In Nederland heeft u als kasteelheer of -dame voldoende keuze. Een kasteel dat helemaal gerestaureerd is of u koopt een kasteel als opknapper.
Kasteel met robuuste toren van kunrader speksteen met ruim 2 ha grond voor € 1.750.000 k.k.
Er wordt geschat dat er 45.000 kastelen in Frankrijk zijn. Er zijn 35.000 gemeenten.
Voor 9,7 miljoen pond, of 10,6 miljoen euro, is Seton Castle van jou. Het landgoed heeft een lange geschiedenis in de Britse aristocratie. De Schotse koningin Mary zou in de 16e eeuw nog gegolfd hebben op de terreinen van Seton Palace.
In Nederland kan je heel wat bijzondere kastelen en burchten bewonderen. Meestal heb je nog eens het voordeel dat niet alleen het kasteel een lust voor het oog is maar ook de natuurrijke omgeving waarin ze staan. Verspreid over het hele land vind je ongeveer 700 kastelen, waarvan veel al dateren uit de Middeleeuwen.
Windsor mag dan het oudste kasteel ter wereld zijn (900 jaar), dit optrekje is nog steeds favoriet bij de Britse koninklijke familie. Zo gaat The Queen hier in de weekenden en tijdens de zomermaanden regelmatig onder zeil.
Kasteel Westhove (ZL), Kasteel Hoensbroek (LB), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) mogen zich de allermooiste noemen van Nederland. Dat bepaalden de 25.000 ANWB-leden die een stem uitbrachten op hun favoriete Nederlandse kasteel.
Voor €33 koop je een stuk landgoed in Schotland en mag je jezelf Lord, Lady of Laird van de Schotse hooglanden noemen. Heb je wat geld over aan het eind van de maand? In plaats van eens lekker uiteten te gaan, kan je ook Lord, Lady of Laird worden van een landgoed in Schotland!
"Het is wel een stunt natuurlijk, maar door een maas in de wet in Schotland ben je al Lord als je een stukje grond bezit. Mensen krijgen één 'square foot' (0.09 vierkante meter) grond en ze kunnen er bijvoorbeeld een boom op planten. Ook krijgen ze een oorkonde."
Malbork, ook wel bekend als Slot Mariënburg, is het grootste kasteel ter wereld. Je vindt dit kasteel in het gelijknamige plaatsje Malbork in het noorden van Polen, vlakbij de stad Gdansk. Het kasteel is gebouwd in 1274 en werd vanwege de toenemende grootte van het leger gedurende de jaren steeds verder uitgebouwd.
Slot Mariënburg, het grootste kasteel van Europa (Malbork, 40 km van Gdansk)
Versailles is met dik 63 duizend vierkante meter aan vloeroppervlakte goed voor de titel 'Het grootste kasteel van Frankrijk'. Lodewijk XIV zou ook met niets anders genoegen hebben genomen.
Martien en Erica Meiland zaten lange tijd met hun Franse kasteel in de maag, maar er is goed nieuws! 'Chateau Meiland' is definitief verkocht!
Weinig soorten gebouw roepen zo'n middeleeuwse sfeer op als kastelen. Brabant kende er zo'n driehonderd, maar veel hebben de eeuwen niet overleefd.
Emmy Postma werd bekend door haar deelname aan het programma Ik Vertrek. Tegenwoordig kunnen we haar volgen in haar eigen NPO 1-serie Kasteelvrouwe Emmy op Omroep MAX. Samen met haar man Rutger is ze druk bezig in haar Franse Château de Chauvaux.
Je bent van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij, omdat titel en predikaat met de achternaam verbonden zijn en adeldom alleen in de mannelijke lijn kan worden doorgegeven.
Heden ten dage kan adeldom alleen aan een Nederlander verleend worden door erkenning, verheffing, inlijving of bij naamwijziging. Adeldom in Nederland vererft langs mannelijke lijn, waarbij het predicaat of titel is verbonden aan de geslachtsnaam van de vader.
Deze titels kunnen zijn, van laag naar hoog: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Adellijke personen zonder titel dragen het predicaat jonkheer of jonkvrouw.
Prins is de hoogste adellijke titel, maar kan ook een (lagere) vorstelijke titel zijn. Het vrouwelijke equivalent is Prinses. Koning is na keizer de hoogste vorstelijke titel, en met deze titel wordt het (mannelijk) staatshoofd van een koninkrijk aangeduid. Het vrouwelijke equivalent wordt koningin genoemd.
De titel hertog of hertogin bestaat niet langer in de Nederlandse adel.
Het duurde meestal twee jaar om een kasteel te bouwen. Maar met echt grote kastelen waren de bouwers soms wel tien jaar of langer bezig. Van de houten kastelen is er niet één bewaard gebleven. Van de stenen kastelen bestaan er nog ongeveer driehonderd.
De plek met de meeste kastelen is Wales, waar je meer van deze imposante bouwwerken per vierkante kilometer vindt dan waar dan ook in Europa.
In een beschermd natuurgebied bij Rossum zijn archeologen op zoek naar de resten van een duizend jaar oud kasteel; de Hunenborg. Mogelijk gaat het om het oudste kasteel van ons land. Tot nu toe is er nauwelijks iets over de geschiedenis van de burcht bekend.