waardoor grote schade aan de kaak en gebit wordt veroorzaakt. Vooral de omliggende tanden of kiezen en kaakbot raken hierdoor aangetast.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek.
Een cyste is een blaasje waar meestal vocht inzit. U merkt er vaak niets van. Als de cyste erg groot is, kunt u buikpijn hebben. De arts (gynaecoloog) onderzoekt uw eierstok met een echo.
Een cyste veroorzaakt meestal een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Vaak wordt een cyste in de kaak ook per toeval ontdekt op een röntgenfoto. De oorzaak voor het ontstaan van een dergelijke holte is vaak een ontsteking, bijvoorbeeld van een tand of kies.
Een cyste is een met holte gevuld met vocht, lucht of een harde substantie. Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
De eerste symptomen van een perianale fistel kunnen zijn: pijn op de bil, die voelt als de pijn bij een diepe blauwe plek; een koortsig gevoel waarbij u het afwisselend warm en koud heeft. Dit komt door ontstekingen in de fistel.
Als het wortelkanaal niet helemaal schoon te krijgen is door bijvoorbeeld een kromme wortel of veel kleine kanaaltjes, kan de ontsteking blijven zitten. Bij een wortelpuntontsteking ontstaat er soms een soort puistje (fistel) op het tandvlees.
Een abces veroorzaakt meestal de volgende klachten: Zwelling, pijn en warmte op de getroffen plek. Het gebied rond het abces is meestal rood van kleur.
Een tandvleesabces is een puszakje met bacteriën als gevolg van een infectie in het tandvlees. Het abces kan ontstaan door een slechte mondhygiëne of als gevolg van andere infecties of aandoeningen. Behandelingen en huismiddeltjes kunnen helpen om de infectie te verwijderen.
Een fibroom is een goedaardig niet-pijnlijk zwelling/bultje op het mondslijmvlies, dat bestaat uit een verdikking van het bindweefsel. Het bevindt zich meestal aan de binnenzijde van de wang of lip, maar het kan ook voorkomen op of rondom de tong.
Een tandheelkundige cyste is een gesloten zak die kan bestaan uit lucht, zacht weefsel of vloeistof die zich naast of rond de tanden vormt. Indien onbehandeld, kunnen tandheelkundige cysten ernstige problemen veroorzaken voor uw mondgezondheid.
Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
Cysten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld infecties, tumoren of erfelijke aanleg. Meestal zijn cysten goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Cysten veroorzaken over het algemeen geen last, maar het is verstandig de huisarts te raadplegen voor verdere onderzoek.
Als een cyste knapt, kan dit acute pijn in de onderbuik veroorzaken. Veranderingen in de menstruatie. De menstruatie kan onregelmatig worden. Ook kan de menstruatie heviger of juist veel minder hevig dan normaal zijn.
Cysten kunnen verschillen in grootte en er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten zitten. Cystes kunnen vanzelf verdwijnen, maar als de cyste erg groot is en/of veel klachten geeft bij de patiënt, is het leegzuigen van de cyste een optie.
De cyste ziet eruit als een glazig bolletje en wordt doorgaans toevallig opgemerkt tijdens een gynaecologisch onderzoek (bv. bij afname van een uitstrijkje). Een cervicale poliep is een poliep van de baarmoederhals. Een poliep ziet eruit als een kleine paddenstoel, met een steeltje en een breder kopje.
Als het abces niet scheurt, kan de infectie zich naar andere delen van het lichaam verspreiden. Dit is een probleem dat je beter niet kan negeren.
Voordat abcesvorming van een ontstekingsproces kan optreden, zijn antibiotica belangrijk. De abces zelf kan niet genezen voordat de etter of pus een uitweg heeft gevonden. Meestal kan de doorbraak versneld worden door aanprikken (punctie) of insnijden (incisie).
Signalen en symptomen van osteomyelitis van de kaak
Zwelling in het gezicht. Gevoeligheid voor aanraking. Stijfheid in de kaak. Sinus uitvloed.