Vaak wordt er gekozen om onder bomen schaduw lievende vaste planten te plaatsen zoals bijvoorbeeld; lievevrouwebedstro, varens, hosta's, siergrassen, anemonen, primula en heuchera's. Vaste planten zijn makkelijker te plaatsen aangezien zij minder (water en voeding) nodig hebben.
Denk hierbij aan gele kamille (Anthemis), rode spoorbloem (Centranthus), kattekruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), gipskruid (Gypsophila) en de palmlelie (Yucca). Maar ook voor droge plaatsen in de schaduw zijn geschikte planten. Voorbeelden zijn de wintergroene wolfsmelk (Euphorbia amygdaloides ssp.
Het is niet mogelijk om zomaar elke plant onder een boom te plaatsen. Bomen nemen namelijk veel voedingsstoffen uit de grond en ze houden zonlicht tegen. Zo groeit er niets onder een berk, want deze bomen wortelen hoog. Andere bomen, zoals eiken en beuken, zijn meer geschikt voor bodembedekkers.
Denk bijvoorbeeld aan bolderik, driekleurig viooltje, goudsbloem, klaprozen, vergeet-mij-nietjes en wilde ridderspoor. Ook andere eenjarige planten zijn geschikt. Zoals afrikaantje, goudsbloem, muurbloem, sleutelbloem, cosmea en viooltje.
Een eik daarentegen, die een penwortel heeft laat een veelzijdige onderbegroeiing toe zoals o.a. vogelkers, hulst, appelbes, vuilboom. Berken, die oppervlakkig wortelen en daardoor de grond uitmergelen maken het de plantenliefhebber weer erg moeilijk. Liguster en Symphoricarpos bieden daar soms uitkomst.
Een eik daarentegen, die een penwortel heeft laat een veelzijdige onderbegroeiing toe zoals o.a. vogelkers, hulst, appelbes, vuilboom.
Plant een hortensia nooit te dicht bij een boom. Boomwortels zijn dominant en dit gaat ten koste van de voeding voor de hortensia. Een hortensia floreert in de tuin, maar ook op het balkon. Hortensia is uitstekend geschikt voor de pot, zeker als u voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.
Onder de appelboom
Goudsbloemen en Afrikaantjes hebben een gunstige invloed op het bodemleven. Je kunt ook in het najaar narcissenbollen in de grond stoppen. De bollen weren woelratten en geven in het voorjaar veel kleur, als de boom verder nog kaal is.
Sedum kan slecht tegen schaduw en heeft 4 tot 6 uur per dag volle zon nodig. Ligt uw dak in de schaduw of onder een boom dan adviseren wij het bloemenweide pakket te nemen zodat er altijd 'groen' overblijft als de Sedums weg gaan.
Vrouwenmantel. Vrouwenmantel is een sterke bodembedekker die je makkelijk kan combineren door het aantrekkelijk blad en de vrij neutrale bloemkleur. Deze plant wordt tussen de 10 en 40 cm hoog. Van mei tot september bloeit de plant met geelgroene trosvormige bloemschermen.
Onder de altijd groene takken van coniferen wil inderdaad niets groeien, en ook onder een grote beuk is vaak alleen maar mos te zien. Door de onderste takken van bomen te verwijderen zal er veel meer licht bij de onderbegroeing kunnen komen.
Waar de borders overgaan in de bostuin zijn diverse struiken aangeplant, zoals Wilde appel, Sporkehout, Wilde lijsterbes, Gelderse roos, Gewone vlier, Mispel, Bosroos en Wilde kamperfoelie.
Je gebruikt hiervoor best een kleinblijvende bolcatalpa zoals de Catalpa bignonioides 'Nana'. De 'nana' zal eveneens vliegen op een afstand houden hoewel hij niet vaak bloeit. Onder de catalpa kan je lavendel, Vinca (maagdenpalm), Pachysandra, Alchemilla (vrouwenmantel)... planten.
Kervel, tomaten, asperges, courgettes, boomspinazie, winterpostelein, veldsla, frambozen, aalbessen, warmoes, olijfkomkommer … De lijst is eindeloos en het doet het allemaal zonder problemen onder of naast een grote, oude notenboom.
Hosta, Geranium, Astrantia, Vinca (groenblijvend) en Hypericum calycinum (groenblijvend) kan je gerust onder de boom planten als je maar zorgt dat de grond vochtig (nooit zeiknat!) genoeg blijft.
De walnoot of okkernoot is gevoelig voor luchtgebrek bij de wortels, zorg er dus voor dat de boom niet te diep geplant word of plant op een kleine terp. Ook naderhand de grond om de boom ophogen kan de noot niet verdragen. Luchtgebrek zorgt voor een slechte groei en snel vergelend blad.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Voor bodembedekkers onder fruitbomen kiest u een Kruipend Zenegroen 'Ajuga'. Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
En vaak wordt een moestuin gespit: iets wat je niet wilt doen rondom een fruitboom. Kruidenplanten aanplanten onder je fruitboom is een beter idee. Dit zijn meerjarige planten die beter overeen komen met de behoefte van een fruitboom. Houdt in het eerste jaar nadat de fruitboom is aangeplant een vrije boomspiegel aan.
Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout
De bloemen komen aan takjes die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei je deze soorten in het voorjaar dan haal je dus de bloemknoppen weg en zal er geen bloei zijn dit jaar.
Hortensia combineren
Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen. Qua vaste planten kunt u Hortensia's combineren met Zilverkaars, Lavendel, Herfstanemoon en Kattenkruid. Combineren met wintergroene planten? Denk dan aan de mannetjesvaren, Hartlelie Hosta's en vrouwenmantel.
De meest ideale plaats voor een hortensia is aan de noord- of oostkant van een beschuttende muur, haag, boom of hoge struik. In elk geval op een plaats, waar gedurende de dag wel wat zon komt, maar niet de hele dag, juist in de middag niet. Halfschaduw dus. De hortensia groeit op elke grondsoort.