Met natte polsen
Hou alles nat behalve je ogen. Maak je mes vochtig voor je begint en spoel het tijdens het snijden regelmatig af. Bevochtig ook je polsen en leg een natte schoteldoek naast je snijplank. Het gas van de ui zal dan het vocht van deze doek opzoeken in plaats van het vocht van je ogen.
Als je je mes in een ui zet, maak je z'n cellen kapot. Hierbij komt een gas vrij genaamd synpropaanthial-S-oxide. Als dit gas in aanraking komt met het vocht in je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan je ogen tranen.
De bestverkochte keuze voor een elektrische uiensnijder, maar de CH550 is een stuk meer dan dat. Deze multifunctionele hakmolen zet je in voor zowel grote als kleine hoeveelheden groenten. Het betreft een elektrische snijder, dus bij het snijden van uien is het belangrijk niet de hoogste stand te gebruiken.
De beste groentesnijder is volgens ons de Moulinex DJ755G10 Fresh Express. Dit is een multifunctionele alleskunner met een vermogen van 150 watt, waarmee je naast groenten ook fruit, chocolade, noten en kaas (gruyèrekaas en parmezaanse kaas) kunt snijden.
Een uiensnijder is een simpel apparaat dat geschikt is om uien snel en zonder tranen te snijden. Ideaal als je bijvoorbeeld voor veel gerechten uitjes in de koekenpan wilt fruiten. Er zijn een paar zaken waar je op moet letten bij het kopen, maar je vindt al snel een goede keuze.
Als je een ui snijdt, maak je namelijk de cellen kapot en komt het gas synpropaanthial-S-oxide vrij. Zodra dit gas in contact komt met je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en hierdoor raken je ogen geïrriteerd en om deze irritatie tegen te gaan produceer je tranen.
Uien schoonmaken begint met het verwijderen van de buitenste papierachtige schil en eventueel de schil daaronder indien deze bruin verkleurd is. Vervolgens kun je de ui snijden of snipperen. Gebruik hiervoor een goed, scherp mes.
Chemische tearjerker
Door in de ui te snijden, maak je zijn cellen kapot. Hierdoor komt het enzym alliinase vrij. Dat reageert met andere stoffen in de cel, waarmee het normaal niet in aanraking komt.
Was je ramen met een ui. Volgens Ella is dat de gouden tip voor het wassen van je ramen. "Je maakt een teiltje lauw water, snijdt twee uien doormidden, gooit ze erin en zemen maar! De sappen van de ui zorgen ervoor dat alle stofjes en vetten het beste van de ramen verdwijnen."
Pel de rode ui en snijd of snipper de rode ui (snijden). Doe dit pas vlak voordat je 'm gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden namelijk snel bitter gaan smaken.
Uien vormen een uitstekende bron van antioxidanten, maar je vindt ze bijvoorbeeld ook terug in olijfolie en rode bosvruchten. Daarnaast zitten er in uien ook heel veel micronutriënten: vitamine B, vitamine C, heel veel kalium, fosfor en calcium. Hierdoor hebben ze ook een goede werking op onze botten en gewrichten.”
Het bestaat uit een kunststof of metalen handvat waarop meerdere scherpe, stalen pennen zijn gemonteerd. Deze pennen worden vervolgens in een ui geprikt, waarna de ui met een mes tussen de pennen door in plakken gesneden kan worden. Het risico om in de vingers te snijden wordt hierdoor verminderd.
Om groenten te snijden heb je een chefmes of demi-chefmes, een officemes (een kleiner mes) en een wetstaal nodig. Zet je mes vóór het snijden steeds aan met het wetstaal, zo blijft je mes scherp. Let op, dit is niet hetzelfde als een mes slijpen, dit laat je best jaarlijks doen bij een messenspecialist.
Praktisch alles van een bosui is eetbaar, behalve de worteltjes. Van een bosui kun je vrijwel elk deel eten. Het snijden is dan ook redelijk rechttoe-rechtaan. Verwijder eerst eventuele lelijke, bruin of geel verkleurde buitenste bladeren (die kun je er gewoon vanaf de bovenkant af trekken).
Bewaar uien niet samen met aardappelen. Doe je dit wel, dan zullen de aardappelen sneller gaan rotten. Vermijd de koelkast als de uien ongeschild zijn. Uien nemen namelijk makkelijk vocht op en dat is in overvloed aanwezig in de koelkast.
Het loof verwijderen we, verdorde bladeren knippen we eraf en de wortels komen samen met de verdorde blaadjes op de composthoop. Vervolgens bewaren we de uien in de schuur. Hier is het koud, vorstvrij en donker.
Toch raden wij het niet aan om Dreft te gebruiken als reinigingsmiddel voor ramen wassen en dat brengt ons bij de nadelen. Dreft is zeer geconcentreerd en je hebt er veel water bij nodig om het te verdunnen. Voor de ramen buiten is een beetje knoeien met water geen probleem maar voor binnen niet altijd handig.
Bij Carwash Heemstede kan je osmose water kopen. Osmose water is water waaruit alle stoffen zijn gefilterd. Osmose water is vergelijkbaar met gedemineraliseerd water.
Denk aan het weer, vogelpoep, ronddwarrelend zand en stof, of andere aanslag. Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Houd je ogen wijd open.
Door je ogen open te houden droog je ze uit, waardoor je lichaam tranen gaat produceren. Doe alsof je een staarwedstrijd met iemand houdt en houd je ogen zo lang mogelijk open. Als er nog geen tranen komen en je voelt de drang om te knipperen, gebruik dan je vingers om je ogen open houden.