Veiligheid & gezondheid. Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl.
“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”
Een beginnende zwemmer zal ongeveer 2 kilometer schoolslag kunnen zwemmen in een uur. Een wat gevorderde zwemmer zal tegen de drie kilometer kunnen zwemmen. Het gemiddelde ligt dus rond de 2,5 kilometer per uur. Wanneer je in wedstrijdverband zwem, dan zal een korte afstand natuurlijk een stuk sneller zijn.
Als je de schoolslag redelijkgoed beheerst kan je 1 km in 21 tot 22 min zwemmen.
Wat is nou 500 meter? Lopend draai je daar je hand niet voor om. Maar in het water kan een 500m voor een beginnend zwemmer al snel een kwartier duren. 15 minuten over 500 meter.
Oefen op jouw tempo en volgens het schema dat het beste bij jouw uithouding past. Begin je met Start to Swim 250m, dan kun je na 10 weken vlot 250 meter zwemmen. Ga je voor 1000 meter zwemmen in 10 weken dan is het zwemschema hieronder voor jou een handig hulpmiddel.
Hoe begin je met zwemmen en hoe vaak moet je zwemmen? Begin rustig met bijvoorbeeld twee banen borstcrawl en één baan schoolslag. Vervolgens kun je dit steeds meer opbouwen. Uiteindelijk kun je 20 of 30 minuten achter elkaar borstcrawlen.
Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden. Formuleer verschillende doelen om zicht te houden op het verloop van de trainingsperiode.
Een sprintje gaat wellicht nog lukken onder de 1.20, maar voor een rustig duurtempo en een afstand van >1000m ga je al snel richting de 1.50 en 2.20 per 100m. Kijkend naar diverse Ironman uitslagen zijn tijden richting de 2.30 / 2.40 per 100m zeker niet uitzonderlijk.
Het aanleren van de zwemslagen gebeurt altijd in stappen. De eerste slag die aan wordt geleerd is altijd op de rug, dit noemen wij 'schudden benen op de rug ' oftewel; rugcrawl beenslag. Erg belangrijk om te weten is dat deze slag pas aangeleerd kan worden wanneer je kindje helemaal stabiel op de rug ligt.
Gemiddelde zwemsnelheid schoolslag
Er zijn verschillende oefeningen om je snelheid bij deze slag te verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens de slag een keer de armen bewegen en in de tussentijd 2 keer krachtig de beenslag maken. Wat ook een verbetering in snelheid kan geven is het goed afronden van de trapbeweging.
Het meest terugkerende probleem bij de beenbeweging schoolslag zijn de 'steekvoeten'. Kinderen strekken de voeten tijdens de stuwfase, maar kunnen hierdoor maar weinig water verplaatsen en halen te weinig rendement uit hun beenslag. Kinderen die dit fout hebben aangeleerd, hebben een hardnekkig probleem.
Baantjes zwemmen in schoolslag
Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen in schoolslag? We gaan uit van een persoon met een lichaamsgewicht van 75 kg. Een uur zwemmen in een normale schoolslag zorgt voor een verbranding van 417 kcal. Doet u het extra snel, dan verbruikt u bijna 600 kilocalorieën.
Per baan is het eenrichtingsverkeer, waardoor u in de ene baan heen zwemt en de andere baan terug.
Tijdens een zwemtraining van een half uur verbrand je ongeveer evenveel calorieën als met een uur hardlopen. Een uurtje zwemmen (dit zijn gemiddeld 30 baantjes van 25 meter) is dan ook al goed voor de verbranding van zo'n 600 (!) kcal.
Met zwemmen kan je afvallen. Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Helpt zwemmen om af te vallen? Ja. Door te zwemmen verbrand je calorieën, waardoor je gewicht en lichaamsvet verliest. Door slechts 30 minuten rustig te zwemmen, kun je tot 350 calorieën verbranden.
Beide sporten zijn effectief voor spieropbouw, dus het hangt af van je persoonlijke voorkeur en doelen. Als je graag in het water bent en een full-body workout wilt, is zwemmen een goede keuze.Als je liever gericht wilt werken aan specifieke spieren, is fitness wellicht meer geschikt.
Regelmatig sporten is goed voor je conditie, en dat geldt ook in het zwembad. Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent.
Dit omdat je tijdens het zwemmen meer van het hormoon serotonine produceert. De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk.
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien. Het is simpelweg te weinig om een groot verschil te maken. Maar door het aantal zwemdagen per week (de frequentie) te vermeerderen is er dus al meer resultaat te bereiken.
Sporten zoals hardlopen zijn erg belastend voor de gewrichten en doe je het beste maximaal 3 maal per week. Omdat zwemmen niet belastend is mag je het zo vaak doen als je wil, zolang je spieren maar herstellen. Heb je een druk werkleven dan is 2 of 3 maal per week al erg ambitieus.
Wekelijks baantjes zwemmen versterkt je spieren en botten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en verbetert je longcapaciteit. Het zwemmerk vindt het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.