Het smeren van hormoonzalven op de huid kunnen rosacea ernstig verergeren. Vaak treedt er eerst verbetering op van de huid.
Bijwerkingen van hormoonzalf kunnen zijn:Het dunner worden van de huid (atrofie)Rode vaatverwijdingen (couperose)Haartjes kunnen harder gaan groeien.
Als je de hormonen langdurig in grote hoeveelheden in het bloed krijgt, heb je ook kans op osteoporose (botontkalking). Deze systemische bijwerkingen van hormoonzalf zijn heel zeldzaam. Een hormoonzalf geeft weinig bijwerkingen.
Een alternatief voor hormoonzalf is het gebruik van Tacrolimuszalf (protopic). Deze zalf werkt minder krachtig dan de sterkere hormoonzalven maar heeft niet de bijwerkingen van hormoonzalf. Tacrolimuszalf mag dan ook in principe dagelijks gesmeerd worden.
De meest voorkomende bijwerking is verdunning van uw huid (atrofie). Ook kunt u verwijde, kwetsbare bloedvaatjes of huidstriemen (striae) krijgen. In uw gezicht ontstaat soms acné-achtige uitslag.
De huid wordt dunner. De onderliggende weefsels zijn minder goed beschermd. De kans op blauwe plekken en streepvormige littekens (striae) neemt toe, en ook de kans op acne en overmatige haargroei, vooral in het gezicht.
Calcineurineremmers werken ongeveer even goed als hormoonzalven (corticosteroïdenzalven) van klasse II, maar ze bevatten geen hormonen. Daardoor hebben ze andere bijwerkingen dan hormoonzalven. Protopic® en Elidel® zijn voorbeelden van calcineurineremmers.
Belangrijk om te weten over hydrocortisonacetaat op de huid. Hydrocortisonacetaat is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Het remt ontstekingen en vermindert schilfering, jeuk en zwellingen.
Tweemaal daags hormoonzalf smeren is bijvoorbeeld vaak helemaal niet nodig. Het kan zijn dat dat in het begin nodig is, maar als onderhoudsbehandeling is één keer per dag smeren voldoende.
Symptomen van 'verslaving' kunnen dagen tot weken na het stoppen van gebruik van de crème verschijnen.
Mag ik met de zalf in de zon? Hormoonzalf kun je het beste voor de nacht smeren, dan heb je dus ook geen last met de zon.
BIJWERKINGEN Zoals alle geneesmiddelen kan Hydrocortison zalf bijwerkingen veroorzaken. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen: Het meest komen voor: dunner worden van de huid; roodheid, blaarvorming en/of schilfering van de huid rondom de mond; huidstriemen; blauwe plekken (bloeduitstortingen).
Het dik smeren van de crème kan er voor zorgen dat de huid 'verstopt' raakt. Dat kan tot gevolg hebben dat de huid niet meer goed kan 'ademen'. De te dik aangebrachte crème kan samen met dode huidcellen een laag vormen op de huid. Hierdoor kunnen zelfs puistjes of irritaties ontstaan.
Het gebruik van klasse 1 of 2 hormoonzalven leidt bijna nooit tot bijwerkingen, ook niet in het gezicht. Als u de hormoonzalven afbouwt en daardoor een aantal dagen van de week niet smeert, is het veilig om langdurig klasse 3 hormoonzalven te smeren.
Het is belangrijk dat u niet te snel afbouwt, de huid moet echt verbeterd zijn. Bedenk dat u aan de buitenkant van de huid aankijkt. Wanneer je ineens stopt met smeren kan de huidaandoening weer actief worden. De hormoonzalf moet dus langzaam afgebouwd worden (zie ook afbouwschema's).
Dit medicijn is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Bij ontstekingen van de huid, zoals psoriasis en lupus erythematodes (LE). U heeft binnen een paar uur minder jeuk.
hormoonzalven) voorzichtig om met de zon. Let op met vette zalven en zonlicht (dit sluit huid af, warmte kan niet weg, kan jeukende bultjes veroorzaken).
Miconazol is een antischimmelmiddel. Hydrocortisonacetaat behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling. Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte.
Lanettecrème houdt de huid soepel en voorkomt uitdroging. Soms worden aan lanettecrème extra stoffen toegevoegd die je op de huid moet aanbrengen, zoals koolteer of resorcinol. Lanettecrème – eventueel in combinatie met andere stoffen – wordt gebruikt bij: Droge huid.
Aanvankelijk de crème 2 maal per dag in een dunne laag op het aangedane huidgebied aanbrengen, na enkele dagen 1 maal per dag.Na verbetering is 2 tot 3 per week meestal voldoende.
Met behulp van cortisone kan het afweersysteem in de huid worden onderdrukt. Zo is psoriasis bijvoorbeeld een defect in het autoimmuunsysteem waardoor foutieve signalen naar de huid worden gestuurd, bij acne en eczeem is er sprake van hevige ontstekingen. Corticosteroïden gaan de ontstekingsreactie in de huid tegen.
Cortison wordt door het lichaam omgezet in cortisol (ook wel hydrocortison genoemd). Dat is een lichaamseigen hormoon gemaakt in de bijnierschors. Cortison wordt gebruikt wanneer de eigen bijnierschors geen of te weinig cortisol aanmaakt. Cortisol speelt een rol bij de afweer (immuunsysteem), inspanning en stress.
Gebruik Elidel voor zolang uw arts heeft aangeraden. Als na 6 weken geen verbetering optreedt of als het eczeem verergert, stop dan de behandeling en raadpleeg dan uw arts. Bij de langetermijnbehandeling van eczeem moet u Elidel crème gebruiken vanaf het moment dat de eerste klachten (roodheid en jeuk) optreden.
Voedingsadvies voor eczeem huiden:
Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes.
Elidel crème bevat het geneesmiddel genaamd pimecrolimus. Het bevat geen corticosteroïden. Dit middel behandelt specifiek een ontsteking van de huid genaamd atopische dermatitis (eczeem). Het werkt in de cellen in de huid, die de ontsteking en kenmerkende roodheid en jeuk van eczeem veroorzaken.