Wist u dat een slechte mondgezondheid de kans op ziektes vergroot. Door slechte mondhygiëne kan tandvleesontsteking ontstaan, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Deze kunnen schade aanrichten in uw lichaam. Het gaat dan om aandoeningen zoals aderverkalking, hart en vaatziekten en longontsteking.
Als je je tanden en tong niet reinigt, krijg je een slechte adem door ontbindende voedselresten en stinkende bacteriën die in je mond groeien1. Tandplak hoopt zich op ongepoetste tanden op en verandert in tandsteen2.
Naast gaatjes, gele tanden en een slechte adem kun je ook enge ziektes oplopen als je niet goed voor je gebit zorgt. In dit college vertelt tandarts Bruno Loos (Universiteit van Amsterdam) hoe ontstoken tandvlees kan leiden tot hartfalen en erectieproblemen.
Na twee dagen
Als je twee dagen je tanden niet poets, zal je adem al minder fris ruiken.
"Simpelweg twee keer per dag tanden poetsen: een keer na je ontbijt, en een keer voor het slapen gaan", zegt Merkx. "Dan heb je de tandplaque waarin bacteriën groeien grotendeels onder controle. De deelsnelheid van de bacteriën in onze mond is twee à drie dagen. Dus een keertje overslaan is niet zo erg."
Binnen een paar dagen of een paar weken zonder te poetsen, krijgt u gingivitis. Uw tandvlees begint op te zwellen en wordt helderrood door de ontsteking. Door het poetsen en flossen zal het gaan bloeden. Zelfs door onregelmatig poetsen en flossen kan gingivitis ontstaan.
Gevolgen van tandenpoetsen overslaan
Volgens Dr. Timothy Chase is het niet wegpoetsen van dat laagje een van de slechtste dingen, die je je gebit aan kunt doen. De arts zegt dat de achtergelaten plak en bacteriën kunnen zorgen voor ontstekingen aan het tandvlees, gaatjes én een slechte adem.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
Tandenpoetsen is al zo'n 7.000 jaar een dagelijks ritueel. Het begon allemaal met het poetsen met een takje van een boom of plant met geneeskracht. Daarna poetste men het gebit met de vingers en een beetje zout. Later ontstond het eerste tandpoeder, dat later werd vervangen door tandpasta.
Dat een slechte mondgezondheid de kans op longontsteking, aderverkalking en hart en vaatziekten verhoogt, was al bekend. Nu blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis een hoger risico lopen om hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.
Er zijn in het verleden al meerdere onderzoeken gedaan. Daaruit is onder andere gebleken dat er een verband is tussen gebitsaandoeningen en ernstige ziektes zoals dementie en diabetes. Ook hebben mensen met een slecht gebit een verhoogd risico op hartproblemen en reumatische artritus.
Het ideale poetsmoment 's avonds
Het best is het om je tanden te poetsen tussen het avondeten en het slapengaan in, mits je niets meer eet. Op die manier heeft de fluoride die in je tandpasta zit meer tijd om je tanden te versterken en een beschermende laag tegen zuur op te bouwen voordat je gaat slapen.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken.
Door 's ochtend uw tanden te poetsen, wordt het gebit herstart om het voedsel van de aankomende dag te ontvangen en verwijdert het de bacteriën die 's nachts in uw mond groeien. Deze bacillen zorgen voor ochtendadem en veranderen suikers in zuren (daarom is suiker slecht voor uw tanden).
Tandsteen is meestal zichtbaar als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen verwijderen is zeer belangrijk omdat het tandsteen zich onder het tandvlees kan nestelen met ernstige ontstekingen tot gevolg. Tandsteen verwijderen is een kleine ingreep en wordt bij ons in de kliniek uitgevoerd.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Die 2 minuten zijn nodig om tandplak te verwijderen en vanwege het laten inwerken van het fluoride. Langer poetsen dan die 2 minuten mag, maar is niet nodig… Het poetseffect neemt af, terwijl het risico dat je bijvoorbeeld je tandvlees beschadigt, groter wordt.
Waar zit je op, slaap je in en poets je je tanden mee? Een stoel, een bed en een tandenborstel.
Ja, je kunt je tanden te vaak én te lang poetsen. Te hard poetsen kan uiteindelijk je tandvlees en tandglazuur aantasten, vooral als je een harde tandenborstel gebruikt. Zoek dus naar een zachte kop, poets zachtjes en met cirkelvormige bewegingen - heen en weer 'zagen' is not done.
Reacties. Thee is niet schadelijk voor het gebit, dus kan je rustig thee drinken na het tandenpoetsen. Na allerlei negatieve berichten over kruiden- en fruitthee in de pers, is hierop onderzoek gedaan door de afd. 'preventieve tandheelkunde' van het ACTA.
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
Poets je tanden twee keer per dag
Hoe meer tijd de bacteriën krijgen om vanuit de plaque de tanden en het tandvlees aan te tasten, hoe groter de schade die ze kunnen aanrichten. Daarom is het advies om twee keer per dag je tanden plaquevrij te maken door ze goed te poetsen.