Ja dat kan. Als één van de partners herpeswondjes (koortsblaasjes) aan zijn/haar mond heeft kan herpes overgedragen worden. Andere SOA zoals hepatitis B en syfilis (als je een zweer aan de mond hebt) zijn zo besmettelijk dat zelfs tongzoenen een risico op overdracht vormt.
Even opletten. Zoenen is gezond, maar niet altijd. Naast alle microben in je mond die je nodig hebt, zijn er ook een paar waar je voor moet opletten. Je kunt door te tongzoenen bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer oplopen, een virale infectie die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, een herpesvirus.
Het gaan dan voornamelijk om herpes (de wel bekende koortslip), maar ook om syfilis. Zelfs hepatitis B zou je kunnen oplopen door te zoenen, al gaat het dan om besmetting via speeksel met bloed, bijvoorbeeld door beschadigd slijmvlies in de mond.
Een SOA oplopen door te zoenen, kan dat? Ja, dat kan. Zonder dat je symptomen hebt, kun je het herpesvirus in je mond hebben en met het speeksel dit virus op je (seks)partner overbrengen. Ook kun jij of degene met wie je (tong)zoent, alhoewel de kans klein is, de SOA gonorroe of syfilis overdragen.
Plaats je lippen op de lippen van je partner en blijf rustig door je neus doorademen. Wanneer je haar lippen aanraakt, druk jou lippen dan rustig over haar lippen. Je kunt je lippen vervolgens stil houden of je kunt je lippen rustig over de hare bewegen.
Zeg nu eerst gewoon dat 'het je spijt' en ga verder, waarbij je ergens anders naartoe gaat, zonder de ander. Het zal voor iedereen gemakkelijker zijn om het gebeuren even te vergeten als jullie niet in dezelfde kamer zijn. Maak later even tijd om uit te leggen waarom je niet wilde zoenen, als dat gepast lijkt.
12 seconden was volgens de meerheid de perfecte lengte voor een goede kus. Natuurlijk is dat direct keihard wetenschappelijk bewijs, maar laat dat de pret vanavond niet drukken en ga vanavond bij thuiskomst nog eens voor zo'n lekkere, lange zoen.
De 'natte zoen' draait volledig om seksuele spanning. Er wordt tijdens deze zoen veel speeksel uitgewisseld. Deze zoen betekent dat je snel naar de slaapkamer geleid wordt. Dus als je geen seks wilt, kun je beter overstappen op een andere manier van zoenen.
“Tongzoenen is erg goed voor het mondmilieu”, vertelt Richard Kohsiek, tandarts en KNMT-bestuurslid. “Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes.”
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Het DNA-profiel van een man is tot minstens een uur na een zoen waarneembaar in vrouwelijk speeksel. Aan de hand van dit genetisch profiel is het zelfs mogelijk om een persoon te identificeren.
Zoenen is gewoon heerlijk!
Daarnaast zitten zowel in je lippen als in je tong allerlei gevoelige zenuwen die ervoor zorgen dat die aanraking extra goed voelt. De zenuwen staan in contact met jouw brein en die maakt als reactie allemaal van die geweldige stofjes aan, zoals endorfine en dopamine.
De woorden hebben nagenoeg dezelfde betekenis, en kunnen vaak zonder bezwaar door elkaar worden gebruikt. Een zoen duurt vaak wel iets langer dan een kus. Vroeger had zoen de voorkeur in de Randstad, en kus in andere delen van Nederland en in Vlaanderen.
'Mannen zijn vaak een beetje bang om vrouwen te corrigeren, maar er zijn veel meer plekken dan down under waar mannen aangeraakt willen worden. De borstkas en het gezicht zijn zijn ook gevoelige plekken, en de ballen, natuurlijk. '
Wanneer je zoent, schiet je hele lichaam in actie. Je hart begint sneller te slaan en er komt endorfine en dopamine vrij. Deze stoffen geven je een gevoel van geluk en euforie.
Een zoen is iets heel intiems. Niet alleen omdat er lichaamssappen worden uitgewisseld, maar ook omdat je heel dicht bij elkaars gezicht bent en je lippen heel gevoelig zijn. Je ruikt elkaar, proeft elkaar, voelt elkaar. Je tast af of er chemie is tussen jou en je kus-partner.
Een kus is voor vrouwen niet zomaar een kus. Het is een manier om intimiteit te behouden en te kijken of de relatie nog steeds goed gaat. Voor mannen is het vaak niet meer dan een opstapje naar seks.
Wanneer iemand met je zoent, dan is dit hoogstwaarschijnlijk omdat hij/zij je leuk vindt. Dit gevoel verhoogt je zelfvertrouwen. Je krijgt tijdens het zoenen alle aandacht van die ene persoon, en dat voelt heel erg goed.
Zoenen maakt je ogen overgevoelig voor licht
Het zenuwstelsel reageert namelijk op de opwinding van het zoenen. Hierdoor stijgt je hartslag en worden je pupillen groter. Je ogen worden daardoor gevoeliger voor licht. Fijner dus om dan de ogen te sluiten.
Soms zoen je met iemand voor de eerste keer en dan weet je het meteen. Het lijkt pure magie. Het lijkt of je lichaam wordt geladen met elektriciteit. Je voelt de spanning.
Door een eerste kus komt er in je lichaam ook endorfine en dopamine vrij. En je hard gaat letterlijk en figuurlijk sneller kloppen. Er gebeurt dus van alles in je lichaam en met je zintuigen!
Tijdens het zoenen wordt er namelijk extra speeksel in je mond geproduceerd en dat is goed voor je tanden. Het verwijdert namelijk bacteriën en tandplak. Denk er dan dus wel aan om met iemand te zoenen die niet even een paar miljoen bacteriën aan je geeft tijdens het zoenen.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
Praat erover
Niet gemakkelijk, maar wel héél belangrijk. Voer een eerlijk gesprek met je liefje en zeg dat je het kussen eigenlijk niet zo heel leuk vindt. Steek de schuld niet op de ander, maar leg uit dat jij liever hebt dat het anders gebeurt. De kans zit er natuurlijk in dat je lief de kus wél heel goed vindt.
Er werd hen gevraagd hoe lang een kus op de mond zou moeten duren. Ook met tong. Hun gemiddelde antwoord? 10 seconden.