Je bent in staat om tot prestaties te komen die je eerder niet voor mogelijk hield. Je ervaart hierdoor allerlei lichamelijke sensaties. Je spieren spannen zich aan, je hart gaat als een razende tekeer, je ademhaling versnelt.Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat het zweet je uitbreekt.
Adrenaline vernauwt de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk. Hierdoor komt het bloed weer voldoende in uw hersenen, zodat de duizeligheid en het gevoel van flauwvallen overgaat. Ook verwijdt het de luchtwegen, waardoor de benauwdheid vermindert.
Een feochromocytoom is een gezwel dat ontstaat in het bijniermerg en dat te veel van de stresshormonen adrenaline en/of noradrenaline produceert. Klachten die hierbij passen zijn hoge bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid en transpireren.
Adrenaline is een neurotransmitter en stresshormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt. Door de aanmaak van adrenaline verandert de toevoer van bloed in het lichaam: er gaat meer bloed naar het hart en de spieren en minder naar de huid en ingewanden.
Wanneer je angst ervaart, maakt je lichaam bepaalde stofjes aan, zoals adrenaline. Je pupillen verwijden, je hart gaat sneller kloppen, je spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je ademhaling versnelt. Adrenaline zorgt er hierdoor voor dat je razendsnel kunt reageren op het dreigende gevaar.
Probeer eens hardop te lachen als je gespannen bent. Zelfs als het geforceerd voelt kan dit een effectieve manier zijn om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Zingen, chanten en neuriën werkt ook heel ontspannend. Het reguleert de ademhaling en stimuleert de nervus vagus, waardoor je zenuwstelsel in rustmodus komt.
Om adrenaline te verlagen, moet je structurele stappen zetten. Over de volle breedte moet de stress omlaag in het leven! Je regelmatig terug trekken helpt je dus angsten los te laten en brengt je verder in je ontwikkeling. Laat je creatieve geest weer vrij door af en toe rust te nemen.
Alles wat kan wachten, zoals de spijsvertering, komt tijdelijk tot stilstand. Is de speech achter de rug, dan herstelt het lichaam zich automatisch. De adrenaline is weg, maar het effect van het stresshormoon cortisol blijft nog een paar uur hangen.
Onder invloed van stress wordt adrenaline aangemaakt. Dat is maar goed ook. Zou dat niet gebeuren, dan zou je namelijk helemaal niets kunnen met deze stof die je lichaam zelf aanmaakt. In een gezonde situatie zorgt adrenaline voor de piek in prestaties die je nodig hebt.
Door angst maakt uw lichaam een stresshormoon aan, genaamd cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat er extra energie vrijkomt. Hierdoor kunt u snel, en met een reflex, reageren.
Het verschil tussen acute stress en chronische stress
De bloedtoevoer naar vitale organen neemt toe, terwijl het naar spijsverteringsorganen juist afneemt (dat komt later wel weer). Stresshormonen worden vrijgelaten in het bloed. We voelen minder pijn en kunnen onze spieren beter spannen.
Wanneer het cortisolgehalte blijft aanhouden, kan dit ervoor zorgen dat je niet in slaap kunt vallen of vaak wakker wordt. Je voelt je vermoeid. Cortisol zorgt er voor dat je meer energie hebt, maar na een langdurige periode kan dit leiden tot vermoeidheid en uitputting. Je bent humeurig.
De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden alle drie afgegeven door de bijnier. Stresshormonen zijn heel nuttig tijdens een acute stresssituatie. Tegenwoordig ervaren we steeds vaker en langer stress waardoor ons lichaam denkt dat we in een noodsituatie zitten.
Dus in feite is het verschil tussen adrenaline en cortisol dat adrenaline meer is als druivensuiker. Dus snelle, korte en krachtige energie. Terwijl cortisol meer is als een bruine boterham met kaas. Dus cortisol is langzamer, maar het geeft je wel langdurige energie.
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
Boosheid is een emotie, een gevoel, waarmee iedereen wel eens te maken heeft. Boosheid gaat gepaard met emotionele spanning. Als je boos bent, verhoogt dat je bloeddruk en ook je hart gaat sneller kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
De zes boodschapperstofjes en neurotransmitters dopamine, serotonine, oxytocine, adrenaline/noradrenaline, endorfine en fenylethylamine worden “gelukshormonen” genoemd.
De adrenalinejunkies die telkens op zoek zijn naar een nieuwe kick. Net als aan chocolade, kun je ook aan die adrenalinekick verslaafd raken. De een is daar natuurlijk gevoeliger voor dan de ander. Maar de energie die je krijgt nadat je een nieuwe ervaring hebt opgedaan, kan verslavend werken.
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.
Mensen die een adrenalineverslaving hebben, zijn continu op zoek naar een leven vol avontuur. Ze worden ook wel 'adrenalinejunkies' genoemd. Het gevoel van euforie dat ze ervaren, zorgt ervoor dat ze een groot verlangen hebben om steeds tot het uiterste te gaan.